Milyen mézfajtákat ismerünk? Mutatjuk!

Mézfajták: melyik mire jó?

Geizer Andrea, AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan használják édesítésre a sokkal egészségesebb mézet. A méz 11-féle vitamint, mintegy 30-féle ásványi anyagot és 19-féle enzimet tartalmaz. Fertőtlenítő, étvágyjavító; hamar felszívódik, így gyorsan ad energiát és növeli a teljesítőképességet.

Tudj meg mindent a mézről!

Főként megfázásnál, légcső- és gyomorhurutnál, sebek kezelésénél célszerű az alkalmazása, de kozmetikumok összetevőjeként is hatásos. S persze élelmiszerként fogyasztásáról se feledkezzünk meg.

Sokan hiszik, hogy a megszilárdult, kristályossá vált méz megromlott, pedig nem. A kristályosodás mértéke attól függ, hogy a mézben lévő kétféle cukor mennyisége milyen arányban áll egymással. A glükóz ugyanis elősegíti a kristályosodást, a fruktóz pedig csökkenti azt. Ha ez zavar valakit, akkor csak annyi a dolga, hogy körülbelül 40 Celsius-fokra melegített vízbe állítja a mézet tartalmazó üveget, s hamarosan újra folyékony anyagot kap. Soha ne melegítsük ennél melegebb közegben – esetleg mikrohullámú sütőben –, mivel az értékes hatóanyagok károsodást szenvednek, sőt akár teljesen el is tűnnek.

Mézfajták

  • Az akácmézet fogyasztják nálunk a legnagyobb mennyiségben, mely a legkevésbé kristályosodó, szép, világos színű, akácvirág illatú. Alkalmas köhögéscsillapításra, a szervezet általános fertőtlenítésére, de hatásos gyomorsav-túltermelés esetén is.
  • A hársméz különösen jó a lázas betegségek enyhítésére, köhögéscsillapításra, emellett gátolja az érelmeszesedést és a zsírlerakódást is. Színe az akácénál jóval sötétebb. Sütésre, főzésre nem ajánlott, mivel enyhén kesernyés ízű, jellegzetes illatú.
  • A vegyes virágméz – a méhek által látogatott növényektől függően – eltérő összetételű és ízű lehet, általában gyorsan kristályosodik. Sütésre, főzésre, teaízesítésre kiváló.
  • A napraforgóméz aranysárga színű, néhány hét alatt kristályosodó fajta. Nagyon finom, főként sütemények, italok készítésénél kedvelik. Erősítő és fertőtlenítő hatású, gyomorsav-túltengés esetén is hatásos.
  • A repcemézet gyakran krémmézként is emlegetik, mivel rövid idő alatt opálossá válik, színe ezután fehéresre vált. Hatása hasonló a napraforgómézéhez.
 

  • A selyemfűméz színe világos, íze erős, jellegzetesen fűszeres. Fogyasztása virágpor-érzékenyeknek javallott. Enyhe vérnyomáscsökkentő és szervezeterősítő hatású.
  • A gesztenyeméz színe változó, kevésbé kristályosodó. Mivel az íze enyhén kesernyés, sütéshez nem ajánlott. Vérszegénység, kimerültség, étvágytalanság esetén hatásos.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

49/2006. (VI. 28.) FVM rendelet

a tojótyúktartó telepek nyilvántartásba vételének szabályairól szóló 74/2003. (VII. 1.)... Tovább

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

Tovább a lexikonra