Az agrár és vidékfejlesztési támogatások igénybevétele, Keresőmarketing, keresőoptimalizálás

Átalakul a magyar erdészeti támogatási rendszer

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az idei évtől átalakul a magyar erdészeti támogatási rendszer - mondta az MTI-nek Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára annak kapcsán, hogy a hét végén tartja idei vándorgyűlését Kecskeméten az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).
Az agrár és vidékfejlesztési támogatások igénybevétele, Keresőmarketing, keresőoptimalizálás.

keresőmarketing, keresőoptimalizálás

Az erdészeti támogatási rendszer átalakítása

A szakállamtitkár azzal indokolta a támogatási rendszer átalakítását, hogy az új szisztéma igazodik az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában - 2007-13. között - érvényesülő agrár- és vidékfejlesztési politikájához. Az átalakítás lényege, hogy a nemzeti támogatások szerepét nagyrészt átveszik a társfinanszírozott - Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) - támogatások. Ezen kívül csak néhány, az uniós keretek közé nem illeszthető, a magyar nemzeti sajátságokat tükröző céltámogatást finanszíroznak továbbra is nemzeti forrásokból.

Benedek Fülöp aláhúzta: az idei év az erdészeti nemzeti támogatások szempontjából átmeneti időszaknak tekinthető, mivel ez év április 30-ig még működtethetőek voltak a nemzeti támogatások. Ez év május 1-jétől azonban már csak az EU Bizottság által jóváhagyott - azaz notifikált - nemzeti támogatások hirdethetők meg. További lehetőséget jelent a nemzeti forrásból történő támogatások kifizetésére a kisösszegű - úgynevezett "de minimis" - támogatási forma. Ez a támogatás az uniós előírások betartása mellett nemzeti hatáskörben engedélyezhető. A legfontosabb megkötés e támogatási formánál, hogy a kifizethető összeg 3 év alatt nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

Az agrár és vidékfejlesztési támogatások igénybevétele

Az idén nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételének lehetőségéről szóló tárcarendelet lehetővé teszi az úgynevezett jóléti és parkerdők valamint az erdei vasutak illetve a magánerdőkben folyó gazdálkodás támogatását. Ezekre a területekre összesen 900 millió forint igényelhető ebben az évben.

A nemzeti források felhasználásával 2004-ig megkezdett erdőtelepítések támogatási szerződései alapján az erdőtelepítések támogatására összesen az idén mintegy 600 millió forintot lehet kifizetni. A kijelölt erdőgazdálkodóknak és az erdészeti üzemtervek készítésének "de minimis", azaz a csekély összegű támogatási kerete idén 100 millió forint.

Az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának támogatására 216 millió forint forrás áll rendelkezésre, szintén "de minimis" konstrukcióban. Az erdőfelújítások idei támogatására ugyan a kötelezettségvállalás megtörtént, ez 1,5 milliárd forint, ám az állami erdőgazdaság igényeihez szükséges források még nem állnak rendelkezésre.

Ez év január 1-jétől az erdészeti hatóság is a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szervezetébe tartozik. Az erdészet azonban bizonyos fokig megőrizte területi  integritását, mivel korábbi szervezetének megfelelően a 19 megyei szervezetéből csak 10 foglalkozik erdészeti hatósági ügyekkel. Az erdészeti igazgatóságok az átszervezés után is megtartották szakmai önállóságukat az MgSzH szervezetén beül. Így az MgSzH központjában és a megyei szervezeteknél külön erdészeti igazgatóságok működnek. 

Lényegi és jelentős változásnak tekinthető az is - húzta alá a szakállamtitkár - az idei évben megtörtént a 2 milliomodik hektár erdő telepítése is Magyarországon, amellyel az ország erdősültsége, azaz erdővel borított területe 20,1 százalékra emelkedett. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fejőketrec

juhokat a —>fejés ideje alatt rögzítő ketrec (fejőkaloda). Karámszerű létesítmény,... Tovább

kémhatás

vizes oldatok hidrogénion (H+), ill. oxóniumion (H30)+) és hidroxilion (OH) koncentrációjától... Tovább

Tovább a lexikonra