Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban! 6 májusban ültetendő zöldség

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

VN
Frissítve: 2024.05.02
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Májusra lapoztuk a naptárunkat. Végre itt van, megérkezett, az olyan régóta várt tavasz, újra nagyüzemi kertészkedésekbe lendíthetjük az ásót, kapát, sőt akár még a nagyharangot is, hogy a család apraja nagyját a kertbe csődítsd. Mutatunk is 6 olyan zöldséget, aminek az ültetését nem hagyhatod ki a májusi hónapból!

6 májusban ültetendő zöldség

#1. Májusban ültetendő zöldségek: Paradicsom

Nemcsak az olaszok kedvence a zamatos paradicsom, ami megannyi elképesztően finom étel alapanyaga, és azért nyersen, magában fogyasztva is nem kicsit finom. A paradicsom meleg időjárási növény, amely nem tűri a fagyot, és pontosan ezért kell májusban elültetni, miután már a fagypont elmúlt. Folyamatosan 10-C fok feletti hőmérsékletre van szükségük, de vannak különösen igényes paradicsomok, amik esetében akár 20-C fok feletti hőmérséklet is lehet az igény. A paradicsommagok legfeljebb 11 napig csíráznak, és legalább 74 nap kell a paradicsomoknak ahhoz, hogy megérjenek.

#2. Májusban ültetendő zöldségek: Hagyma

A hagyma pedig a magyar konyha igazi koronázatlan királynője. Gyakorlatilag lehetetlen lenne felsorolni 5 olyan magyar ételt amiben, nem szerepel hagyma (kivétel ez alól persze az édességek). A hagyma hosszúszezonú növény, és az egyik legnehezebben termeszthető növénynek tartják. Magokról és hagymáról is termeszthető, de a magokról nagyobb hagyma nő. Közvetlen vetéshez a hagymamagot május elején kell elültetni. napos helyre ültetendők, minél több napsütést kapnak a hagymák, annál nagyobb lesz a hagymatermés is. A rövidebb napos órák kisebb hagymát jelentenek. Minden fajta esetében a 90 nap az optimális növekedési idő, és az, ha a talaj hőmérséklete folyamatosan 20 C-fok felett van. A május eleje ideális a hagymamagok közvetlen kerti talajba ültetésére, hogy szeptemberre készen álljon a betakarításra.
 

Vannak még májusban ültetendő zöldségek a listánkon, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

feltalaj

agronómiai fogalom; művelőeszközökkel kialakított, 30—40 cm-es talajréteg. A... Tovább

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség