Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA


Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. A magas árak leginkább a hajtatáshoz szükséges műtrágya, fólia és műanyag árában jelentkeznek, de problémát jelenthet egy-egy termék hiánya is.
 

drágulnak az üvegházas növények

Áremelkedés a növények árában


Az árak nem csak a hipermarketek termékeinél emelkedtek, de azok is mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak, akik különböző gyümölcs- vagy díszfával, esetleg cserjékkel ültetnék be kertjüket, vagy most szeretnének növényeket vásárolni otthonuk feldíszítésére. Az áremelkedés annak köszönhető, hogy a faiskolák és termesztők drágábban jutnak hozzá a hajtatáshoz szükséges alapanyagokhoz, mint a műtrágya vagy a fólia és ha ők nem adják drágábban a termékeiket, akkor nem lesz számukra kifizetődő számukra a fák, a cserjék és a virágok nevelése, valamint az árusítás sem lesz nyereséges.

Sokrétű probléma a kertészetekben


Az alapvető anyagok drágulása olyan szintű áremelkedéshez vezethet, amely egy sokrétű problémát fog kialakítani. Nem csak a növény lett drágább, de drágultak a cserepek és az ültető alkalmatosságok, valamit a tőzeg és a virágföld is. A tőzeget általában Litvániában bányásszák, ami a háború szempontjából jelenleg nem éppen minősül biztonságosnak és ráadásul még ide is kell szállítani, ami csak növeli a növények piaci árát. A fóliasátor, a fűtés, az emelkedő munkabérek, a különböző csomagoló anyagok és az öntözési rendszer is drágult, így nyilvánvaló, hogy a növények árát is emelni kell. Egyes tételeknél akár 30 %-os drágulás is megfigyelhető, de általánosságban 10-20 százalékos az emelkedés mind a dísznövények, mind a facsemeték terén.

Facsemeték forgalmazása


A szabad gyökerű facsemetéket tavaszig lehetett forgalmazni, legközelebb már csak ősszel, a lombhullást követően lehetséges a forgalmazásuk, addig is konténeres facsemetéket lehet vásárolni. Ezek ára általában 4-5 ezer forintnál kezdődnek, de áruk a méretüktől is függ. Az egynyári növényeknél is jól látható egy 10-15 %-os emelkedés csakúgy, mint a különböző cserjéknél és az évelőknél is. Úgyhogy egy-egy vásárlás alkalmával jól meg kell gondolnunk, melyik növénybe is ruházzunk be.

Melyik növények drágulnak meg jelentősen?


Átlagosan 13 %-kal emelkednek a dísznövények árai a tavalyi időszakhoz képest, de jelentősebb drágulást az üvegházas növényeknél figyelhetünk meg. A kereskedéseket érzékenyen érintette a drágulás, hogy egyik percről a másikra 35-40 százalékkal magasabbak lettek a termesztőedények árai. Decemberben még egy átlagos kétliteres cserép 54 forint volt, ma már viszont ugyanaz a cserép 70 forintba kerül.


Az áremelkedés hatására összességében a választék szűkül, de még így is lesz miből választanunk!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hajszálerek (kapillárisok)

a legkisebb —>artériákból eredő és a legkisebb —>vénákban folytatódó igen kis... Tovább

olajretek (leveles olajretek, Raphanus sativus var. oleiferus L.):

igénytelen, egynyári, dudvás szárú, csak virágzás után fásodó növény. Hamvaszöld... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés