notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Álbiósok ellen mozgólabor

Valló László
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Korántsem biztos, hogy amit a piacon „bio” néven kínálnak, tényleg az is. A magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszöröse is lehet a valódiakénak – figyelmeztet Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Veszélyben a biorendszer

Márpedig ezzel az egész biotermesztési rendszer értékét, presztízsét veszélyeztetik. Amihez így is tapadnak még bőven előítéletek, tévhitek, mint például, hogy a biósok nem használnak tápanyagot, hogy éjjel, sötétben permeteznek, és ha az alma kukacos, a zöldség ragyás, az attól már bio.

Fokozott ellenőrzés

A helyzeten csak fokozott ellenőrzéssel és szankcionálással lehet úrrá lenni, hogy az álbiósoknak elmenjen a kedvük a visszaélésektől. Ennek jegyében tett mostanság egy nagy lépést előre a hazai bioélelmiszer-ellenőrzés rendszere. Az ügyvezetőtől megtudtuk: a Biokontroll egy uniós társfinanszírozású beruházás keretében három mobil laboratóriumot állít munkába. A tervek szerint a képzett agrármérnökök által vezetett kisteherautók évente mintegy ötszáz vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez, amelyek módját és rendszerét szigorú uniós normák szabályozzák. A „mozgó” vizsgálat nem helyettesíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi ellenőrzéseket, hanem előzetes szűrőként tárhatja föl a hibákat, ráadásul jóval olcsóbban.
Hirdetés

Mozgólaboror

A mozgólaborok eszköztárát mikroszkópok, a talajminták vételéhez szükséges fúrók, méreganyagok kimutatására alkalmas mérőeszközök és infravörös gabonavizsgáló műszerek alkotják. A helyszíni (termőföldön, raktárakban, földolgozókban) végzett ellenőrzési módszerekkel, gyorstesztekkel képet kap az ellenőr az egyes termények, termékek nitrát- és gombatoxin-tartalmáról, egyéb szennyezettségéről, továbbá kiszűrheti velük a genetikailag módosított szervezetek (GMO) jelenlétét. A mobil laborokat fokozatosan szerelik föl. Teljes fölszerszámozásuk egy évet fog igénybe venni, de a munkát már most elkezdik a meglévő műszerparkkal.

Hibák kiszűrése már a helyszínen

Mivel a mozgólabor-vizsgálattal számos hiba, visszaélés már a helyszínen kiszűrhető, így nem kell a mintát fölöslegesen továbbszállítani a kijelölt laboratóriumokba, ami jóval költségesebb is – mondta az ügyvezető, és hozzátette: a mintegy ezerötszáz hazai biogazdaságból 90 olyanról tudnak, ahol szó érheti a ház elejét, azaz nagy valószínűséggel szabályt sértenek. A következőkben elsősorban ők lesznek majd a célkeresztben. Ha a vizsgálat során fény derül a szabálytalanságra, akkor attól a bizonyos terméktől, sőt az egész biogazdaságtól is megvonhatják a bio tanúsítványt. (Vitás ügyekben, ha a termelő nem ismeri el a hatóság érveit, a velencei növényvédelmi labor dönt.)
Hirdetés

Roszik Péter maga is buzdítja a biotermékek vásárlóit: kérjék a termelőktől a Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, illetve keressék a késztermékek címkéjén található HU-Öko-01 jelölést, mert akkor biztosak lehetnek az áru bioeredetében. Elvégre a termékek, illetve a gazdálkodók folyamatos ellenőrzésének az elsődleges célja a lakossági bizalom erősítése.

Valló László
Szabad Föld

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

88/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény... Tovább

baltacim (eszparzet, Onobrychis viciifolia Scop.)

a ->pillangósok családjához tartozó, évelő takarmánynövény. Erős karógyökere, üreges... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.8