Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

Mégsem tiltják be a kerti hulladék égetését Magyarországon

Magyarországon alapvetően tilos az avarégetés! 

Sokan nem tudják, de tény, hogy Magyarországon alapvetően tilos a kerti hulladék otthoni égetése, viszont van egy kiskapu a törvényi szabályozásban (amit a legtöbben ki is használnak). Különböző kritériumok mentén a települési önkormányzatok rendeletben szabályozhatják, tehát engedélyezhetik is az égetést a lakosság számára.

Ez lényegében annyit jelent, hogy településenként változó, hogy szabad égetni a kerti hulladékot vagy sem, illetve, ha igen, akkor ezt mikor lehet megtenni. Nálunk például péntekenként lehet égetni, akkor is „pár” órában. 

2021-től tilos az avarégetés

2020. júniusában a parlament elfogadta a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását. Ennek az egyértelmű célja az volt, hogy a levegő minősége nagymértékben javuljon. A módosítás arról szólt, hogy 2021. január elsejétől megszűnik az önkormányzatok említett döntési joga az égetésről. Magyarán 2021-től az egész ország területén egységesen tilossá vált volna a sokfelé már-már rituálénak, hagyománynak számító, erősen légszennyező égetés. 

Mégsem lesz tilos az avarégetés

2020. december 2-án aztán megérkezett a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet a „veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról”. Ennek értelmében a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad a „háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása”.

Mit is jelent ez pontosan? 

Ha nem lenne eléggé egyértelmű mindenki számára, akkor leegyszerűsítjük a kormányrendeletet: tehát, amíg tombol a koronavírus-járvány, addig egészen biztos, hogy továbbra is a helyi rendeletek által meghatározott módon égetheti bárki a zöldhulladékot saját kertjében. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kitin

felépítésében a cellulózhoz hasonló, állati eredetű nitrogént tartalmazó vázpoliszacharid... Tovább

Fa kerti bútor

Te is olyan kerti bútorra vágysz, amely esztétikus és időtálló is egyben? Amely teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem