Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

hirdetes

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

Mégsem tiltják be a kerti hulladék égetését Magyarországon

Magyarországon alapvetően tilos az avarégetés! 

Sokan nem tudják, de tény, hogy Magyarországon alapvetően tilos a kerti hulladék otthoni égetése, viszont van egy kiskapu a törvényi szabályozásban (amit a legtöbben ki is használnak). Különböző kritériumok mentén a települési önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, tehát engedélyezhetik is az égetést a lakosság számára.

Ez lényegében annyit jelent, hogy településenként változó, hogy szabad égetni a kerti hulladékot vagy sem, illetve, ha igen, akkor ezt mikor lehet megtenni. Nálunk például péntekenként lehet égetni, akkor is „pár” órában. 

2021-től tilos az avarégetés

2020. júniusában a parlament elfogadta a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását. Ennek az egyértelmű célja az volt, hogy a levegő minősége nagymértékben javuljon. A módosítás arról szólt, hogy 2021. január elsejétől megszűnik az önkormányzatok említett döntési joga az égetésről. Magyarán 2021-től az egész ország területén egységesen tilossá vált volna a sokfelé már-már rituálénak, hagyománynak számító, erősen légszennyező égetés. 

hirdetes

Mégsem lesz tilos az avarégetés

2020. december 2-án aztán megérkezett a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet a „veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”. Ennek értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad a „háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

hirdetes

Mit is jelent ez pontosan? 

Ha nem lenne eléggé egyértelmű mindenki számára, akkor leegyszerűsítjük a kormányrendeletet: tehát, amíg tombol a koronavírus-járvány, addig egészen biztos, hogy továbbra is a helyi rendeletek által meghatározott módon égetheti bárki a zöldhulladékot saját kertjében. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

További cikkek ebben a témában


szálhűtlenség

a ->juh betegsége v. elégtelen táplálása következményeként a ->gyapjúszál vékonyabb lesz... Tovább

irodaépület

a mezőgazdasági üzemek központjai fokozatosan beköltöznek a centrális fekvésű közeli... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem