notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyümölcstermesztési tanácsok mindenkinek

Hirdetés

Így hozhatsz ki sokkal több termést kertedből

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Habár a legtöbb kertben tartott növény már az első tenyészidőszak során termést képes hozni, néhány bokor és fa csak több évnyi növekedés után ajándékozza meg gazdáját említésre méltó hozammal. Egy kert gondozása és karbantartása nem kis munka, de a hosszas várakozás szó szerint meghozza majd gyümölcsét.

Gyümölcstermesztés - 9 tanács a tökéletes gyümölcstermesztéshez

Persze még így is megeshet, hogy egy adott tenyészidőszak nem sikerül olyan eredményesre, mint amilyenre számítottál. Ha találkoztál már ilyen problémákkal, akkor az alábbi tippeket biztosan nagyon hasznosnak találod majd!

 

Nézzük, hogy hogyan érheted el, hogy kerted több gyümölcsöt!

Figyelj a metszésre

A gyümölcsfákat ajánlott a növekedés első éveiben olyan formájúra nevelni, amilyenre véglegesen szeretnéd alakítani őket. A metszést a tél végén kell elvégezni, mielőtt a fa felébredne nyugalmi állapotából. Ha levélrügyeket veszel észre az ágakon, akkor már nem biztonságos a fák metszése.

 

Igyekezz erős központi szárat vagy törzset kialakítani, egyenletes távolságra elhelyezkedő oldalsó ágakkal. Kerüld a sűrű ágazatot – ha túl sok a levél, akkor nem minden ág kap majd elegendő fényt, és ezek nem fognak olyan sok termést hozni. Az ágak levágásakor mindig tövüknél vágd el azokat. Hagyd meg a gyűrűt, amit az ágy hagy maga után – ne sértsd fel a kérget a vágás közelében.

Hirdetés

 

Mindig használj éles metszőollókat, mert a tiszta vágások könnyebben begyógyulnak. Ne törj vagy szakíts le semmit a fáról, mert azzal csak sebezhetőbbé teszed azt a fertőzésekkel szemben. Azonnal távolítsd el a gyökérsarjakat és fattyúvesszőket, amint megjelennek.

 

Gyümölcstermesztési tanácsok – Türelem

Mielőtt elkezdenéd fellendíteni a gyümölcsözést kertedben, győződj meg róla, hogy növényeid elég idősek és egészségesek-e, hogy elbírják az extra termések súlyát. Egy átlagos gyümölcsfa 5-7 éves korában válik csak termőképessé. A fügék és bogyótermő bokrok általában 2-3 évet igényelnek. Ha észreveszed növényeiden, hogy még ennyi idős koruk előtt kezdenek el virágzani, akkor minél előbb csípd le róluk a hajtásokat. A gyümölcstermelés energia- és tápanyagigényes folyamat, és ha növényeid idő előtt kezdenek hozzá, akkor a fontos nyersanyagokat erre használják fel gyökérzetük és ágaik megerősítése helyett. A következő oldalon még több remek tanács vár, megéri lapozni! 

Hirdetés

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

fajlagos lefolyás

a vízgyűjtő terület egységnyi részére (ha, km2) egy meghatározott időben (év, évszak,... Tovább

információelmélet

az információ szerzésével, átalakításával, tárolásával foglalkozó,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 4.7

Házi kert