Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

hirdetes

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

Mégsem tiltják be a kerti hulladék égetését Magyarországon

Magyarországon alapvetően tilos az avarégetés! 

Sokan nem tudják, de tény, hogy Magyarországon alapvetően tilos a kerti hulladék otthoni égetése, viszont van egy kiskapu a törvényi szabályozásban (amit a legtöbben ki is használnak). Különböző kritériumok mentén a települési önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, tehát engedélyezhetik is az égetést a lakosság számára.

Ez lényegében annyit jelent, hogy településenként változó, hogy szabad égetni a kerti hulladékot vagy sem, illetve, ha igen, akkor ezt mikor lehet megtenni. Nálunk például péntekenként lehet égetni, akkor is „pár” órában. 

2021-től tilos az avarégetés

2020. júniusában a parlament elfogadta a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását. Ennek az egyértelmű célja az volt, hogy a levegő minősége nagymértékben javuljon. A módosítás arról szólt, hogy 2021. január elsejétől megszűnik az önkormányzatok említett döntési joga az égetésről. Magyarán 2021-től az egész ország területén egységesen tilossá vált volna a sokfelé már-már rituálénak, hagyománynak számító, erősen légszennyező égetés. 

hirdetes

Mégsem lesz tilos az avarégetés

2020. december 2-án aztán megérkezett a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet a „veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”. Ennek értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad a „háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

hirdetes

Mit is jelent ez pontosan? 

Ha nem lenne eléggé egyértelmű mindenki számára, akkor leegyszerűsítjük a kormányrendeletet: tehát, amíg tombol a koronavírus-járvány, addig egészen biztos, hogy továbbra is a helyi rendeletek által meghatározott módon égetheti bárki a zöldhulladékot saját kertjében. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink, gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk, már késő. Most szuper vízgyüjtési tippeket mutatok.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


légzési mérgek

olyan rovarölő szerek, amelyek a légzőkészüléken át a szervezetbe jutva fejtik ki... Tovább

118/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem