A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

hirdetes

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól.


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - e körben a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a kereskedelemért felelõs nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel egyetértésben -, valamint a (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában, a szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 170/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § k) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következõket rendeljük el:
1. § (1) Pálinkának csak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezésérõl, kiszerelésérõl, címkézésérõl és földrajzi árujelzõinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 110/2008/EK rendelet) 2. mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett gyümölcsbõl - ideértve a gyümölcsvelõt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sûrítménybõl, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhetõ pálinkának.
(2) A pálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel.
(3) Törkölypálinkának csak a 110/2008/EK rendelet 2. mellékletének 6. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan törkölypárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett szõlõ törkölyébõl készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
(4) A törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szõlõtörköly, borseprõ nem használható fel.
(5) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végsõ ízének lekerekítése érdekében sem. Kizárólag a mellékletben felsorolt anyagok használata megengedett.
(6) A 110/2008/EK rendeletben foglaltak sérelme nélkül, amennyiben az (1)-(5) bekezdésben foglalt bármelyik feltétel nem teljesül, az elõállított termék csak párlatnak nevezhetõ.
(7) A pálinka termék megnevezésében egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi.
(8) A különbözõ egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkáknak a különleges egyedi ízharmónia érdekében történõ utólagos keverésével elõállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni.
(9) A különbözõ fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különbözõ fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával elõállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcsfajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.
(10) A törkölypálinka termék megnevezése
a) egyfajta szõlõbõl készült törköly esetében kiegészülhet - a törkölypálinka szót közvetlenül megelõzõen - a szõlõ nevével,
b) kiegészülhet - az a) pont szerinti megnevezést közvetlenül megelõzõen - egy, a termék származására utaló földrajzi névvel.
(11) Aszútörköly-pálinkának az a törkölypálinka nevezhetõ, amely 100%-os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termõhelyérõl származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült.
(12) A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével, elegyítésével készült terméket - még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban e két összetevõbõl származik - kizárólag csak szeszes italnak lehet nevezni.
2. § Az 1. § rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával az alábbi megnevezések abban az esetben használhatók, ha a pálinka az adott megnevezéshez tartozó különleges eljárással készült:
1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter ûrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elõ.
2. Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésû érlelt pálinkák elegyíthetõk, de érlelési idõnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés idõtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
4. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhetõ. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszaltgyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. § (1) Pálinka vagy törkölypálinka felhasználásával készült bármilyen italterméknél a "pálinka" vagy "törkölypálinka" kifejezés feltüntetése kizárólag az összetevõk felsorolásánál lehetséges, kivéve ha a termék alkoholtartalmának 100%-a pálinkából vagy törkölypálinkából származik. Ebben az esetben a termék megnevezésében fel lehet tüntetni a "pálinka felhasználásával készült" vagy a "törkölypálinka felhasználásával készült" kifejezést. Ez a korlátozó rendelkezés a termékhez kapcsolódó marketingeszközökre, különösen a kiegészítõ címkére, díszdobozra, szórólapra is vonatkozik.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó termék címkéjén, hirdetésében vagy a termékhez kapcsolódó marketingeszközön a pálinka, törkölypálinka elnevezést (bármely szóösszetételben) kizárólag abban az esetben lehet feltüntetni, ha a termékben felhasznált pálinkát, törkölypálinkát az e rendelet elõírásainak megfelelõen állították elõ.
4. § A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és megnevezésének szabályait alkalmazni kell az Európai Unió tagállamain kívüli országba történõ exportra elõállított termékek esetében is.
5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követõen elõállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a pálinka elõállításának szabályairól szóló 148/2004. (X. 1.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet hatályát veszti.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
6 ok, amiért a nárciszhagyma nem virágzik

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Semmi sem hirdeti olyan vidáman, olyan harsogóan a tavasz beköszöntét, mint a nárciszok napsütéses sárga trombitái. Szóval tudjuk milyen csalódás, ha nem virágoznak. Néhány...

nárcisz gondozása tudnivalók

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

A nárcisz egy csodálatos virág, a tavasz napsárga hírnöke, sok-sok tavaszi kert igazi éke. Te is szeretnéd teleültetni a kertedet ezzel a csodás virággal, vagy épp csak a...

Március veteményeskert

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Március az a hónap, amikor tényleg elkezdenek történni a dolgok a veteményeskertben. A nappalok hosszabbodnak, a rügyek kipattannak, a vadvilág kibújik a hibernációból, és a...

Tavaszi gyepápolás

8 lépés az egyszerű tavaszi gyepápoláshoz

A gyepápolási feladatok pontos időzítését akkora tervezd, amikor már biztosan nem esik a hó. Bizonyos feladatokat el kell végeznünk tavasszal, hogy az év többi részében...

Bolti koriander ültetés

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Sokan azért választjuk a cserepes növényeket, mert reméljük, hogy hosszabb ideig frissebbek maradnak ezek a fajta fűszernövények. Sajnos, általában néhány héten belül...

BARF

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

A BARF diéta jelentése: „biológiailag megfelelő nyers táplálék”. A Dr. Ian Billinghurst állatorvos és táplálkozási szakértő által alapított alapelv az, hogy a...

Édesburgonya csíráztatás

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Az édesburgonya egyre népszerűbb napjainkban, de sajnos az ára is igazán borsos. De mit számít ez egy leleményes kertésznek nem igaz? Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz...

kerti tó takarítása tanácsok

A kerti tó tavaszi nagytakarítása: íme a legjobb módszer kerti tó tavasziasításhoz

Beköszöntött a tavasz, már bújnak elő a földből a tulipánok és a krókuszok, a fák is új életre kezdenek kelni, így ideje elvégezni a nagytakarítást a kertünkben is. A...

Mindent elmondunk a hóvirágok gondozásáról, a hóvirágok neveléséről

A tavasz csodás hírnöke - A hóvirág gondozása, nevelése

Szedni tilos, ültetni viszont szabad és szinte kötelező is, mivel ez a növény a tavasz egyik legcsodálatosabb hírnöke! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hóvirág...

díszcserje

3 dekoratív díszcserje, mely a te tavaszi kertedből sem hiányozhat!

A hosszú, szürke tél után alig várjuk, hogy a tavaszi megújulás keretében a kertünk is újraéledjen és tele legyen csodás, színpompás virágokkal, növényekkel. A hamar...

Csillagvirág

8 gyönyörű virághagymás növény, mely tavasszal virágzik

A tavaszi virághagymás növények már a tél végét jelentik, illetve azt, hogy a szép napok elérkeztek. Kertedben rendkívül egyszerű őket ültetni, illetve március, április...

Minden a leander tavaszi gondozásáról

A leander tavaszi gondozása – Bevált tippek a csodás leanderért!

Az egyik legismertebb és legszeretettebb mediterrán dísznövény a csodaszép leander, hozzánk is ezzel a növénnyel kapcsolatban érkezik a legtöbb kérdés. Mit kell csinálni vele,...