Nem dönthetnek szabadon a gazdák

Hirdetés

Nem dönthetnek szabadon a gazdák

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén tavasszal változott a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer és a kárenyhítési hozzájárulás feltételrendszere. A kárenyhítő rendszerhez ezek után szinte minden mezőgazdasági szereplő automatikusan csatlakozik, változott a kárenyhítési hozzájárulás mértéke is.
Nem dönthetnek szabadon a gazdák

Tavaly év végén alkotta meg a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) az új, nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerről és a kárenyhítési hozzájárulásról szóló törvényt (Krt.). Ennek februári hatályba lépése semmissé tette a korábban kötött kárenyhítési szerződéseket, az új rendszerben a gazdálkodóknak ugyanis nem kell külön szerződést kötniük. Azok az őstermelők, akik érvényes kártérítési szerződéssel rendelkeznek, automatikusan a rendszer részévé válnak, azok, akik még nem tagjai a rendszernek, egy kérvény benyújtásával taggá válhatnak. A kárenyhítő rendszer kötelékéből az őstermelők hasonló kérelem benyújtásával léphetnek ki. Az FVM figyelmezteti az érvényes kárenyhítési szerződéssel bíró őstermelőket, hogy kilépő nyilatkozat híján a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kompenzálja, azaz más támogatásból tartja vissza a hozzájárulás összegét. A hozzájárulás-befizetési határidőket érdemes betartani, ugyanis a kompenzált hozzájárulás határidőn túli befizetésnek minősül, így a gazdálkodó a tárgyévben a kártérítő juttatásról is lemondhat.

Hirdetés

 

 

Automatikusan a rendszer részei lesznek a gazdálkodók

 

 

Hirdetés


A gazdálkodó szervezetek, valamint az egyéni-, kis-, és középvállalkozások nem dönthetnek szabadon a rendszerhez történő csatlakozásukról, számukra a törvény ezt kötelezővé teszi.
A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer egyfajta biztosítási rendszerként működik. A kárenyhítési juttatás a mezőgazdasági termelők befizetéseiből és az állam ezzel legalább azonos összegű költségvetési támogatásából adódik össze. Támogatásra a rendszerhez csatlakozott mezőgazdasági termelők akkor jogosultak, ha jogszabályokban előírt kár-feltételek teljesülnek.
A kárenyhítési rendszerbe vont termőterületek nagyságát az MVH az egységes kérelemben feltüntetett terület nagysága alapján állapítja meg; a művelési ágak támogatás területei - szántó, szőlő-, és gyümölcsültetvény - megmaradtak. Változott viszont a kárenyhítési hozzájárulás mértéke: míg korábban szántó művelési ág esetén hektáronként, évente ezer, szőlő és gyümölcsös művelési ág esetén pedig háromezer forintot kellett fizetni, addig az új törvény ezeket az összegeket szántó esetén nyolcszáz, gyümölcs és szőlőültetvény esetén pedig kétezer forintban határozza meg. Módosult a befizetési határidő dátuma is: a teljes területre számított hozzájárulást mostantól szeptember harmincadika helyett június harmincadikáig kell megfizetni, elektronikus úton.
A törvény továbbra is káreseménynek tekinti az aszály, az árvíz és a belvíz okozta, legalább ötven százalékos állománycsökkenést. Változás csupán a fagykár meghatározásánál történt: a jogalkotó az eddigi fagykár csoportot tavaszi- illetve téli fagykár eseményre bontotta. A káreseményeket az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a területileg illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (MgSzH) kell benyújtani, az eseményt követő tíz napon belül. A termelő kárenyhítési juttatás iránti igényét legkésőbb tárgyév október huszadikáig jelezheti az MgSzH-nak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

fullánk

a közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja... Tovább

cukorrépa vegyszeres gyomirtása

a cukorrépában alkalmazható gyomirtó szerek ált. rövid hatástarta-múak és az évelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.