Álbiósok ellen mozgólabor

Valló László
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Korántsem biztos, hogy amit a piacon „bio” néven kínálnak, tényleg az is. A magukat ökológiai gazdálkodónak beállító termelők és kereskedők száma akár többszöröse is lehet a valódiakénak – figyelmeztet Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.
Veszélyben a biorendszer

Márpedig ezzel az egész biotermesztési rendszer értékét, presztízsét veszélyeztetik. Amihez így is tapadnak még bőven előítéletek, tévhitek, mint például, hogy a biósok nem használnak tápanyagot, hogy éjjel, sötétben permeteznek, és ha az alma kukacos, a zöldség ragyás, az attól már bio.

Fokozott ellenőrzés

A helyzeten csak fokozott ellenőrzéssel és szankcionálással lehet úrrá lenni, hogy az álbiósoknak elmenjen a kedvük a visszaélésektől. Ennek jegyében tett mostanság egy nagy lépést előre a hazai bioélelmiszer-ellenőrzés rendszere. Az ügyvezetőtől megtudtuk: a Biokontroll egy uniós társfinanszírozású beruházás keretében három mobil laboratóriumot állít munkába. A tervek szerint a képzett agrármérnökök által vezetett kisteherautók évente mintegy ötszáz vizsgálattal járulnak hozzá az országszerte végzett ellenőrzésekhez, amelyek módját és rendszerét szigorú uniós normák szabályozzák. A „mozgó” vizsgálat nem helyettesíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi ellenőrzéseket, hanem előzetes szűrőként tárhatja föl a hibákat, ráadásul jóval olcsóbban.

Mozgólaboror

A mozgólaborok eszköztárát mikroszkópok, a talajminták vételéhez szükséges fúrók, méreganyagok kimutatására alkalmas mérőeszközök és infravörös gabonavizsgáló műszerek alkotják. A helyszíni (termőföldön, raktárakban, földolgozókban) végzett ellenőrzési módszerekkel, gyorstesztekkel képet kap az ellenőr az egyes termények, termékek nitrát- és gombatoxin-tartalmáról, egyéb szennyezettségéről, továbbá kiszűrheti velük a genetikailag módosított szervezetek (GMO) jelenlétét. A mobil laborokat fokozatosan szerelik föl. Teljes fölszerszámozásuk egy évet fog igénybe venni, de a munkát már most elkezdik a meglévő műszerparkkal.

Hibák kiszűrése már a helyszínen

Mivel a mozgólabor-vizsgálattal számos hiba, visszaélés már a helyszínen kiszűrhető, így nem kell a mintát fölöslegesen továbbszállítani a kijelölt laboratóriumokba, ami jóval költségesebb is – mondta az ügyvezető, és hozzátette: a mintegy ezerötszáz hazai biogazdaságból 90 olyanról tudnak, ahol szó érheti a ház elejét, azaz nagy valószínűséggel szabályt sértenek. A következőkben elsősorban ők lesznek majd a célkeresztben. Ha a vizsgálat során fény derül a szabálytalanságra, akkor attól a bizonyos terméktől, sőt az egész biogazdaságtól is megvonhatják a bio tanúsítványt. (Vitás ügyekben, ha a termelő nem ismeri el a hatóság érveit, a velencei növényvédelmi labor dönt.)

Roszik Péter maga is buzdítja a biotermékek vásárlóit: kérjék a termelőktől a Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, illetve keressék a késztermékek címkéjén található HU-Öko-01 jelölést, mert akkor biztosak lehetnek az áru bioeredetében. Elvégre a termékek, illetve a gazdálkodók folyamatos ellenőrzésének az elsődleges célja a lakossági bizalom erősítése.

Valló László
Szabad Föld

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hallás

a levegő részecskéinek periodikusan ismétlődő nyomásváltozásai (hanghullámok) által... Tovább

eketalp

az évek folyamán azonos mélységben és irányban forgatott talajban a barázda fenekén kemény,... Tovább

Tovább a lexikonra