notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Embléma védi a magyar krumplit

Hirdetés

Embléma védi a magyar krumplit

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyar eredetet jelölő emblémával védekezne az áruházláncokat elárasztó import krumpli ellen az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT). A címke messziről jelezni fogja, hogy az árusított burgonya magyar földben termett, megkönnyítve ezzel a fogyasztók választását.
Embléma védi a magyar krumplit

Több száz ezer Forint összdíjazású blogverseny és fotópályázat, több, mint 30 nyereménnyel! Myer Te is idekattintva!

 

Magyar felirat - külföldi terméken

 

 

Az áruházláncokban egyre több a magyar feliratokkal ellátott, ám külföldről származó csomagolt burgonya. Ezek a termékek küllemre is nagyon hasonlítanak a magyar krumplihoz, így az áru eredetéről csak az apróbetűs feliratról tájékozódhat a fogyasztó. "Kevesen olvassák el az apróbetűs részt, ezért úgy döntöttünk, egyedi, nagyméretű emblémával látjuk el a magyar földben termett burgonyát. Így könnyebben válogathatnak azok a vásárlók, akik azonos minőségű termékek esetén a hazai áruhoz ragaszkodnának" - nyilatkozta lapunknak dr. Szentirmay András, az OBTT elnöke. Az egyedi emblémát a terméktanács tagjai használhatják majd.
Idén sem lesz drágább a krumpli
A betakarítás időszakában idén sem szökött magasra a burgonya felvásárlási ára. Kristófi Sándor, szabolcsi termelő például csupán harminc forintért tud túladni termésén, miközben a burgonya önköltsége kilónként átlagosan harmincöt-harmincnyolc forint.
"A csomagolt burgonya átadási ára az áruházláncokban tavaly ilyenkor átlagosan hetvenkét forint volt. Jelenleg három-öt forinttal olcsóbban veszik át a krumplit. A csökkenés oka, hogy a betakarítás még nem fejeződött be, a termék ára pedig rendszerint ilyenkor a legalacsonyabb. Azok a termelők, akik nem rendelkeznek tárolóval, még a fagy beállta előtt próbálnak túladni termésükön, így sokszor nyomott áron kénytelenek értékesíteni a burgonyát. Ez erősen visszahat az árakra" - magyarázza Szentirmay. A betakarítás után általában leáll a csökkenés és a termelői ár fölfelé kezd kúszni.
A kialakuló árszint a készletek mennyiségétől függ. Előzetes jelzések szerint idén a tavalyihoz hasonló - vagy annál valamivel jobb - lesz a burgonyatermés, pontos adatokkal azonban még az elnök sem tud szolgálni. Szerinte - ha ugyanannyi krumpli termett, mint az előző évben -, valószínűleg elérjük a korábbi árszintet, további áremelkedésre azonban nem számít a szakember.

Hirdetés

 


Románoké lehet az idei felesleg?

 


Az itthon termett krumplit jellemzően Magyarországon értékesítik a termelők; kivételek persze akadnak. Ha a termés mennyisége meghaladja a hazai igényeket, vagy a környező országokban az ottani szükségletnél jóval kevesebb burgonya termett, exportra juthat a termés egy része. Tavaly például a gyengébb hozamot produkáló Románia vezette le a magyarországi felesleget. "Pontos adatokkal még nem rendelkezünk arról, hogy az idén mennyi burgonya termett keleti szomszédunknál. Az azonban valószínű, hogy ez az év sem sikerült nekik túlságosan jól" - fogalmazott a szakember.
A burgonya termőterülete 2004 óta folyamatosan csökken Magyarországon. Míg uniós tagságunk kezdetekor a vetésterület ötvennégyezer hektár volt, most mindössze huszonegy-huszonkétezer hektár. A csökkenés az elnök szerint nem magyar sajátosság: az utóbbi években más államok vetésterülete is erőteljesen zsugorodott, a fejlődő országok folyamatos termésbővülése mellett. Ez valószínűleg a termelés színvonalának növekedésével és a termésátlagok javulásával magyarázható: ami régebben ötvennégyezer hektáron termett, annak előállítására most fele akkora terület is elegendő.
A csökkenésben annak is szerepe lehet, hogy más növények termelése esetén több támogatáshoz juthatnak a gazdák. Ugyancsak hozzájárulhat a vetésterület zsugorodásához, hogy a burgonyatermelés olyan, speciális eszközöket igényel, amelyek más növénykultúrában nem használhatóak. További gondot jelent, hogy ez a tevékenység igen sok pénzt köt le. Egy hektár burgonya előállítására - a termelés intenzitásától függően - 1,2-2 millió forintot kell költenie a gazdának hektáronként, és ebben még nincsenek benne a tárolási költségek. Mindezek hatására a burgonyatermelők más növény előállítására állnak át.

Hirdetés

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
250 011
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 834 186
Közösség

fehérjevizelés

a vizeletben fehérje (főképpen albumin) megjelenése. Veseelfajulás (elfajulás), vesegyulladás... Tovább

citoplazmás öröklődés (extrakromoszómás öröklődés)

olyan öröklésmenet, amelyben a gének meghatározó szerepe nem mutatható ki, a jellegeket... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.7