Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

hirdetes

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

ZH


Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. A magas árak leginkább a hajtatáshoz szükséges műtrágya, fólia és műanyag árában jelentkeznek, de problémát jelenthet egy-egy termék hiánya is.
 

drágulnak az üvegházas növények

Áremelkedés a növények árában


Az árak nem csak a hipermarketek termékeinél emelkedtek, de azok is mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak, akik különböző gyümölcs- vagy díszfával, esetleg cserjékkel ültetnék be kertjüket, vagy most szeretnének növényeket vásárolni otthonuk feldíszítésére. Az áremelkedés annak köszönhető, hogy a faiskolák és termesztők drágábban jutnak hozzá a hajtatáshoz szükséges alapanyagokhoz, mint a műtrágya vagy a fólia és ha ők nem adják drágábban a termékeiket, akkor nem lesz számukra kifizetődő számukra a fák, a cserjék és a virágok nevelése, valamint az árusítás sem lesz nyereséges.

Sokrétű probléma a kertészetekben


Az alapvető anyagok drágulása olyan szintű áremelkedéshez vezethet, amely egy sokrétű problémát fog kialakítani. Nem csak a növény lett drágább, de drágultak a cserepek és az ültető alkalmatosságok, valamit a tőzeg és a virágföld is. A tőzeget általában Litvániában bányásszák, ami a háború szempontjából jelenleg nem éppen minősül biztonságosnak és ráadásul még ide is kell szállítani, ami csak növeli a növények piaci árát. A fóliasátor, a fűtés, az emelkedő munkabérek, a különböző csomagoló anyagok és az öntözési rendszer is drágult, így nyilvánvaló, hogy a növények árát is emelni kell. Egyes tételeknél akár 30 %-os drágulás is megfigyelhető, de általánosságban 10-20 százalékos az emelkedés mind a dísznövények, mind a facsemeték terén.

hirdetes

Facsemeték forgalmazása


A szabad gyökerű facsemetéket tavaszig lehetett forgalmazni, legközelebb már csak ősszel, a lombhullást követően lehetséges a forgalmazásuk, addig is konténeres facsemetéket lehet vásárolni. Ezek ára általában 4-5 ezer forintnál kezdődnek, de áruk a méretüktől is függ. Az egynyári növényeknél is jól látható egy 10-15 %-os emelkedés csakúgy, mint a különböző cserjéknél és az évelőknél is. Úgyhogy egy-egy vásárlás alkalmával jól meg kell gondolnunk, melyik növénybe is ruházzunk be.

hirdetes

Melyik növények drágulnak meg jelentősen?


Átlagosan 13 %-kal emelkednek a dísznövények árai a tavalyi időszakhoz képest, de jelentősebb drágulást az üvegházas növényeknél figyelhetünk meg. A kereskedéseket érzékenyen érintette a drágulás, hogy egyik percről a másikra 35-40 százalékkal magasabbak lettek a termesztőedények árai. Decemberben még egy átlagos kétliteres cserép 54 forint volt, ma már viszont ugyanaz a cserép 70 forintba kerül.


Az áremelkedés hatására összességében a választék szűkül, de még így is lesz miből választanunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


Letenyei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Letenye Kossuth u. 10. 8868 Magyarország Telefon:... Tovább

orrszorító

a szm.-k megfékezésére szolgáló eszköz. Harapófogóhoz hasonló, amelynek két ága közé... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés