Növények jelentései

hirdetes

Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a már-már közhelynek számító közmondás. Ilyenkor tavasszal, mikor eljön a kertészkedés ideje számtalan virágot, fűszernövényt ültetünk a balkonládákba vagy a kertekbe. De nem mindegy, hogy milyeneket. Szeretnéd tudni, melyik milyen titkos jelentéssel bír?

Ismerd meg te is a növények jelentéseit

Rózsa 

Talán az egyik legszebb virágunk a kertben. Amellett, hogy a piros rózsa a szerelem jelképe, számtalan más üzenetet is közvetít ez a csodás virág. A fehér rózsa a melankolikus pillanatok jelképe, emellett a hűséget, az ártatlanságot, a tisztaságot is szimbolizálja és egyben a búcsú jele is. A sárga rózsa a beteljesületlen szerelem jele, de szokták adni bocsánatkéréskor is. A narancssárga színű rózsa viszont a csodálatunkat, az elkötelezettségünket is kifejezi. 

A Sub Rosa latin kifejezés sokak számára ismeretlen. Azt jelenti, hogy a rózsa alatt, azaz a rózsa jelenlétében elhangzott tárgyalások, megbeszélések mindig titokban maradtak. Kastélyokban, várakban a tárgyalásra kialakított szobákban rózsával díszítették a mennyezetet, ezzel is jelképezve, hogy ami itt elhangzik, az titokban marad. 

hirdetes

Liliom 

Kertünk másik éke lehet a liliom, amelynek szintén évszázadokra visszanyúló jelentése van: a tisztaság, ártatlanság, de egyben a bódulat szimbóluma is. A keresztény vallásban Szűz Máriához köthető a virág, az ő jelképe, sőt a Bibliában sokszor így is jelölik Máriát. A liliomról érdemes tudni, hogy illata nagyon erős, altató hatású, sőt egyes esetekben rosszullétet is diagnosztizáltak azoknál, akik sokat szagolgatták a virágot. 

hirdetes

Muskátli 

Talán a legkedveltebb virág a magyar kertekben, ablakokban. Viszont azt kevesen tudják róla, hogy sokszor a butaság, ostobaság jelképeként jelent meg. A magyarázata egyszerű: a muskátli az ablakban állva, egyedül búsong, akár egy magára hagyott asszony, aki az ablakban várja a kedvesét. Viszont muskátlit ajándékozni azt jelenti, hogy megtörjük a magányt, érdemes tehát ezzel a csodálatos, többféle színben pompázó virággal díszíteni a házunkat. 

Fűszernövények 

Végül következzen három fűszernövény, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak a kiskertekben: rozmaring, bazsalikom és menta. Vajon milyen jelentéstartalommal bírnak ezek a növények?  A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

NK Thermo (NX 3411 (SYNG 3))

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapja nem,... Tovább

savó

a sajt-, a túró- és a kazeingyártás édes v. savanyú, folyékony mellékterméke. Átlag... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek