Használd fel te is a narancshéjat, megmutatjuk, hogyan

hirdetes

Ne dobd ki, használd fel a narancshéjat te is!

A narancs az egyik legkedveltebb gyümölcs. Tudtad, hogy a héja is hasznos? Próbáld ki az alábbi 9 tippet és következőalkalommal biztos nem dobod majd ki a narancshéjat!

Ne dobd ki, használd fel a narancshéjat te is!

 

Röviden a narancsról

 

A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben – színe alapján – „flavedó”-nak nevezik. A külső héj illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet „albedó”-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús.

 

Felhasználása

 

Nyers állapotában reszelve, de szárítva is használják. Higiéniai szempontból fontos, hogy a felhasználás vagy szárítás megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják.

 

Gyógyhatása

 

Nagyon jó ízjavító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító. Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a "Curaçao" néven ismert likőrt (kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is.

 

A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod fel a narancshéjat, érdemes elolvasnod és kipróbálnod.

hirdetes

 

Forrás

Ne dobd ki, használd fel a narancshéjat te is!

 

6. Remek tüzelő

 

Ha megfelelően kiszáradt, a héján nem maradt több gyümölcs, akkor tüzelések alkalmával az egyik legjobb gyújtós. Jobban ég, mint bármely papír.

 

7. Cipő szagmentesítése


Ha beizzadt a lábad és emiatt a cipőd is kellemetlen szagú lett, akkor nincs más dolgod, mint narancshéjat helyezni éjszaka a cipődbe, egy táskába beletenni, amit köss be. Hagyd, hogy reggelre felszívja az összes szagot a cipődből és még a baktériumokat is megölje.

 

8. Add a fürdővízhez


Ha a forró fürdődhöz adod a narancshéjat, a bőröd C-vitamin kényeztetésben részesítheted. Ragyogó, puha és egészséges lesz tőle a bőröd.

 

9. szagmentesítsd a hűtőszekrényed


A narancshéjakra helyezzünk pici sót és tegyük be a hűtőszekrénybe egy olyan helyre, ahol nincs útban. Meglátjuk majd, néhány hétig friss illattal tölti be a hűtőt.

 

Forrás

Ne dobd ki, használd fel a narancshéjat te is!

 

 

1. Köhögés


A narancshéj segíthet csillapítani a köhögést és felszakítani a váladékot. Nem kell mást tenni, mint a héjat a szájhoz tartani, és szájon át belélegezni a benne lévő vitaminokat.

hirdetes
 

2. Rozsda eltávolítása


A narancshéjjal dörzsöljük be a mosogatónkat például, várjunk 1-2 percet, majd vízzel öblítsük ki, közben egy szivaccsal is dörzsöljük át. Így nem csak rozsda mentesíthetjük, de még a kellemetlen szagoktól is megóvjuk a konyhát.

 

3. Tisztítószer

 

A narancshéjakhoz adjunk egy kevés ecetet és hagyjuk állni a hűtőben néhány hétig. Szűrd le a tisztítószert és adj hozzá kevés vizet.  Ezután az így összeérett tisztítószert használhatjuk a konyhában, a fürdőszobában a kellemetlen, maró szagú tisztítószerek helyett.

 

4. Barna cukorhoz


Ha a barna cukor nagyon kemény, a legnagyszerűbb módja, hogy lágyítsunk rajta, ha a tetejére helyezünk egy-két szelet narancshéjat.

 

5. Taszítja a szúnyogokat


Úgy tűnik, a szúnyogok nem szeretik a limonén nevű anyagot, ami a narancshéj 95 %-át teszi ki. Helyezzük ki az ablakok vagy ajtók sarkaiba a narancshéjat, ami majd távol tartja a szúnyogokat.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


exogén ritmus (külső ritmus)

az élő szervezetek egyes életműködéseinek olyan szakaszossága, amely egy adott környezeti... Tovább

embólus

a vérpályában úszó többé-kevésbé szilárd képlet, amely gyakran embóliáx okoz. Lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek