Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

November 11-én ünnepeljük Szent Márton napját. Ennek a napnak több hagyománya van, szokásai és babonás meséi is. Hogy ki volt Szent Márton, mi köze ennek a napnak az időjósláshoz és miért eszünk libát ezen az ünnepen, az mind kiderül a cikkünkből.

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

Ki is volt Szent Márton?

Szent Márton a legenda szerint a mai Szombathely területén láthatta meg a napvilágot, az akkori Római Birodalom Pannónia tartományának a Savaria nevű városában 316 vagy 317 környékén. Márton katonaként szolgált, egy zord, téli estén pedig egy franciaországi városkában volt, ahol odaadta egy didergő koldusnak a köpenyét, hogy az kevésbé fázzon. Ezen az estén Márton álmában megjelent Jézus, a koldus alakjában. Ettől kezdve Márton az életét Jézusnak szentelte, az ő szolgálatába állt. Jó tettei, alázatos munkája miatt püspökké akarták szentelni.
Márton viszont annyira szerény volt és szolgalelkű, hogy ezt az elismerést nem akarta elfogadni, így amikor az érte jövő küldöttek megérkezte hozzá, Márton elbújt a ludak óljában, ám azok hangos gágogásukkal felfedték a rejtekhelyét. 371-ben püspökké avatták, ő pedig 398-ban bekövetkezett haláláig segítette a rászorulókat.


Miért eszünk libát Márton napkor?

A régi időkben a Márton nap egyet jelentett a paraszti év végével, a téli pihenőidőszak pedig kezdetét vette. A cselédek is ekkor kapták meg az év végi bérüket, emellé pedig egy libát is, hiszen nyaranta a libák száma jelentősen megnőtt, és csökkenti kellett azt, így hát, elosztogatták. 
A Márton napi lakomákhoz köthető egy babona, ami szerint, ha aznak sokat eszünk-iszunk, akkor annál erősebbek leszünk, illetve jólétben fogunk élni. Ekkor le lehet vágni már a libákat, és fogyasztani, hogy hozzájáruljanak az egésze esztendős gazdagsághoz. A liba mellé pedig bort kell fogyasztani. Aki ezen a nap mégsem eszik libát, azt a hiedelem szerint elkerüli a szerencse és egész évben éhezni fog. 


Márton-napi időjóslás 

A magyarok szeretnek bizonyos napokhoz időjóslással kapcsolatos legendákat, népi szokásokat kötni, így van ez a Márton nappal is. A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk.
Illetve a liba is újra feltűnik, ugyanis létezik egy hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, csak amolyan fekete karácsonyos, sáros időre lehet számítani.

Márton-napi fáklyás felvonulás

Ugyan ez nem magyar hagyomány, de egyre többen veszik át itthon is, a német nyelvterületekről származó Márton-napi fáklyás felvonulás szokását. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton-napi dalokat énekelnek.


Forrás:  https://korkep.sk/

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

72/2006. (X. 13.) FVM rendelet

a Mezõgazdasági Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet... Tovább

diklobenil hatóanyagú gyomirtó szer

szemcsés (granulált) készítmény, nagy dózisban totális hatású gyomirtó szer, de nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep