Szinte ingyen adják a meggyet

Szinte ingyen adják a meggyet

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Országszerte nő az igény a jó minőségű magyar élelmiszerek iránt, így a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) értékesítési akciója lassan kinövi az elsősorban Tisza-menti gazdák megsegítésére törekvő szervezetet. A fővárosi gyümölcsvásár azonban folytatódik: jövő héten meggy- és cseresznye- termelők kínálják árujukat, jóval a bolti ár alatt.
Szinte ingyen adják a meggyet

Bár a múlt heti eperakcióra sok gazda ráfizetett, ez nem szegte kedvét a szövetséggel együttműködő árusoknak. Június tizenhatodikától több mint tíz meggy- és cseresznyetermelő nyolc budapesti helyszínen várja a vásárlókat. A meggyet maximum százkilencven, a cseresznyét kétszázhetvenöt forintért kínálják majd az árusok. A vevők az előzetesen kiválasztott átvevőhelyről hozhatják el a megrendelt gyümölcsöt.

Szabadkai Andrea, a SZÖVET programvezetője szerint a kereskedelmi láncolat kiiktatásának köszönhetően jóval több hasznot vághatnak majd zsebre az akcióban részt vevő meggytermelők. "Mivel egyszerre nagy mennyiségű (egy-két tonna) gyümölcsöt is a fővárosba tudnak szállítani a gazdák, az áru mozgatása szinte alig jelent pluszköltséget. Ha tehát az összes Budapestre szállított meggyen sikerül túladni, kilónként ötven-nyolcvan forinttal több haszon marad a termelőnél". Természetesen a fogyasztók is jól járnak, hiszen a fővárosi és vidéki piacokon három-négyszáz forintot kérnek a korai meggy kilójáért.
Egy heves megyei gazda tapasztalatai szerint a meggy felvásárlási ára jelenleg ötven forint körüli alakul - ez meg sem közelíti a száztíz forintos önköltséget. Az viszont csak később derül ki, mennyiért veszik át a felvásárlók a nagykörűi cseresznyét.
Mint a programvezetőtől megtudtuk, egyre több SZÖVET-átvevőhely működik Budapesten. Míg múlt héten csupán öt helyszínen várták a vásárlókat, mostanra összesen nyolc átvevőpont létesült és további két helyszínnel kapcsolatban is folynak tárgyalások. Az érdeklődés nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is fokozódik a termelői élelmiszerek iránt, ám a szövetség erőforrásai nem elegendőek egy több városra kiterjedő értékesítés koordinálásához. "Rengeteg város lakosai jelezték, hogy szeretnének hasonló akciót, ám ezt már nem tudjuk vállalni. Szövetségünk túl kicsi egy ilyen kiterjedt vásár megszervezéséhez, ráadásul megfelelő logisztikai háttérrel sem rendelkezünk" - hangsúlyozza a programvezető. Szabadkai szerint célszerűbb volna, ha mindenhol a helyi gazdák próbálnák hasonló módszerrel értékesíteni árujukat.


Rossz üzlet volt az epervásár


A múlt hétvégi eperakció során összesen másfél tonna szamócát értékesítettek a termelők, de háromszor, négyszer ennyit is el tudtak volna adni - csakhogy nem volt miből. A termés a hideg, csapadékos időjárás miatt egyötödére redukálódott, ára pedig a duplájára ment föl. Ennek ellenére a gazdák tartották a meleg időszakban meghirdetett négyszáz forintos eladási árat. A termelők számára tehát veszteséges volt az akció; sok idejükbe és energiájukba került, míg leszedték a ritka epret - még az árusítás napjának reggelén is dolgoztak a földeken.
Az eperhiány a vásár időbeosztását is felborította - két alkalommal későbbre kellett halasztani az értékesítést - de végül minden előrendelést sikerült teljesíteni. A vásárnapok elcsúsztatása Szabadkai Andrea szerint a meggy esetén is benne van a pakliban, több napig tartó áztató eső esetén például nem lehet leszedni a gyümölcsöt. A programvezető ezért minden vásárlónak azt tanácsolja, mielőtt elindulna átvenni az árut, látogasson el a szövetség honlapjára (elotisza.hu), ahol értesülhet az esetleges vis maior helyzetről.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

vízpótló öntözés

A növényzettel nem borytott szántóföldön - vetés előtt v. után - a talaj mályebb... Tovább

Tovább a lexikonra