Ezért fogyassz matcha teát

Minden, amit tudni kell a matcha teáról

Bogi
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mindenki ismeri a Matcha teát, a zöld tea fajtát, amit több száz éve eredetileg  Japánban és Kínában kezdtek el fogyasztani, majd az egész világon elterjedt antioxidáns hatása illetve magas C-vitamin tartalma miatt. Ma már bizonyítottan az egyik legegészségesebb ital.

Matcha tea

Miért is érdemes még fogyasztanunk Matcha teát minden nap?

margin:0cm"> 

Rengeteg energiával lát el minket

Régen még a szamuráj harcosok is ezt fogyasztották harcba indulás előtt. Első sorban magas koffein tartalma miatt híres, bár ezt más tápanyagoknak köszönhetjük. Egy reggel elfogyasztott csésze tea után akár 6 órán keresztül is talpon maradhatunk bármilyen mellékhatás nélkül (például magas vérnyomás) köszönhetően a L-teaninnak.

margin:0cm"> 

Antioxidánsban gazdag

Egy tálnyi matcha tea ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint bármelyik másik étel. Ketachin tartalmának köszönhetően kitartóan küzd a szabadgyökök ellen, amik rengeteg krónikus betegséget okozhatnak.

 

Nyugtató hatása van

Nem is kell messzire menni, hiszen már egy ismert aminosavnak köszönhetjük a nyugodtság érzetet is, szintén az L-teaninnak, ami fáradtság érzet nélkül nyugtatja le az elménket. A nagy buddhisták is részben ezért ittak matcha teát, hogy kellően nyugodt állapotba kerüljenek a meditációhoz.

 

Erős védelmet nyújt az immunrendszerünknek

Már egy csésze teában is kellő mennyiségű C-vitamin, kálium, vas és fehérje található, melyek hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez.

 

Alacsonyabb koleszterinszint


Tudományosan nem tudni miért és hogyan van hatással a koleszterinszintünkre, de bizonyított, hogy, aki több matcha teát fogyaszt annál kevesebb az LDL koleszterinszint és magasabb a HDL koleszterin a szervezetükben.

 

 

Égeti a zsírt

A matcha 25-30%-kal növeli az anyagcserénket, ezzel elősegíti a súlycsökkentést, és mivel könnyen felszívódó rostokat tartalmaz, tudja stabilizálni a vércukorszintet is. A teában található antioxidáns segíti beépülni az enzimet, ami a zsírsejtek lebontásáért felelős, ezért sokan szokták ajánlani, hogy edzés előtt fogyasszunk matcha port, mert akár 25%-kal is képes javítani a zsírégetést.

Hogyan készítsünk otthon matcha teát?

 

Egyáltalán nem kell megijedni tőle, semmivel sem bonyolultabb, mint a sima tea.

Mutatom:

1) Először is forraljunk friss vizet és várjunk amíg egy kicsit kihül.
 

2) Egy kiskanál (vagy egy bambuszkanál) matchát tegyünk egy tálba, majd öntsük rá a forralt vizet.

 

3) Gyors mozdulatokkal keverjük össze (lehet használni a tejhabosító kis keverőt is) amíg el nem érünk egy habos textúrát és már fogyaszthatjuk is!

 

 

Persze a kávé kedvelőket sem felejtettük ki! Íme a matcha latte elkészítése!

 

1) Tegyünk egy tálba a matcha porból, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és egy kis habverő segítségével készítsünk belőle egy sűrű állagú masszát.

 

2) Forraljunk vizet, majd öntsük ezt is hozzá a sűrű pasztához (max 70 fokos legyen a víz, különben nagyon keserű lesz)

 

3) Gyors és egyenletes mozdulatokkal habosítsuk fel.

 

4) Adjuk hozzá kedvenc tejünk, majd ízesítsünk ízlésünknek megfelelően.

 

 

 

Rengeteg módja van még a matcha latte elkészítésének, sajátosítsuk el őket nyugodtan és kényesztessük magunkat a mindennapokban is!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Táncsics Mihály Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

káros N-asszimiláció

a talajmikrobáknak szervesanyag-bontó tevékenységükhöz nitrogénre van szükségük. Ha a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek