Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

hirdetes

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

November 11-én ünnepeljük Szent Márton napját. Ennek a napnak több hagyománya van, szokásai és babonás meséi is. Hogy ki volt Szent Márton, mi köze ennek a napnak az időjósláshoz és miért eszünk libát ezen az ünnepen, az mind kiderül a cikkünkből.

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

Ki is volt Szent Márton?

Szent Márton a legenda szerint a mai Szombathely területén láthatta meg a napvilágot, az akkori Római Birodalom Pannónia tartományának a Savaria nevű városában 316 vagy 317 környékén. Márton katonaként szolgált, egy zord, téli estén pedig egy franciaországi városkában volt, ahol odaadta egy didergő koldusnak a köpenyét, hogy az kevésbé fázzon. Ezen az estén Márton álmában megjelent Jézus, a koldus alakjában. Ettől kezdve Márton az életét Jézusnak szentelte, az ő szolgálatába állt. Jó tettei, alázatos munkája miatt püspökké akarták szentelni.
Márton viszont annyira szerény volt és szolgalelkű, hogy ezt az elismerést nem akarta elfogadni, így amikor az érte jövő küldöttek megérkezte hozzá, Márton elbújt a ludak óljában, ám azok hangos gágogásukkal felfedték a rejtekhelyét. 371-ben püspökké avatták, ő pedig 398-ban bekövetkezett haláláig segítette a rászorulókat.


Miért eszünk libát Márton napkor?

A régi időkben a Márton nap egyet jelentett a paraszti év végével, a téli pihenőidőszak pedig kezdetét vette. A cselédek is ekkor kapták meg az év végi bérüket, emellé pedig egy libát is, hiszen nyaranta a libák száma jelentősen megnőtt, és csökkenti kellett azt, így hát, elosztogatták. 

hirdetes
A Márton napi lakomákhoz köthető egy babona, ami szerint, ha aznak sokat eszünk-iszunk, akkor annál erősebbek leszünk, illetve jólétben fogunk élni. Ekkor le lehet vágni már a libákat, és fogyasztani, hogy hozzájáruljanak az egésze esztendős gazdagsághoz. A liba mellé pedig bort kell fogyasztani. Aki ezen a nap mégsem eszik libát, azt a hiedelem szerint elkerüli a szerencse és egész évben éhezni fog. 


Márton-napi időjóslás 

A magyarok szeretnek bizonyos napokhoz időjóslással kapcsolatos legendákat, népi szokásokat kötni, így van ez a Márton nappal is. A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk.

hirdetes
Illetve a liba is újra feltűnik, ugyanis létezik egy hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, csak amolyan fekete karácsonyos, sáros időre lehet számítani.

Márton-napi fáklyás felvonulás

Ugyan ez nem magyar hagyomány, de egyre többen veszik át itthon is, a német nyelvterületekről származó Márton-napi fáklyás felvonulás szokását. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton-napi dalokat énekelnek.


Forrás:  https://korkep.sk/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Vidéki stílusú kert alacsony gondozással: legyen neked is cottage gardened!

A cottage garden azaz vidéki stílusú kert létrehozása könnyű és nem igényel sok befektetetett munkát, feltéve, ha követed a segítő tippjeinket a cikkben te is!

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-23

9 gyönyörű húsvéti virág és a jelentésük

A húsvéthoz hagyományosan sok gyönyörű virág kapcsolódik, mindegyiknek megvan a maga egyedi jelentése. Tekintsd meg listánkat ezekről a csodálatos virágokról!

2023-03-23

A régi nagy húsvéti kedvenc: csokoládés ostoros kalács recept

Puha tészta, rengeteg töltelék, fantasztikus íz: ez az ostoros kalács! Mindenképp készítsd el te is húsvétra, az biztos, hogy egy morzsa sem fog belőle maradni!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

4 termőtalajjal kapcsolatos mítosz, aminek jobb, ha nem dőlsz be

A termőtalaj az emberiség legfontosabb erőforrásai közé tartozik, amely lehetővé a fenntartható földhasználatot többek között – de ne dőlj be ezeknek a mítoszoknak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep