Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

hirdetes

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON


Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. A magas árak leginkább a hajtatáshoz szükséges műtrágya, fólia és műanyag árában jelentkeznek, de problémát jelenthet egy-egy termék hiánya is.
 

drágulnak az üvegházas növények

Áremelkedés a növények árában


Az árak nem csak a hipermarketek termékeinél emelkedtek, de azok is mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak, akik különböző gyümölcs- vagy díszfával, esetleg cserjékkel ültetnék be kertjüket, vagy most szeretnének növényeket vásárolni otthonuk feldíszítésére. Az áremelkedés annak köszönhető, hogy a faiskolák és termesztők drágábban jutnak hozzá a hajtatáshoz szükséges alapanyagokhoz, mint a műtrágya vagy a fólia és ha ők nem adják drágábban a termékeiket, akkor nem lesz számukra kifizetődő számukra a fák, a cserjék és a virágok nevelése, valamint az árusítás sem lesz nyereséges.

Sokrétű probléma a kertészetekben


Az alapvető anyagok drágulása olyan szintű áremelkedéshez vezethet, amely egy sokrétű problémát fog kialakítani. Nem csak a növény lett drágább, de drágultak a cserepek és az ültető alkalmatosságok, valamit a tőzeg és a virágföld is. A tőzeget általában Litvániában bányásszák, ami a háború szempontjából jelenleg nem éppen minősül biztonságosnak és ráadásul még ide is kell szállítani, ami csak növeli a növények piaci árát. A fóliasátor, a fűtés, az emelkedő munkabérek, a különböző csomagoló anyagok és az öntözési rendszer is drágult, így nyilvánvaló, hogy a növények árát is emelni kell. Egyes tételeknél akár 30 %-os drágulás is megfigyelhető, de általánosságban 10-20 százalékos az emelkedés mind a dísznövények, mind a facsemeték terén.

hirdetes

Facsemeték forgalmazása


A szabad gyökerű facsemetéket tavaszig lehetett forgalmazni, legközelebb már csak ősszel, a lombhullást követően lehetséges a forgalmazásuk, addig is konténeres facsemetéket lehet vásárolni. Ezek ára általában 4-5 ezer forintnál kezdődnek, de áruk a méretüktől is függ. Az egynyári növényeknél is jól látható egy 10-15 %-os emelkedés csakúgy, mint a különböző cserjéknél és az évelőknél is. Úgyhogy egy-egy vásárlás alkalmával jól meg kell gondolnunk, melyik növénybe is ruházzunk be.

hirdetes

Melyik növények drágulnak meg jelentősen?


Átlagosan 13 %-kal emelkednek a dísznövények árai a tavalyi időszakhoz képest, de jelentősebb drágulást az üvegházas növényeknél figyelhetünk meg. A kereskedéseket érzékenyen érintette a drágulás, hogy egyik percről a másikra 35-40 százalékkal magasabbak lettek a termesztőedények árai. Decemberben még egy átlagos kétliteres cserép 54 forint volt, ma már viszont ugyanaz a cserép 70 forintba kerül.


Az áremelkedés hatására összességében a választék szűkül, de még így is lesz miből választanunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antagonizmus

biol. értelemben élőlényeknek egymásra gyakorolt káros hatása, pl. a mikroorganizmusokra... Tovább

Orosházi Állat-és Természetvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Védeni a védtelent! - Elsõdleges feladatunk az orosházi állatotthon... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés