Hirdetés

Január meghozta a fordulatot!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az agrártermékek termelőiár- szintje 2010 januárjában 3,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Ezen belül kevesebbet kellett fizetni a gabonáért és az állatokért, többet a zöldségekért. Hosszú hónapok óta ez volt az első eset, mikor nem csökkent, hanem növekedtek az agrárárak.
Az agrártermékek termelői ár-szintje 2010 januárjában 3,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 7,5%-kal nőtt, az élő állatok és állati termékeké 2,3%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Több mint egy év óta ez volt az első hónap, mikor megtört a trend. Tavaly ugyanis folyamatosan árcsökkenést mutattak az árak az agráriumban. Nem véletlen, hogy az ágazat az agrártárca becslése szerint tavaly 70 milliárddal kisebb nyereséget ért el, mint 2008-ban. Ugyanakkor arra is érdemes odafigyelni, hogy a kiskereskedelem a válság és a keresletcsökkenés ellenére majdnem 3 százalékkal tudta növelni, azaz drágábban adni azt az élelmsizert, amelyből - kényszerű spórolás okán - mennyiségét tekintve 3 százalékkal kevesebbet vásároltunk tavaly.
Hirdetés
2010 januárjában a gabonafélék termelői ára 6,0%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit (2009. januárban nagymértékben, 50,7%-kal csökkent), és a 2007-es meredek növekedés előtti szinthez közelített. A búza felvásárlási ára 2010 januárjában 29,0 Ft/kg, a kukoricáé ugyanebben az időszakban 29,7 Ft/kg volt.Az ipari növények termelői ára 10,8%-kal esett vissza, ezen belül az olajnövények ára 21,1%-kal csökkent. A burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 7,1, illetve 17,8%-os növekedés következett be. A gyümölcsök termelői ára 1,4%-kal emelkedett.
Hirdetés
A vágóállatok termelői ára 2010 januárjában 2,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten, ez a vágómarha árának 5,9 és a vágóbaromfi árának 2,9%-os emelkedéséből, illetve a vágósertés árának 9,1%-os csökkenéséből adódott.2010 januárjában az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek árai 0,8%-kal mérséklődtek, ezen belül az étkezési tyúktojás termelői árában 4,5%-os növekedés, a tej árában 0,9%-os csökkenés mutatkozott.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

epilepszia

eszméletvesztéssel járó, időszakosan jelentkező, az akarattól független rángógörcsös... Tovább

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.