A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

hirdetes

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól.


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - e körben a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a kereskedelemért felelõs nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel egyetértésben -, valamint a (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában, a szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 170/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § k) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következõket rendeljük el:
1. § (1) Pálinkának csak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezésérõl, kiszerelésérõl, címkézésérõl és földrajzi árujelzõinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 110/2008/EK rendelet) 2. mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett gyümölcsbõl - ideértve a gyümölcsvelõt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sûrítménybõl, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhetõ pálinkának.
(2) A pálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel.
(3) Törkölypálinkának csak a 110/2008/EK rendelet 2. mellékletének 6. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan törkölypárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett szõlõ törkölyébõl készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
(4) A törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szõlõtörköly, borseprõ nem használható fel.
(5) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végsõ ízének lekerekítése érdekében sem. Kizárólag a mellékletben felsorolt anyagok használata megengedett.
(6) A 110/2008/EK rendeletben foglaltak sérelme nélkül, amennyiben az (1)-(5) bekezdésben foglalt bármelyik feltétel nem teljesül, az elõállított termék csak párlatnak nevezhetõ.
(7) A pálinka termék megnevezésében egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi.
(8) A különbözõ egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkáknak a különleges egyedi ízharmónia érdekében történõ utólagos keverésével elõállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni.
(9) A különbözõ fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különbözõ fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával elõállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcsfajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.
(10) A törkölypálinka termék megnevezése
a) egyfajta szõlõbõl készült törköly esetében kiegészülhet - a törkölypálinka szót közvetlenül megelõzõen - a szõlõ nevével,
b) kiegészülhet - az a) pont szerinti megnevezést közvetlenül megelõzõen - egy, a termék származására utaló földrajzi névvel.
(11) Aszútörköly-pálinkának az a törkölypálinka nevezhetõ, amely 100%-os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termõhelyérõl származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült.
(12) A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével, elegyítésével készült terméket - még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban e két összetevõbõl származik - kizárólag csak szeszes italnak lehet nevezni.
2. § Az 1. § rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával az alábbi megnevezések abban az esetben használhatók, ha a pálinka az adott megnevezéshez tartozó különleges eljárással készült:
1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter ûrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elõ.
2. Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésû érlelt pálinkák elegyíthetõk, de érlelési idõnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés idõtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
4. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhetõ. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszaltgyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. § (1) Pálinka vagy törkölypálinka felhasználásával készült bármilyen italterméknél a "pálinka" vagy "törkölypálinka" kifejezés feltüntetése kizárólag az összetevõk felsorolásánál lehetséges, kivéve ha a termék alkoholtartalmának 100%-a pálinkából vagy törkölypálinkából származik. Ebben az esetben a termék megnevezésében fel lehet tüntetni a "pálinka felhasználásával készült" vagy a "törkölypálinka felhasználásával készült" kifejezést. Ez a korlátozó rendelkezés a termékhez kapcsolódó marketingeszközökre, különösen a kiegészítõ címkére, díszdobozra, szórólapra is vonatkozik.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó termék címkéjén, hirdetésében vagy a termékhez kapcsolódó marketingeszközön a pálinka, törkölypálinka elnevezést (bármely szóösszetételben) kizárólag abban az esetben lehet feltüntetni, ha a termékben felhasznált pálinkát, törkölypálinkát az e rendelet elõírásainak megfelelõen állították elõ.
4. § A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és megnevezésének szabályait alkalmazni kell az Európai Unió tagállamain kívüli országba történõ exportra elõállított termékek esetében is.
5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követõen elõállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a pálinka elõállításának szabályairól szóló 148/2004. (X. 1.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet hatályát veszti.

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
karácsonyfa hullik

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat

Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. És ha nem ellenőrizzük, azt tapasztalhatjuk, hogy karácsonyra barnás és...

karácsonyfa öntözése

Hogyan öntözzünk karácsonyfát – szakértői tippek kivágott és gyökeres fákhoz

Csodálatos ünnepi lombokra vágysz? Ezzel a tanáccsal meglesz! Bár ha egy igazi karácsonyfát választunk a műfa helyett, mindig szebben néz ki, minden bizonnyal hozzátartozik a...

Sokáig lehet friss és üde a karácsonyfa

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!

A hagyomány úgy tartja, hogy egészen vízkeresztig díszítenie kellene a lakást a karácsonyfának. Sajnos azonban azt kell megállapítanunk, hogy kevés fa éli meg vízkeresztet,...

Zöldés, gyümölcs dekoráció esküvő

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön

Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket. 

Karácsonyfa állítása

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?

Nagyon sokan posztolják már most a képeket a karácsonyfájukról, én csodálkozva nézem a képeket, és nem értem az egészet. Persze, mindenki maga dönti el, mikor állítja fel a...

alternatív karácsonyfa

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez

A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnepi díszítés középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett. Ha egy...

Luca-napi népszokások, Luca-napi hagyományok, Luca-nap Magyarországon

Az év legbabonásabb napja: Luca-nap – december 13.

Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év...

Balaton télen

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balaton télen sem veszíti el varázsát, és számos izgalmas programmal várja azokat, akik szeretnék felfedezni a tó különleges téli arcát. A hideg évszakokban a Balaton...

erdélyi programok télen

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Erdély, az évszakok váltakozó varázsának otthona, télen különleges atmoszférába burkolózik. A misztikus kávézók és magasba törő kastélyok országában az idő hidegéből...

Mutatom, hogyan készíthetsz házilag kovászt

Készíts kovászt, mutatom, hogyan!

A kovász sokkal egészségesebb, mint az élesztő, és még finomabb is lesz tőle a kenyér és a különféle pékárúk. Megmuatjuk, hogyan és miért készíts kovászt, amivel majd...

Közeleg a Karácsony, ezért szeretnénk kedveskedni minden olvasónknak az öt legszebb karácsonyi dal bemutatásával.

Az öt legszebb magyar karácsonyi dal

Közeleg a Karácsony, ezért szeretnénk kedveskedni minden olvasónknak az öt legszebb karácsonyi dal bemutatásával. Legalább egyszer mindenki énekelte ezeket a dalokat,...

A

A "háztáji" tápok minőségéről

A takarmányozás közismerten az állati eredetű termékek előállításának legkényesebb területe. Az állatok szervezete egyetlen más környezeti hatásra sem válaszol oly hirtelen...