Mobil konténer mezőgazdasági termékek csomagolására

Mobil konténer mezőgazdasági termékek csomagolására

Farkas György, főiskolai adjunktus, okl. gépészmérnök, csomagolástechnikai szakértő
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A most bemutatásra kerülő technológia ausztrál ötlet - Dipl. Ing. MAtthiew Pell-Perth-Ausztrália - alapján készült és magyar szakemberek által továbbfejlesztett eljárás. A mobil konténerben elhelyezett gépek, kis berendezések lehetőséget adnak arra, hogy a termékeket közvetlenül a szántóföldön vagy a raktárépület mellett, megfelelő feldolgozás után, csomagolással ellátva lehessen eladni. A rendszer a félkész termékeket igény szerint dobozba, zacskókba csomagolja. További nagy előnye, hogy a csomagolási eljárás megválasztásával például vákuum, és védőgázas csomagolás, illetve gyorsfagyasztás is megoldható. A berendezés nagyban szolgálhatná a magyar kisgazdaságok versenyképességének növelését. A „Zöldségkocka, -karika és -hasáb gyártó berendezés kis- és középgazdaságok számára nemcsak a nagyüzemi gépekhez viszonyított méretezésében újszerű, hanem inkubátoros megoldása révén, új higiéniai dimenziót is képvisel a zöldség tisztítás és darabolás terén. Legfőbb célja mégis az, hogy a Közép és Kelet Európában ismét földhöz juttatott kis és középbirtokos réteg ne legyen kiszolgáltatva terményeinek dömpingáron való értékesítési kényszere által, hanem kis területen, családtagjaik bevonásával egész évben folyamatosan teríthető, pultkész terméket állíthasson elő földjének terméseiből.
Mobil konténer mezőgazdasági termékek csomagolására

A most bemutatásra kerülő technológia ausztrál ötlet -

Dipl. Ing. MAtthiew Pell-Perth-Ausztrália - alapján készült és magyar szakemberek által továbbfejlesztett eljárás. A mobil konténerben elhelyezett gépek, kis berendezések lehetőséget adnak arra, hogy a termékeket közvetlenül a szántóföldön vagy a raktárépület mellett, megfelelő feldolgozás után, csomagolással ellátva lehessen eladni. A rendszer a félkész termékeket igény szerint dobozba, zacskókba csomagolja. További nagy előnye, hogy a csomagolási eljárás megválasztásával például vákuum, és védőgázas csomagolás, illetve gyorsfagyasztás is megoldható. A berendezés nagyban szolgálhatná a magyar kisgazdaságok versenyképességének növelését. A „Zöldségkocka, -karika és -hasáb gyártó berendezés kis- és középgazdaságok számára nemcsak a nagyüzemi gépekhez viszonyított méretezésében újszerű, hanem inkubátoros megoldása révén, új higiéniai dimenziót is képvisel a zöldség tisztítás és darabolás terén. Legfőbb célja mégis az, hogy a Közép és Kelet Európában ismét földhöz juttatott kis és középbirtokos réteg ne legyen kiszolgáltatva terményeinek dömpingáron való értékesítési kényszere által, hanem kis területen, családtagjaik bevonásával egész évben folyamatosan teríthető, pultkész terméket állíthasson elő földjének terméseiből.

Az alábbi termékek előállítására alkalmas a mobil konténer: hasábburgonya, hagymakocka, -karika, répakocka, zellerhasáb, konyhakész saláta, uborka, karalábéhasáb, szeletelt tök, leveszöldség,. A késaljú vágótér (12) megfelelő beállításával, az emberi kéz érintése nélkül, illetve mindenfajta külső por- vagy baktérium-szennyeződéstől védett, hermetikusan zárt munkatérben (4), a légmentes tasakcsomagig (15), problémamentesen legyárthatók. Az így előállított termékek ára jóval magasabb, ezzel megnöveli a kis- és középgazdák jövedelmét. Konténer szerkezeti felépítése az 5. és 6. .ábrán látható, az 5. ábra a „Zöldségkocka, -karika és -hasáb gyártó berendezés” felülnézeti képét (melyen feltüntettük az A-A metszetet is), a 6. ábra pedig az A-A irányú metszetet ábrázolja.. Mint ez az említett ábrákon jól látható, a találmány szerinti szerkezet egyik legfontosabb alkotóeleme az inkubátor (1) mely a zárt munkatér (4) fölött átlátszó üvegfelületet képez a dolgozók, és a tisztítandó élelmiszerek között.

Hagymatisztítás esetén ez nemcsak higiéniailag kívánatos, de hathatós védelmet is nyújt a szem és az orr nyálkahártyáját ingerlő illóolajak ellen. Tisztítási és karbantartási feladatok elvégzése céljából az inkubátor (1) természetesen bármikor felnyitható. A találmány szerinti szerkezet legfeljebb két tisztítást végző
munkaerőnek és két adagolást, csomagolást végző munkaerőnek biztosít egyidejű munkalehetőséget. A tisztítás időigénye a legtöbb zöldségféle esetén kb. egyezik, (pl. egy hagymafej kb. 10 dkg. Megtisztítása 3 másodperc, 0,5 kg hagymakockát tartalmazó fóliatasak megtöltése, lehegesztése és göngyölegbe helyezése 10 másodperc. A mért mutatók alapján hagymából, 4 fő bevonásával óránként 3,5 mázsa feldolgozása az átlagos.


A két álló dolgozó az egymással szemben elhelyezett, egy-egy fixen rögzített, és bármikor cserélhető gumikesztyű páron (5) át nyúl be a zárt munkatérbe (4), melyek az egész alsókarnak, a könyék izületekig jó mozgásteret biztosít. Az álló dolgozók egyik keze közelében a tároló-adagoló felfelé nyitott belső kosara található. A másik kezük közelében pedig a csúsztatólap (8) foglal helyet. A tisztítótér fölé az öblítő zuhany (16) nyúlik, melyből a tisztítandó zöldségre és a tisztítást végző szerszámra folyamatosan szóródó vízsugarak átláthatóbbá teszik a munkát, másrészről azonnal meg is tisztítják a csúsztatólap (8) által a késaljú vágótérbe (12) kerülő felvágandó zöldséget. A tisztítási folyamatot végző gumikesztyűk (5) alatt található a hulladék és szennyvíz csúszda (6) felső része, mely az öblítő zuhanyból (16) lehullott vizet és a hulladékot az épület falán (3) kívül elhelyezett hulladéktárolóba (7) üríti. A megtisztítandó zöldséget szintén az adagoló-tároló (2) külső, a falon (3) kívül elhelyezkedő beömlőnyílásába töltjük, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre nagyobb mennyiséget lapátoljunk be a pótkocsi vagy teherautó platómagasságából, fölösleges cipekedés nélkül. Az ejtett aljmegoldás által, a szedéstől helyet nyerve, folyamatosan jut be a zárt munkatérbe (4), ha a késaljú vágótér (12) megtelt a megtisztított és felvágandó zöldséggel, akkor az ejtő-tároló (14) aljából kinyúló nyomópedálra (13) nyomást gyakorolunk.. A csúszó tengely (l1) által, a kések (12) felé tartó húzóerőt továbbítunk a nyomólapra (9), mely átpréseli a zöldséget a késaljú vágótér (12) késeien, amelyek a négyzetrácsos vagy egysoros, paralell beállításuktól függően egyszerre nagyobb mennyiségű tisztított zöldségen elvégzik a kockára, hasábra vagy karikára való vágás műveletét.
Az üzembiztos terítő, vágó és adagolómunkát a gumibakokra függesztett ejtő tároló (14) egység állandó rotációja biztosítja, mely a nyomólap (9) tetejére rögzített rotációs villanymotor (10) biztosít, amely a két ponton fix tengellyel csatlakozó, az egész egységen áthúzódó csúszó tengely (10) által, egyenletesen osztja el vibráló hatását a nyomólaptól (9) az adagolónyílásokig (15).

Remélem sikerült felkeltenem a kedves olvasók érdeklődését a bemutatott berendezés iránt. Bármilyen további információval szívesen állok rendelkezésükre. Tel.: 06-30/4199-117

 


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csalamádé

nehány sűrűn vetett tömegtakarmány közös elnevezése. Többnyire a kukorica-cs.-ra... Tovább

vörös here

(gomboshere, Trifolium pratense L.): a pillangósok családjához tartozó, Európa és Ázsia... Tovább

Tovább a lexikonra