hirdetes

Megint lángol a vita az élelmiszer-kereskedelemről

Szövevényes história a termelőké és kereskedőké, és az ellentétek egyre élesebbek. A legújabb vita még a több éves etikaikódex- ügyben gyökerezik, és mára oda jutott, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség az Alkotmány- bírósággal fenyegeti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt.
Az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bizottsághoz fordul az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) - jelentette be múlt héten a kereskedők érdekvédő szervezete -, mert kifogásolja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) eljárását. A hivatal a január 1-jén életbelépett, a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényhez kapcsolódva adott ki egy áttekintést, melyben összefoglalták, a jövőben hogyan fogják értelmezni a törvényt. Mint mondták, a piac szereplőinek egyöntetű kérésére fogalmazták meg a dokumentumot, melyet január 29-én tettek közzé.

Ezzel az áttekintő dokumentummal szemben fogalmazta meg aggályait az Országos Kereskedelmi Szövetség. A szervezet úgy látja, az MgSzH törvényértelmezése több esetben is átlép a törvényben foglalt lehetőségeken, ráadásul felrúgja a piaci szereplőknek tett ígéreteket. Az OKSZ kifogásolja, hogy a hivatal nem egyeztetett az érintettekkel, s hogy az áttekintést január legvégén hozták nyilvánosságra, miközben a jogszabályban foglaltak szerint a kereskedőknek február 1-ig kellett megküldeniük a törvénynek megfelelően átalakított üzletszabályzatukat az MgSzH részére. A hivatal keddi reakciójában elmondta, folytattak egyeztetéseket a piaci szereplőkkel, az utolsót január 15-én. Az OKSZ a vele történt december 18-i megbeszélés után nem jelezte, hogy további egyeztetéseket szeretne. Elmondták: objektív, partneri viszonyra törekednek. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az Alkotmánybírósághoz kívánnak fordulni annyit fűztek hozzá: jogorvoslati kérelemre egy-egy eljárás esetében van szó, a teljes állásfoglalás esetében nem. Őket igazolhatja, hogy a január végén kiadott törvényértelmezés a következő szöveggel kezdődik: "Jelen dokumentum szakmai munkaanyagnak minősül, peres vagy közigazgatási eljárás során nem felhasználható, hivatkozási alapnak nem tekinthető. A jogértelmezés a jogalkalmazó mindenkori feladata és felelőssége."

Akármelyik félnek van is igaza, az élet tovább folyik az alatt az idő alatt is, amíg az Alkotmánybíróságon és az Európai Bizottságban döntést hoznak. A jelek szerint az MgSzH nem visszakozik, tehát feltehetőleg kiadott összefoglalójuk alapján fogják értelmezni a törvényt és ennek jegyében járnak el mindaddig, amíg ezzel ellentétes döntés nem születik.
hirdetes

Forrás: EU-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


állami gazdaságok

állami irányítás alá tartozó, állami tulajdonban levő eszközökkel ellátott, önálló,... Tovább

Mérlegképes könyvelő

Akár céges, akár saját pénzügyeid kezeléséhez szükséges, hogy naprakész legyél a... Tovább

Tovább a lexikonra