A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet


A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól.


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján - e körben a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 134/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró a kereskedelemért felelõs nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel egyetértésben -, valamint a (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § e) pontjában, a szociális és munkaügyi miniszter feladat- és hatáskörérõl szóló 170/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § k) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következõket rendeljük el:
1. § (1) Pálinkának csak a szeszes italok meghatározásáról, megnevezésérõl, kiszerelésérõl, címkézésérõl és földrajzi árujelzõinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezésérõl szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 110/2008/EK rendelet) 2. mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett gyümölcsbõl - ideértve a gyümölcsvelõt is - készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sûrítménybõl, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhetõ pálinkának.
(2) A pálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított gyümölcscefre nem használható fel.
(3) Törkölypálinkának csak a 110/2008/EK rendelet 2. mellékletének 6. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan törkölypárlat nevezhetõ, amelyet Magyarországon termett szõlõ törkölyébõl készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
(4) A törkölypálinka készítése során répa-, nád-, izo- vagy gyümölcscukorral javított szõlõtörköly, borseprõ nem használható fel.
(5) A pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ízesíteni, színezni, édesíteni még a termék végsõ ízének lekerekítése érdekében sem. Kizárólag a mellékletben felsorolt anyagok használata megengedett.
(6) A 110/2008/EK rendeletben foglaltak sérelme nélkül, amennyiben az (1)-(5) bekezdésben foglalt bármelyik feltétel nem teljesül, az elõállított termék csak párlatnak nevezhetõ.
(7) A pálinka termék megnevezésében egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi.
(8) A különbözõ egyfajú gyümölcsbõl készült pálinkáknak a különleges egyedi ízharmónia érdekében történõ utólagos keverésével elõállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni.
(9) A különbözõ fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különbözõ fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával elõállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcsfajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.
(10) A törkölypálinka termék megnevezése
a) egyfajta szõlõbõl készült törköly esetében kiegészülhet - a törkölypálinka szót közvetlenül megelõzõen - a szõlõ nevével,
b) kiegészülhet - az a) pont szerinti megnevezést közvetlenül megelõzõen - egy, a termék származására utaló földrajzi névvel.
(11) Aszútörköly-pálinkának az a törkölypálinka nevezhetõ, amely 100%-os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termõhelyérõl származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült.
(12) A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével, elegyítésével készült terméket - még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban e két összetevõbõl származik - kizárólag csak szeszes italnak lehet nevezni.
2. § Az 1. § rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával az alábbi megnevezések abban az esetben használhatók, ha a pálinka az adott megnevezéshez tartozó különleges eljárással készült:
1. Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter ûrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elõ.
2. Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésû érlelt pálinkák elegyíthetõk, de érlelési idõnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés idõtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
4. Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhetõ. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett vagy legalább 5 kg aszaltgyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés idõtartamát az érlelés helyszínén, ellenõrizhetõ módon dokumentálni kell.
3. § (1) Pálinka vagy törkölypálinka felhasználásával készült bármilyen italterméknél a "pálinka" vagy "törkölypálinka" kifejezés feltüntetése kizárólag az összetevõk felsorolásánál lehetséges, kivéve ha a termék alkoholtartalmának 100%-a pálinkából vagy törkölypálinkából származik. Ebben az esetben a termék megnevezésében fel lehet tüntetni a "pálinka felhasználásával készült" vagy a "törkölypálinka felhasználásával készült" kifejezést. Ez a korlátozó rendelkezés a termékhez kapcsolódó marketingeszközökre, különösen a kiegészítõ címkére, díszdobozra, szórólapra is vonatkozik.
(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó termék címkéjén, hirdetésében vagy a termékhez kapcsolódó marketingeszközön a pálinka, törkölypálinka elnevezést (bármely szóösszetételben) kizárólag abban az esetben lehet feltüntetni, ha a termékben felhasznált pálinkát, törkölypálinkát az e rendelet elõírásainak megfelelõen állították elõ.
4. § A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és megnevezésének szabályait alkalmazni kell az Európai Unió tagállamain kívüli országba történõ exportra elõállított termékek esetében is.
5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ nyolcadik napon lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit a hatálybalépést követõen elõállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejûleg a pálinka elõállításának szabályairól szóló 148/2004. (X. 1.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet hatályát veszti.


címkék:
Kapcsolódó cikkek
Bálint gazda születésnapja

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda szinte mindenki számára ismert szakember volt. Egy népszerű videóval emlékezünk Bálint gazdára, az ország kertészére születésnapján.  Továbbá, nézd meg...

zöld paradicsom ehető vagy mérgező

Az igazság a zöld paradicsomról! Ehető vagy mérgező?

A zöld paradicsom egy rejtélyes és megosztó növény a gasztronómia világában. Miközben egyesek ízletes csemegének tartják, mások óvva intenek a fogyasztásától. De vajon mi...

rezgő virág jellegzetességei

A légies szépségű rezgő virág, ami eleganciát kölcsönöz kertednek!

A rezgő virág (Gypsophila), más néven buglyos fátyolvirág vagy rezgő hópehely, az egyik legszebb és legkecsesebb virág, amit kertünkbe ültethetünk. Légies megjelenése és...

fa ültetés nyáron

Fa ültetése nyáron? Felfedjük a titkokat, hogyan lehet a melegben is sikerrel járni!

A faültetés nagyszerű módja annak, hogy hozzájáruljunk környezetünk védelméhez, javítsuk otthonunk környezetét, és hosszú távú értéket teremtsünk. A tipikus faültetési...

magyar virágok amik őshonosak

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar kertek varázslatos oázisokká válhatnak, ha az őshonos, magyar virágok sokszínűségét és szépségét használjuk fel. Ezek a virágok nemcsak esztétikai élményt...

madárinfluenza vírus tény

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza, más néven avian influenza, egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de bizonyos törzsei képesek átterjedni más állatokra és akár emberekre is....

kerti növények szaporítása házilag

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy izgalmas és kihívásokkal teli feladat. A kertészkedés szerelmesei számára nincs is nagyobb öröm, mint amikor saját maguk szaporítják kedvenc...

gyomnövények kiirtása

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

A gyönyörű kert titka a gondosan ápolt növények és a folyamatos karbantartás. Azonban vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat. Ezek...

árnyéktűrő növények a fa alatt

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

A kertészkedés egyik legnagyobb kihívása a fák alatti területek beültetése amihez remek segítséget jelentenek az árnyéktűrő növények. A fák lombkoronája alatti terület...

aszály kihívásai

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban. Az...

balatoni tájak

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

A Balaton vidéke nem csak a nyári strandolásról szól. A természeti kincsekben bővelkedő régió változatos tájaival, lenyűgöző növény- és állatvilágával, valamint festői...

tyúkok gondozása a forróságban

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet számukra. Ahhoz, hogy egy tyúk egészséges és produktív maradjon,...