notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

Hirdetés

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól.


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - e körben a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a kereskedelemért felelõs nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel egyetértésben -, valamint a (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában, a szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 170/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § k) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következõket rendeljük el:
1. § (1) Pálinkának csak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezésérõl, kiszerelésérõl, címkézésérõl és földrajzi árujelzõinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 110/2008/EK rendelet) 2. mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett gyümölcsbõl - ideértve a gyümölcsvelõt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sûrítménybõl, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhetõ pálinkának.
(2) A pálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel.
(3) Törkölypálinkának csak a 110/2008/EK rendelet 2. mellékletének 6. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan törkölypárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett szõlõ törkölyébõl készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
(4) A törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szõlõtörköly, borseprõ nem használható fel.
(5) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végsõ ízének lekerekítése érdekében sem. Kizárólag a mellékletben felsorolt anyagok használata megengedett.
(6) A 110/2008/EK rendeletben foglaltak sérelme nélkül, amennyiben az (1)-(5) bekezdésben foglalt bármelyik feltétel nem teljesül, az elõállított termék csak párlatnak nevezhetõ.
(7) A pálinka termék megnevezésében egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi.
(8) A különbözõ egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkáknak a különleges egyedi ízharmónia érdekében történõ utólagos keverésével elõállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni.
(9) A különbözõ fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különbözõ fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával elõállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcsfajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.
(10) A törkölypálinka termék megnevezése
a) egyfajta szõlõbõl készült törköly esetében kiegészülhet - a törkölypálinka szót közvetlenül megelõzõen - a szõlõ nevével,
b) kiegészülhet - az a) pont szerinti megnevezést közvetlenül megelõzõen - egy, a termék származására utaló földrajzi névvel.
(11) Aszútörköly-pálinkának az a törkölypálinka nevezhetõ, amely 100%-os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termõhelyérõl származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült.
(12) A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével, elegyítésével készült terméket - még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban e két összetevõbõl származik - kizárólag csak szeszes italnak lehet nevezni.
2. § Az 1. § rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával az alábbi megnevezések abban az esetben használhatók, ha a pálinka az adott megnevezéshez tartozó különleges eljárással készült:
1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter ûrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elõ.
2. Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésû érlelt pálinkák elegyíthetõk, de érlelési idõnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés idõtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
4. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhetõ. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszaltgyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. § (1) Pálinka vagy törkölypálinka felhasználásával készült bármilyen italterméknél a "pálinka" vagy "törkölypálinka" kifejezés feltüntetése kizárólag az összetevõk felsorolásánál lehetséges, kivéve ha a termék alkoholtartalmának 100%-a pálinkából vagy törkölypálinkából származik. Ebben az esetben a termék megnevezésében fel lehet tüntetni a "pálinka felhasználásával készült" vagy a "törkölypálinka felhasználásával készült" kifejezést. Ez a korlátozó rendelkezés a termékhez kapcsolódó marketingeszközökre, különösen a kiegészítõ címkére, díszdobozra, szórólapra is vonatkozik.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó termék címkéjén, hirdetésében vagy a termékhez kapcsolódó marketingeszközön a pálinka, törkölypálinka elnevezést (bármely szóösszetételben) kizárólag abban az esetben lehet feltüntetni, ha a termékben felhasznált pálinkát, törkölypálinkát az e rendelet elõírásainak megfelelõen állították elõ.
4. § A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és megnevezésének szabályait alkalmazni kell az Európai Unió tagállamain kívüli országba történõ exportra elõállított termékek esetében is.
5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követõen elõállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a pálinka elõállításának szabályairól szóló 148/2004. (X. 1.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet hatályát veszti.

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.8

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Nagy útifű

Mindenki irtja, pedig a leghasznosabb gyógynövény - A lándzsás útifű bemutatása

A lándzsás útifű hazánkban mindenütt előforduló, igénytelen évelő gyomnövény. Biztosan mindenki látott már ilyen növényt a kertjében és sokan el is kezdték a kiirtását,...

Nyest ellen hatékonyan

Az autók rémálma, támad a nyest – Így védekezhetsz ellene!

Rengeteg gondot okoznak sajnos, tönkreteszik az autókat, megtámadják a háziállatokat, igazából ezek a ragadozó állatok azok közé tartoznak, amik nagyon megkeseríthetik az...

Nézzük, miért nincs Hollandiában kóbor kutya

A holland titok – Az első ország, ahol nincs egyetlen kóbor kutya sem!

Hollandia nagyon sok mindenben mutat kiváló példát a világnak, nincs ez másképpen a kutyák esetében sem. Ez az állam az első, ahol nem lehet látni egyetlen egy kóbor kutyát az...

Aszalás

Így aszalj gyümölcsöt sütőben, vagy kemencében

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, ami a mai napig fennmaradt. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan végezhetitek el otthon az aszalást, mindenképpen érdemes...

Így használd fel a szedret

A leszüretelt szedrek 10 felhasználási módja

A szeder a Rubus nemzetiség tagja – ez a szívós és alkalmazkodó évelő növény akár az ugaron hagyott, tápanyagoktól mentes ugaron is képes olyan egészségesen megélni,...

Paradicsom tartósítása

Tartósítsd a paradicsomot te is, hogy még év végén is saját termést ehess!

Sokáig kerestem a tökéletes tartósítási módszert, ugyanis én kifejezetten utálom a boltban kapható paradicsomokat, főleg télen, egyáltalán nem hasonlítanak arra, ami a...

Egy kis újdonság, a szedermálna

Ismerd meg te is a szedermálnát!

A házikertbe való szedermálna remekül sikerült keresztezése a málnának és a szedernek. Ha szereted a málnát és a szedret, akkor a szedermálnát fogod a leginkább imádni,...

Élő kerítés létrehozása

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Manapság nagyon drága létrehozni álmaink kerítését, viszont vannak olyan szuper ötletek, amik meglepően olcsók, mégis biztonságosak, meseszépek, és ha mindent jól csinálunk,...

Hasznos tudnivalók a diófa szüreteléséhez

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Rengeteg levél érkezett hozzánk a tavalyi évben is a diófával és a dióval kapcsolatban. Egész pontosan arra voltak kíváncsiak olvasóink, hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni...

A hosszabb élet titka a sok növény tartása

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Már eddig is tudtuk, hogy bizonyos növények különleges jótékony hatással rendelkeznek, most azonban az is bizonyítást nyert, hogy azok a nők tovább élvezhetik az életet, akik...

Neked is a kedvenced volt, biztos vagyok benne!

Mindenki imádta, ismerd meg a papsajtot te is!

Sokunk nagyon nagy kedvence volt, mára azonban ez is eltűnt sok mással együtt. Én már csak nagyon kevés helyen találkozok vele, a fiatalok pedig nem is ismerik, éppen ezért...

A pálmaliliom bemutatása

Ismerd meg a pálmaliliomot, vagy más néven a jukkát!

A jukka néven is ismert pálmaliliomokat (Yucca) gyakran tévesztik össze a valóban hasonló sárkányfákkal (Dracaena), holott két teljesen különböző növényről van szó. A...