Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

hirdetes

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

NA

November 11-én ünnepeljük Szent Márton napját. Ennek a napnak több hagyománya van, szokásai és babonás meséi is. Hogy ki volt Szent Márton, mi köze ennek a napnak az időjósláshoz és miért eszünk libát ezen az ünnepen, az mind kiderül a cikkünkből.

Ezek a Márton-napi szokások és ezt ünnepeljük ma

Ki is volt Szent Márton?

Szent Márton a legenda szerint a mai Szombathely területén láthatta meg a napvilágot, az akkori Római Birodalom Pannónia tartományának a Savaria nevű városában 316 vagy 317 környékén. Márton katonaként szolgált, egy zord, téli estén pedig egy franciaországi városkában volt, ahol odaadta egy didergő koldusnak a köpenyét, hogy az kevésbé fázzon. Ezen az estén Márton álmában megjelent Jézus, a koldus alakjában. Ettől kezdve Márton az életét Jézusnak szentelte, az ő szolgálatába állt. Jó tettei, alázatos munkája miatt püspökké akarták szentelni.
Márton viszont annyira szerény volt és szolgalelkű, hogy ezt az elismerést nem akarta elfogadni, így amikor az érte jövő küldöttek megérkezte hozzá, Márton elbújt a ludak óljában, ám azok hangos gágogásukkal felfedték a rejtekhelyét. 371-ben püspökké avatták, ő pedig 398-ban bekövetkezett haláláig segítette a rászorulókat.


Miért eszünk libát Márton napkor?

A régi időkben a Márton nap egyet jelentett a paraszti év végével, a téli pihenőidőszak pedig kezdetét vette. A cselédek is ekkor kapták meg az év végi bérüket, emellé pedig egy libát is, hiszen nyaranta a libák száma jelentősen megnőtt, és csökkenti kellett azt, így hát, elosztogatták. 

hirdetes
A Márton napi lakomákhoz köthető egy babona, ami szerint, ha aznak sokat eszünk-iszunk, akkor annál erősebbek leszünk, illetve jólétben fogunk élni. Ekkor le lehet vágni már a libákat, és fogyasztani, hogy hozzájáruljanak az egésze esztendős gazdagsághoz. A liba mellé pedig bort kell fogyasztani. Aki ezen a nap mégsem eszik libát, azt a hiedelem szerint elkerüli a szerencse és egész évben éhezni fog. 


Márton-napi időjóslás 

A magyarok szeretnek bizonyos napokhoz időjóslással kapcsolatos legendákat, népi szokásokat kötni, így van ez a Márton nappal is. A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó, akkor kemény, havas télre számíthatunk.

hirdetes
Illetve a liba is újra feltűnik, ugyanis létezik egy hagyomány, mely szerint a ropogósra sült libának a mellcsontjáról óvatosan lefejtették a húst, és szemügyre vették a mellcsontot: amennyiben a sült liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hosszú, havas, hideg télre számítottak. Ha a mellcsont barna és rövid volt, csak amolyan fekete karácsonyos, sáros időre lehet számítani.

Márton-napi fáklyás felvonulás

Ugyan ez nem magyar hagyomány, de egyre többen veszik át itthon is, a német nyelvterületekről származó Márton-napi fáklyás felvonulás szokását. A lampionos felvonulásokat csak a 19. század elején vezették be egyházi rendeletre, hogy a fény, mely a jó cselekedetet jelképezi mindenkihez eljusson. Manapság ebben elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor a maguk készítette lampionjaikkal járják az utcákat miközben régi Márton-napi dalokat énekelnek.


Forrás:  https://korkep.sk/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-02

UNESCO szellemi kulturális örökség lett a magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés

A magyar vonós zenekari hagyomány és a lipicai lótenyésztés is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a világszervezet 17. ülésszakán.

2022-12-05

Karácsonyi gyümölcskenyér recept – egy hét után is puha!

A gyümölcskenyérnek igazán megvan az ünnepi hangulata, elkészítése pedig roppant egyszerű: az aszaltgyümölcsöket pedig kedvre variálhatod benne!

2022-11-30

Irány a Balaton Szilveszterkor is! Mutatjuk a legjobb balatoni szilveszteri és újév köszöntő programokat!

A szilveszteri buli kérdése mindig nagy dilemma, és az év utolsó napját mindig szeretnénk különlegessé varázsolni. Szilveszterezz idén a balatoni programokon!

2022-11-30

Különleges programok decemberre a Balaton partján – adventi vásárok, mikulásozás, Luca bál

Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat decemberre a Balaton környékén, hogy az év utolsó hónapját se kelljen a magyar tenger nélkül töltenünk!

2022-11-30

Mikor állítsuk fel a karácsonyfát? - Kikértük a kertészek véleményét

Sok otthonban minden évben felteszik a kérdést, hogy mikor állítsuk fel a karácsonyfát. Mikor állítsuk fel a fát, hogy az sokáig szép és friss maradjon?

2022-11-30

Legszebb adventi vásárok a Balaton partján

Jó hír a Balaton rajongói számára, hogy nem kell lemondaniuk a különleges karácsonyi hangulatról a Balaton partján sem! A legszebb balatoni adventi vásárok

2022-11-28

A legérdekesebb úticélok Decemberre, amikért lehet hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod!

December a legtöbb utazó számára a végső ünnepi hónap, és rengeteg olyan hely van, ahol teljes mértékben megragadhatjuk a szezon varázsát, persze nem olcsón!

2022-11-30

Ideje lecserélni a téli gumit: ezért fontos, hogy ne felejtsd el!

Jönnek a mínuszok, az utak pedig egyre csúszósabbak lesznek, itt az ideje lecserélni a tél gumit. A cikkből kiderül, miért ne hagyd ki ezt a lépést idén télen se!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Ünnep