Gyümölcstermesztési tanácsok mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így hozhatsz ki sokkal több termést kertedből

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Gyümölcstermesztés - 9 tanács a tökéletes gyümölcstermesztéshez

Gyümölcstermesztési tanácsok – Válassz törpéket

Ha nem szeretnél éveket várni, hogy saját gyümölcseidet szüretelhesd, akkor válaszd inkább a fák törpe változatait. Ezek nem nőnek olyan magasra vagy szélesre, mint a normál méretű fák, de cserébe már 2-3 éves korukban is képesek termést hozni. A törpe fáknak a helyigényük sem túl nagy, ezért a kisebb kertekben különösen jó opcióknak számítanak. Alacsony természetük miatt egyszerűbb szüretelni és metszeni őket, és a kártevők is könnyedén észrevehetők és eltávolíthatók róluk.

Gyümölcstermesztési tanácsok – Vizsgáld meg, hogy vannak-e paraziták a talajban

Míg néhány kártevő egyértelmű árulkodó jeleket hagy maga után (ilyenek a lerágott levelek vagy a bábok), mások sokkal hatékonyabban rejtegetik magukat. A gyökereken élősködő paraziták, a baktériumok, a vírusok, a gombák és azok a rovarok, amik a kéreg alá bújnak számos probléma okozói lehetnek, de nagyon nehéz észrevenni őket. Ha egy ág elhaló félben van, akkor vágj le róla egy darabot és vizsgáltasd meg szakértővel.

hirdetes

Gyümölcstermesztési tanácsok – Gyökérsarjak és fattyúvesszők

Ugyan elsőre biztosan örömmel fogadod, hogy növényeid új hajtásokat hoznak, fontos észben tartani, hogy nem minden hajtás számít „jóindulatúnak”. A virágok és gyümölcsök megtermelése rengeteg tápanyagot és energiát igényel, ezért nem szabad hagyni, hogy ezek az erőforrások felesleges helyekre kerüljenek. A gyökérsarjak és fattyúvesszők pedig felesleges kinövéseknek számítanak.

Az oltással szaporított gyümölcsfák gyökereiből kinövő hajtásokat gyökérsarjaknak nevezzük. Ezek a kinövések úgy néznek ki, mintha egy apró fa növekedne a másik gyökerei között. Sajnos azonban egy teljesen különálló növényről van szó, aminek gyökérzete összekapcsolódott a nagyobb fáéval, hogy mindketten egy forrásból táplálkozzanak. Sajnos azonban ez semmi jót nem jelent számodra, hiszen a nagyobb fa így csak elvesztegetett erőforrásokat fecsérel a gyökérsarjra, amiket a saját növekedésére és gyümölcseire is fordíthatna.

hirdetes

A fattyúvesszők függőleges kinövések, amik a fák megerősödött ágain jelennek meg. Habár ezek kevésbé „károsak”, mint a gyökérsarjak. szintén fontos tápanyagokat és energiát vonnak meg a fától. Ha túl sok jelenik meg az ágakon, akkor még a napfényt is kitakarhatják a fa bizonyos részeiről, csökkentve ezzel a termések mennyiségét. Mivel általában igen gyengék, így a szél és más külső tényezők könnyen letörhetik őket, ami fertőzésekhez vezethet. Metszéssel kell eltávolítani őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


villahegy (csirke)

Az egyszerre felvillázható mennyiségű széna.A hagyományos betakarításkor a száradó... Tovább

eke

a talajművelés legfontosabb munkagépe. A termőföld forgatásának, lazításának, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert