Így készül az isteni házi szalámi!
2017/01/08Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki!
Borúra derű, mert egy éve viszont az alacsony árak miatt hatalmasat bukott az állattartáson. Most kilónként 70–80 forinttal többet, 350-et is megkap az ugyanazzal a technológiával és takarmánnyal hizlalt hazai élősertésért.
Tavaly, az erős forint miatti olcsó import „megölte a magyar disznót”. A takarmányár-robbanás után, 2008 végére, történelmi mélypontra, 3,4 millió darabra zuhant a sertésállomány. A gazdák a ráfizetés helyett tömegesen vágták le a tenyészállatokat. Miként az várható is volt, hiány alakult ki: hízóból, süldőből kevesebb van a kelleténél. „Fél-egymillió sertéssel többet is felvenne a piac” – kalkulál Remény Ervin, a kisebb feldolgozókat tömörítő Húscéh vezetője. Legfeljebb az év vége felé, de inkább csak jövőre várható, hogy helyreáll a kereslet és a kínálat egyensúlya. „Csak azért nem tragikus a sertéshiány, mert a hazai fogyasztás is zuhan” – tapasztalja Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. Az élelmiszer-fogyasztás az év első két hónapjában 2,0 százalékkal, de ezen belül februárban már 2,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel azelőtt.
Az élőállat azért drágul az idén – a tavalyi csapás ellenére is kitartó gazdák „állati szerencséjére” –, mert a 300–310 forintos euróval nem csak a párkányi, dunaszerdahelyi, bécsi bevásárló-turisták érkeztek meg Magyarországra, hanem a külföldi felvásárlók is. Euróban ugyanannyit, 1,1–1,2 eurót fizetnek kilónként, mint tavaly, ám az árfolyamváltozásnak köszönhetően az egy éve még a kontinens leggazdaságtalanabbjának tartott magyar hízó az idén a leginkább versenyképes a régióban. Ennek következtében sertésekkel megrakott kamionok várnak kilépésre a román határon, viszik a baromfit is Szlovákiába és a környező országokba. A tenyésztők sokkal több hazai élőállatot és hasított félsertést is el tudnának adni, ha lenne.
De persze ami jó a tenyésztőnek, az csapás az élelmiszer-termelő ágazatnak. A húsiparosokat ellehetetleníti, hogy miközben a szerintük így is drága élősertés ára felfelé kúszik, a késztermékeké nem vette át ezt a tempót (lásd a táblázatot). A haszon így leginkább a kereskedők és a gazdák zsebébe kerül. Olyannyira, hogy az egyik észak-dunántúli üzem tulajdonosa már egyenesen „halálra ítélt magyar húsipart” vizionál. A drága élősertésből szerinte ugyanis csak ráfizetéssel lehet tőkehúst készíteni, mert a kereskedelmi láncok lenyomják a beszállítóknak fizetett átvételi árat. A nagyvállalkozó napi 1 millió forintot bukik a húsüzemén, csak a márkázott húskészítményeitől remél boldogulást.
Persze az euróban most kevesebbe kerülő magyar élelmiszereket is vinnék a külföldi kereskedők – főleg az olcsóbbat –, de nincs mit. A hazai vágóhidaknak, a feldolgozóknak árcsatát kell vívni a hízókért az élőállat-exportőrökkel. Rosszul állnak a küzdelemben. Nincs pénzük a hizlalás megelőlegezésére a gazdáknál, a termelési integrációk fenntartására sem, mert a bankok szemlátomást visszavonulnak a válság miatt kockázatosabbnak ítélt húsipar finanszírozásából. „Csak a tőkeerősebb multik vannak könnyebb helyzetben. A közepes méretűek mellett a mintegy 250 élelmiszer-ipari nagyvállalat 60–70 százaléka is ki van szolgáltatva a bankoknak” – becsüli Folláth Györgyné, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) főtitkára.
Azt viszont találgatni sem akarja, hogy a megingott feldolgozók hány százalékának a fennmaradása múlik rövid távon közvetlenül csak a bankokon. Finanszírozási szempontból a tevékenység szerint a malom- és takarmányipari cégek vannak a legrosszabb helyzetben, amelyeket a hús-, illetve a baromfiiparosok követnek. Pedig éppen a válságban kellene beruházni, készülni a jövőre, de a drága hitelekkel kockázatos fejleszteni, az eltűnt nyereségből pedig nem lehet.
A termelés így nem tud lépést tartani a régiós és nyugat-európai kereslettel, mivel az utóbbi két-három évben az olcsó import miatt leépültek a kapacitások. Ráadásul a külföldi partnerek is lejjebb szorítják a forintban számolt átvételi árat a magyar beszállítók szerződésében, ezzel „megosztoznak” az árfolyamnyereségen. „Ennek nagy részét az erős külföldi beszerző és kereskedelmi csoportok szerzik meg, és nem a magyarok” – összegzi a helyzetet Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. üzletágvezetője.
A megrendült élelmiszer-ipari cégek állami forrásokból történő azonnali, átmeneti megsegítését szorgalmazza ezért Nagy Endre, a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója is. Annál is inkább, mivel a cégvezető nem az árfolyamváltozás számlájára írja a kialakult helyzetet, hanem évek óta tartó folyamatról beszél. A sertéstartás az utóbbi években oly mértékben csökkent, hogy 2006 óta az ország importálni is kénytelen.
Most a magyar cégek a szerződések ellenére sem szállítanak elég árut, az áruházláncok a hiányzó mennyiséget így a drágább importtal pótolják. „Mihelyt azonban euróban számolva ismét felmegy a magyar élelmiszer termelői ára, újra a hazai üzletekbe hoznák az árut azok a 80 százalék hazaiért kardoskodók is, akik most nem teljesítik a szerződéses kötelezettségeiket” – előlegezi meg a jövőt Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője. Két évvel ezelőtt a leszerződött tejet adták el a termelők exportra, mert éppen többet kaptak érte. A hiányt pótló olcsó szlovák tej olyan népszerű lett, hogy – hiába tiltakoztak a termelők tavaly az Auchan előtt – azóta is a piacon maradt.