Leáll a munka a földeken

Leáll a munka a földeken

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Gyakorlatilag a szántáson kívül minden mezőgazdasági munkával végeztek a földeken a gazdálkodók. Most a termés értékesítésére koncentrálhatnak, azaz kereshetik a vevőt, illetve várhatják a piac élénkülését, melynek már vannak jelei, bár a magyarnál csak a román gabonaárak alacsonyabbak az EU-ban – olvasható a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának legfrissebb összefoglalójában.
Leáll a munka a földeken

Az őszi munkák állása

A kukorica betakarítása a 97 %-t meghaladja, a termésátlag 6,47 t/ha, eddig összesen 7,35 millió tonna kukoricát helyeztek el a raktárakban. A cukorrépának 99 %-t takarították be, 52,3 t/ha átlagterméssel, a betakarított mennyiség 694 ezer tonna. Az összes burgonyát felszedték már: 21,2 ezer hektárról összesen 520 ezer tonnát. Véget ért a napraforgó betakarítása is 537 ezer hektáron összesen 1,26 millió tonna termett.
A vetésekkel is jól állnak a gazdák, novemberben sikerült behozni a lemaradást. A nyár végétől vetett őszi káposztarepcéből 291,8 ezer, őszi árpából 196,8 ezer, rozsból 37 ezer, tritikáléból 126,7 ezer hektáron, az őszi búzából 1,05 millió hektáron vetettek. Általában a tervhez képest 3-5 százalékos elmaradást tapasztalni, amelynek legfőbb okai az alacsony termelői árak, a lanyha kereslet és a pangó piac. A magágy készítést az ősziek alá csaknem befejezték, összesen 1,752 millió hektáron végezték el a munkát. A tervekhez képest csak az őszi mélyszántásban mutatkozik lemaradás: a tavasziak alá csak 1,433 ezer hektáron fejezték be, szemben a 2,073 millió hektárnyi szándékkal.


Miként alakulnak az árak?


A hazai tőzsdén a kalászos gabonák árában kismértékű csökkenés mutatkozott november utolsó dekádjában, az étkezési búza ára decemberre 27,6-28,5 ezer Ft/t, a takarmánybúza és a takarmányárpa ára 26-27,1 ezer Ft, a kukorica ára 29,6-29,9 ezer Ft között ingadozott.
A szabadpiaci ár az étkezési búza esetében 26-29 ezer Ft/t, a takarmánybúzáé 23-26 ezer Ft/t, a takarmányárpáé 23-26 ezer Ft/t, míg a takarmánykukoricáé 26-28 ezer Ft/t. A napraforgó és a repce árak erősödtek, azok az elmúlt két hétben 55-59 ezer Ft/t, a repcéé 65-68 ezer Ft/t között mozogtak.
A környező országok árait a partneri agrárkamarák jelentései alapján készült táblázat mutatja az eredeti link alatt!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

exszikkózis (exsiccosis)

az állati szervezet kiszáradása a vízfelvétel hiánya v. a nagyfokú vízvesztés (hányás,... Tovább

előkísérlet

az új nemesítésű, elismerésre bejelentett fajtajelöltek előzetes vizsgálata. Ezeket a... Tovább

Tovább a lexikonra