Novemberi kerti tennivalók

Novemberi kerti tennivalók

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha az időjárás engedi, még kertészkedhetünk egy kicsit. A szabadban hagyott növényeinket felkészíthetjük a télre: betakargatjuk a rózsatöveket, a fügebokrot, a gránátalmát és más fagyra érzékeny díszcserjéket. Most van itt az ideje a hagyományosan művelt szőlőtőkék betakarásának is, s amennyiben a talaj nem túl nedves, áshatunk is a kertben.

Novemberi kerti tennivalók

 

Ha van istállótrágyánk, azt ilyenkor célszerű beforgatni. Vethetünk még sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, borsót, fokhagymát és telepíthetünk tormát. A november eleji-közepi vetést tél alá vetésnek hívják. Olyan növényeknél alkalmazható, amelyek vetőmagja hideghatást igényel a keléshez. Ilyen néhány gyógynövény is, például az édeskömény, az angyalfű, a citromfű, a lestyán, a fehérmályva, a macskagyökér és a gyűszűvirág. Aki gyümölcsfát vagy díszcserjét szeretne ültetni, még nem késett el: amíg a talaj meg nem fagy, még megteheti.

A téli vitaminszegény időben értékes zöldségféle lehet a kerti zsálya csírája. Átnedvesített itatóspapírra vagy gézlapra bármikor vethetünk a lakásban: 4-5 nap alatt kikel és hamarosan eléri az 5-6 centiméteres ehető méretet. Vajas kenyérre szórva enyhén csípős, vitamindús csemege. Egy cserépbe vethetünk metélőhagymát vagy snidlinget is, és rendszeresen öntözve, 10-12 centisre nőve már vághatjuk is.
Mostanában kezdik el hajtatni a cikóriát is. Ez az egyik legrégebbi gyógy- és zöldségnövény, már az ókori rómaiak és görögök is szívesen fogyasztották. Őse a nálunk vadon előforduló mezei katáng, amely szintén gyógynövény. A cikória gyökeréből készítik a pótkávét, de napjainkban egyre divatosabb a leveléért, hajtásáért termesztett salátacikória. Kedvező étrendi hatása, alacsony energia- és magas ásványianyag-tartalma miatt a reformtáplálkozás része, főleg a nyugat-európai országokban kedvelt. A kétéves növény termesztése két részből áll: először a gyökeret nevelik fel, majd felszedik és novembertől elkezdik hajtatni üvegházban vagy fóliasátorban, sőt lakásokban is. A gyökereket elültetik és talajjal vagy sötét fóliával takarják, hiszen a hajtatáshoz sötétség kell. Fontos a 17-21 fokos levegőhőmérséklet, a rendszeres öntözés, és három hét múlva már szedhető is a friss cikória.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bárányiskola

a hodálynak a bárányok számára bújtatóráccsal elkülönített része, ahová az anyák nem... Tovább

bibor here (Trifolium incarnatum L.)

a ->pillangósok családjához tartozó, egyéves v. áttelelő takar¬mánynövény. Az... Tovább

Tovább a lexikonra