Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

hirdetes

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA


Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. A magas árak leginkább a hajtatáshoz szükséges műtrágya, fólia és műanyag árában jelentkeznek, de problémát jelenthet egy-egy termék hiánya is.
 

drágulnak az üvegházas növények

Áremelkedés a növények árában


Az árak nem csak a hipermarketek termékeinél emelkedtek, de azok is mélyebben a zsebükbe nyúlhatnak, akik különböző gyümölcs- vagy díszfával, esetleg cserjékkel ültetnék be kertjüket, vagy most szeretnének növényeket vásárolni otthonuk feldíszítésére. Az áremelkedés annak köszönhető, hogy a faiskolák és termesztők drágábban jutnak hozzá a hajtatáshoz szükséges alapanyagokhoz, mint a műtrágya vagy a fólia és ha ők nem adják drágábban a termékeiket, akkor nem lesz számukra kifizetődő számukra a fák, a cserjék és a virágok nevelése, valamint az árusítás sem lesz nyereséges.

Sokrétű probléma a kertészetekben


Az alapvető anyagok drágulása olyan szintű áremelkedéshez vezethet, amely egy sokrétű problémát fog kialakítani. Nem csak a növény lett drágább, de drágultak a cserepek és az ültető alkalmatosságok, valamit a tőzeg és a virágföld is. A tőzeget általában Litvániában bányásszák, ami a háború szempontjából jelenleg nem éppen minősül biztonságosnak és ráadásul még ide is kell szállítani, ami csak növeli a növények piaci árát. A fóliasátor, a fűtés, az emelkedő munkabérek, a különböző csomagoló anyagok és az öntözési rendszer is drágult, így nyilvánvaló, hogy a növények árát is emelni kell. Egyes tételeknél akár 30 %-os drágulás is megfigyelhető, de általánosságban 10-20 százalékos az emelkedés mind a dísznövények, mind a facsemeték terén.

hirdetes

Facsemeték forgalmazása


A szabad gyökerű facsemetéket tavaszig lehetett forgalmazni, legközelebb már csak ősszel, a lombhullást követően lehetséges a forgalmazásuk, addig is konténeres facsemetéket lehet vásárolni. Ezek ára általában 4-5 ezer forintnál kezdődnek, de áruk a méretüktől is függ. Az egynyári növényeknél is jól látható egy 10-15 %-os emelkedés csakúgy, mint a különböző cserjéknél és az évelőknél is. Úgyhogy egy-egy vásárlás alkalmával jól meg kell gondolnunk, melyik növénybe is ruházzunk be.

hirdetes

Melyik növények drágulnak meg jelentősen?


Átlagosan 13 %-kal emelkednek a dísznövények árai a tavalyi időszakhoz képest, de jelentősebb drágulást az üvegházas növényeknél figyelhetünk meg. A kereskedéseket érzékenyen érintette a drágulás, hogy egyik percről a másikra 35-40 százalékkal magasabbak lettek a termesztőedények árai. Decemberben még egy átlagos kétliteres cserép 54 forint volt, ma már viszont ugyanaz a cserép 70 forintba kerül.


Az áremelkedés hatására összességében a választék szűkül, de még így is lesz miből választanunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-09

A húsvét legszebb éke: csüngő barkafűz ültetése, és gondozása- egyszerűbb, mint hinnéd

A csodás barkánál tökéletesebb növényt keresve sem lehetne találni, ami ennyire tökéletesen passzol a húsvéthoz. Hova, mikor ültess, hogyan gondozd? Mutatjuk!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vírusok

Sejtes szerkezettel nem rendelkező, önálló életre képtelen makromolekuláris rendszerek,... Tovább

talajporhanyítás

a ->talajművelés egyik eleme; az összeállt feltalaj (rögök, hantok, felszíni kéreg, cserepek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés