A Mirelite is lehúzhatja a rolót

A Mirelite is lehúzhatja a rolót

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A megrendelések csökkenése és a szigorodó banki hitelezés miatt nem tudta tovább finanszírozni működését a gyorsfagyasztott termékek hazai gyártásában úttörőnek számító Mirelite Csepel Hűtőipari Kft. A cég maga kezdeményezte felszámolását, az eljárás során regisztrált hitelezőinek "csak" 184 millióval tartozik.
A Mirelite is lehúzhatja a rolót

A Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. meghirdette a csepeli szabad kikötő területén működő Mirelite Csepel Hűtőipari Kft. teljes vagyonát - tudta meg a Napi Gazdaság. A május óta felszámolás alatt lévő társaság elődje 1945-ben elsőként kezdett gyorsfagyasztott termékek gyártásába Magyarországon. A jól ismert cég neve - amely a Mezőgazdasági és Ipari Rt., valamint az elite szó rövidítésből született - mára már köznevesült, hiszen a mirelit ma egyet jelent a gyorsfagyasztott termékkel.

60 éves múlt
A kft. 1997-ben jött létre magyar befektetők érdekeltségeként (G-Robág Ügyviteli és Gazdasági Szaktanácsadói Kft., Babér-Invest Vagyonkezelő Kft. és S-Food Kereskedelmi és Tanácsadó Kft.). A szabad kikötő területén 1947 óta működik az üzem, amely számos sikeres termék bevezetője Magyarországon, mint például a gyorsfagyasztott málna, bélszínroló és pizzák.
A cég a felszámolás kezdetéig kész- és félkész ételek (húsos feltétek, levesbetétek, mártások, tésztafélék, gombócok, palacsinták, zöldséges ételek) gyártásával és forgalmazásával egyaránt foglalkozott. A tartósítószer nélkül készült termékeket - amelyek ára viszonylag magas, és kategóriájukban a piacvezetők közé tartoznak - szinte valamennyi magyarországi áruházláncnak szállították: a Tesco-, Auchan-, Csemege-, Spar-, Interspar-, Plus- és Kaisers-üzletek is partnerei közé tartoznak. "A felszámolás alatt nem végez tevékenységet a társaság, csak a korábban leszerződött mennyiségeket gyártottuk le, egyéb és újabb megrendeléseket már nem fogadtunk be" - tájékoztatta a Napit Lajkó Andrea felszámolóbiztos.
A Mirelite 69 dolgozójának sorsa a cég vagyonának értékesítésére kiírt pályázattól függ, azon ugyanis ajánlatot lehet tenni a munkavállalók átvételével, illetve anélkül is a XXI. kerület, Szikratávíró utcai élelmiszergyártó üzem és hűtőház megvásárlására. Így a működő üzemként egyben meghirdetett ingatlanok, gépek és a Mirelite márkanév irányára nettó 235,4 millió, illetve a munkavállalók átvételével 165,4 millió forint. Az értékesítést ugyanakkor bonyolítja, hogy a gyártelepen a felépítmények (összesen 6906 négyzetméternyi épület) a cég tulajdonában vannak, de a több mint 11 ezer négyzetméteres telek nincs, az után bérleti díjat és üzemeltetési költségátalányt, összesen havi 6639 euró plusz áfát kell fizetni. (A telek tulajdonosa a Mahart Szabadkikötő Zrt., haszonélvezője a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt.) A Mirelite vásárlójának tehát a felépítmények tulajdonjogának megszerzésével a földterületek után bérletidíj-fizetési kötelezettsége lesz.
Az üzem megvásárlásával ugyanakkor a vevő több előnyhöz is juthat: egyrészt megszerzi a HU-388 jelű, ovális állatorvosi bélyegző használatára vonatkozó engedélyt, amelynek birtokában, mint engedélyezett üzem, megfelel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által előírt élelmiszer-biztonsági, élelmiszer-higiéniai követelményeknek, másrészt pedig piacot vásárolhat. Egy új termék bevezetése nehézkes és lassú folyamat, a Mirelite Csepel által gyártott áruk viszont már ismertek és jól beváltak a piacon - tette hozzá Lajkó Andrea.
A pályázat keretében a felszámoló külön tételben meghirdette a Mirelite raktárkészletét (nettó 1,3 millió forintos irányáron), csomagolóanyag-készletét (7 millióért) és a balatonlellei Panoráma társas üdülőben lévő 25 négyzetméteres üdülőrészét (7 millióért). Az ajánlatokat július 24-én lehet személyesen benyújtani a felszámoló budapesti vagy szegedi irodájában. A határidő lejártát követően, ha a vagyonra nem kap elfogadható ajánlatot, a felszámoló bezárja az üzemet.
Felszámolását a Mirelite maga kezdeményezte. A feldolgozóüzem rendelésállományának folyamatos csökkenésével árbevétele is visszaesett, amelyből már nem tudta kigazdálkodni a magas földbérleti díjat és az egyéb üzemeltetési költségeket - mondta a felszámolóbiztos. A cég nettó árbevétele az előző évi egymilliárd forintról 2008-ban 844 millióra csökkent, mérleg szerinti eredménye pedig 9 millióról 94 millió forintos veszteségbe fordult. Tavaly igen feszült pénzügyi helyzetben végezte tevékenységét - derül ki a Mirelite tevékenységet záró jelentéséből.
December közepén az APEH inkasszót nyújtott be 71 milliós adótartózás miatt, amelyre a társaság később 18 havi kamatmentes részletfizetési kedvezményt kapott. További nehézségként 2009 januárjában a Mirelite bankja felmondta a 70 millió forint keretösszegű folyószámla-szerződését és az APEH inkasszófeloldása után zárolta a cég számláját, a bevételeket pedig a cég tartozásának kiegyenlítésére használta fel. Mindezek megnehezítették az üzem működését, és további, szállítói, közüzemi és köztartozásokat halmozott fel. A felszámolás kezdetéig, 2009 májusáig a Mirelite nettó 169 milliós árbevétel mellett csaknem 81 milliós veszteséget termelt, a kötelezettségállománya meghaladta a 276 millió forintot. A cég vezetése a krízishelyzet megoldására tárgyalt befektetőkkel, pénzintézetekkel újabb hitelfelvételről és állami garanciával megerősített forgóeszközhitelről is, de mivel nem járt sikerrel, kénytelen volt felszámolást kérelmezni.
A kft. tartozása ugyanakkor nem túl nagy: a felszámoló határidőben összesen 35 hitelezőt vett nyilvántartásba, amelyek 184 milló forintot követelnek a Mirelite-től.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

glomerulonefritisz (glomerulonephritis)

elsősorban a glomerulusok (a vese érgomolyai [kiválasztó-szervek]) megbetegedésével járó... Tovább

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

Tovább a lexikonra