Süteményeink, teáink édesítésére tökéletes, egészségesebb a cukornál és országunk büszkesége egyaránt. De miért egészséges a méz? Mire használjuk a különböző mézfajtákat? Most megtudhatod!

hirdetes

Mézfajták: melyik mire jó?

Geizer Andrea

Eljött a forró teák, a karácsonyi sütemények időszaka, amikor a cukor helyett sokan használják édesítésre a sokkal egészségesebb mézet. A méz 11-féle vitamint, mintegy 30-féle ásványi anyagot és 19-féle enzimet tartalmaz. Fertőtlenítő, étvágyjavító; hamar felszívódik, így gyorsan ad energiát és növeli a teljesítőképességet.

Tudj meg mindent a mézről!

Főként megfázásnál, légcső- és gyomorhurutnál, sebek kezelésénél célszerű az alkalmazása, de kozmetikumok összetevőjeként is hatásos. S persze élelmiszerként fogyasztásáról se feledkezzünk meg.

Tudj meg mindent a mézről!

Sokan hiszik, hogy a megszilárdult, kristályossá vált méz megromlott, pedig nem. A kristályosodás mértéke attól függ, hogy a mézben lévő kétféle cukor mennyisége milyen arányban áll egymással. A glükóz ugyanis elősegíti a kristályosodást, a fruktóz pedig csökkenti azt. Ha ez zavar valakit, akkor csak annyi a dolga, hogy körülbelül 40 Celsius-fokra melegített vízbe állítja a mézet tartalmazó üveget, s hamarosan újra folyékony anyagot kap. Soha ne melegítsük ennél melegebb közegben – esetleg mikrohullámú sütőben –, mivel az értékes hatóanyagok károsodást szenvednek, sőt akár teljesen el is tűnnek.

hirdetes
Tudj meg mindent a mézről!
Az akácmézet fogyasztják nálunk a legnagyobb mennyiségben, mely a legkevésbé kristályosodó, szép, világos színű, akácvirág illatú. Alkalmas köhögéscsillapításra, a szervezet általános fertőtlenítésére, de hatásos gyomorsav-túltermelés esetén is.
 
A hársméz különösen jó a lázas betegségek enyhítésére, köhögéscsillapításra, emellett gátolja az érelmeszesedést és a zsírlerakódást is. Színe az akácénál jóval sötétebb. Sütésre, főzésre nem ajánlott, mivel enyhén kesernyés ízű, jellegzetes illatú.
Tudj meg mindent a mézről!
A vegyes virágméz – a méhek által látogatott növényektől függően – eltérő összetételű és ízű lehet, általában gyorsan kristályosodik. Sütésre, főzésre, teaízesítésre kiváló.
 
A napraforgóméz aranysárga színű, néhány hét alatt kristályosodó fajta. Nagyon finom, főként sütemények, italok készítésénél kedvelik. Erősítő és fertőtlenítő hatású, gyomorsav-túltengés esetén is hatásos.
hirdetes
 
A repcemézet gyakran krémmézként is emlegetik, mivel rövid idő alatt opálossá válik, színe ezután fehéresre vált. Hatása hasonló a napraforgómézéhez.
 
Tudj meg mindent a mézről!
A selyemfűméz színe világos, íze erős, jellegzetesen fűszeres. Fogyasztása virágpor-érzékenyeknek javallott. Enyhe vérnyomáscsökkentő és szervezeterősítő hatású.
 
A gesztenyeméz színe változó, kevésbé kristályosodó. Mivel az íze enyhén kesernyés, sütéshez nem ajánlott. Vérszegénység, kimerültség, étvágytalanság esetén hatásos.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


biogenezis (élet keletkezése)

első lépése a környezet változásával lehetővé tett kémiai evolúció, az elemekből, majd... Tovább

mák vegyszeres gyomirtása

a mák kelése előtt és a kelés után egyaránt alkalmazható a klórtoluron (karbamid típusú... Tovább

Tovább a lexikonra