Eljött a forró teák, a karácsonyi sütemények időszaka, amikor a cukor helyett sokan használják édesítésre a sokkal egészségesebb mézet. A méz 11-féle vitamint, mintegy 30-féle ásványi anyagot és 19-féle enzimet tartalmaz. Fertőtlenítő, étvágyjavító; hamar felszívódik, így gyorsan ad energiát és növeli a teljesítőképességet.

Főként megfázásnál, légcső- és gyomorhurutnál, sebek kezelésénél célszerű az alkalmazása, de kozmetikumok összetevőjeként is hatásos. S persze élelmiszerként fogyasztásáról se feledkezzünk meg.

Sokan hiszik, hogy a megszilárdult, kristályossá vált méz megromlott, pedig nem. A kristályosodás mértéke attól függ, hogy a mézben lévő kétféle cukor mennyisége milyen arányban áll egymással. A glükóz ugyanis elősegíti a kristályosodást, a fruktóz pedig csökkenti azt. Ha ez zavar valakit, akkor csak annyi a dolga, hogy körülbelül 40 Celsius-fokra melegített vízbe állítja a mézet tartalmazó üveget, s hamarosan újra folyékony anyagot kap. Soha ne melegítsük ennél melegebb közegben – esetleg mikrohullámú sütőben –, mivel az értékes hatóanyagok károsodást szenvednek, sőt akár teljesen el is tűnnek.


