A stratégia, a "vidék alkotmánya" akkor éri el célját, ha a vidék olyan életfeltételeket kínál, amelyek között az emberek már örömmel vállalják a vidéki életet, és nem kényszerből.

Nemzeti Vidékstratégia: elsődleges cél a versenyképesség növelése

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Budapest, 2011. május 18., szerda (MTI) - A nemrégiben társadalmi vitára bocsátott, tíz évre szóló Nemzeti Vidékstratégia alapvető célja a versenyképesség növelése - fejtette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, egy szakmai fórumon.
Elsődleges cél a versenyképesség növelése

    A tanácskozás része volt annak az országjáró körútnak, amelyen a vidékfejlesztési tárca szakértői ismertetik a vidékstratégia részleteit az érintettekkel. A fórum egyben országgyűlési nyílt nap volt.
    A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a stratégia, a "vidék alkotmánya" akkor éri el célját, ha a vidék olyan életfeltételeket kínál, amelyek között az emberek már örömmel vállalják a vidéki életet, és nem kényszerből.
    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rámutatott: a Nemzeti Vidékstratégia koncepciójával új korszak következhet a magyar vidék életében. Kifejtette, az Orbán-kormány első intézkedéseivel adókedvezményeket, illetve pályázati lehetőséget kaptak az emberek azért, hogy túlléphessenek a szűk esztendőkön, amikor a közösségeket romboló módon csak kevesek számára voltak nyitva a lehetőségek. Hangsúlyozta: a falu és a mezőgazdaság a jövő egyik erőforrása.
    Fazekas Sándor a részleteket ismertetve közölte: a vidék megújításával, amely a stratégia legfontosabb célja, az egész ország megerősítésében is részt vállal az agrárium.
    Jelezte: a vidékfejlesztési tárca határozott cselekvési tervet jelölt ki négy átfogó, az agrárgazdaság, a vidékfejlesztés, az élelmiszer-termelés és a környezetvédelem területén. A cél az, hogy a stratégia javítsa a vidéki társadalom és gazdaság pozícióit az elkövetkező 10 évben.
    Ennek érdekében jobban kihasználják a természeti erőforrásokat, biztosítják a növény- és állatfajok sokszínűségét, azaz a biodiverzitás fenntartását, valamint a mezőgazdaság génmódosított élőlények termelésétől (GMO) való mentességét. Cél az is, hogy az országot jó minőségű, egészséges élelmiszerekkel lehessen ellátni.
    Mindezekhez kapcsolódik a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás növelése. Emellett alkalmazkodni kell az éghajlat-változás kihívásaihoz is - fejtette ki.
    A miniszter különösen fontosnak ítélte a munkahelyek megőrzését, illetve gyarapítását. Ez szolgálja ugyanis a vidéki népesség megtartását, a demográfiai egyensúly helyreállítását.
    Fontos az élelmezési és az élelmiszerbiztonság garantálása is.
    Elmondta, növelni kell az élelmiszergazdaság versenyképességét, javítani kell a piaci pozíciókat, helyreállítva a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát.
    Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy meg kell védeni Magyarország ivóvízbázisait, vízkészletét, továbbá a talajt, valamint a természetes élővilágot. Emellett az energiabiztonságra ugyancsak nagy hangsúlyt kell helyezni, a helyi erőforrásokat be kell vonni az energiaellátás biztonságossá tétele érdekében.
    Javítani kell a vidéki életminőséget és ki kell alakítani a több lábon álló vidéki gazdaságot - tette hozzá. Ennek érdekében helyre kell állítani a vidék és a város hagyományos kapcsolatrendszerét.
    A felsorolt célok megvalósításában kiemelt szerepet kapnak a családi gazdaságok, a vidéki kis- és közepes vállalkozások. E vállalkozási formák támogatása széles rétegeknek nyújthat esélyt a felemelkedésre - hangoztatta a miniszter.
    Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a vidéknek és a városnak közös a sorsa, így a vidékstratégiának is ezeket a szempontokat kell szem előtt tartani és hangsúlyosan kezelni.
    Kardeván Endre, a szaktárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a biztonságos élelmiszerekkel való ellátás alapvető fontosságú, amihez az ellenőrzések szigorítása az egyik eszköz. Példaként említette a másodlagos élelmiszerellenőrzések bevezetését.
    Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke a fórumon kifejtette, a magyar agrárium számára alapvető fontosságú, hogy az elfogadott új alkotmány nevesíti, a föld, a víz és az erdő a nemzeti vagyon részét képezi. Eredményként említette azt is, hogy Magyarország továbbra is GMO-mentes marad, azaz tiszta környezetben, tiszta élelmiszereket tud előállítani, ami rendkívül nagy érték.
    Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a természet- és a környezetvédelem fontosságáról beszélt, felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz alkalmazkodni kell oly módon, hogy mind az anyag-, mind pedig az energia-felhasználás területén takarékoskodnak az emberek a rendelkezésre álló erőforrásokkal.

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hallószerv

a levegőrezgések, a hanghullámok érzékelésére képes szerv. A ->gerincesekben az... Tovább

gyomormérgek

a kártevők pusztítására alkalmazott, olyan növényvédő szerek, amelyek az állat... Tovább

Tovább a lexikonra