Miért és hogyan használj magnéziumot kertedben

hirdetes

A magnézium igazi kincs a kertben, nézzük, hogyan használhatjuk!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH

A magnézium egy létfontosságú elem a növények számára, amit gyökereik idővel teljesen fel is használnak a talajból. Előbb vagy utóbb tehát a te feladatod lesz pótolni ezt, hogy növényeid egészségesen és erősen fejlődhessenek. Ha a növények tápigényeiről van szó, akkor a legtöbbeknek az alapvető NPK (nitrogén-foszfor-kálium) jut eszébe, pedig virágainknak, gyümölcseinknek és zöldségeinknek számos egyéb tápanyagra is nagy szükségük van – ilyen a magnézium is. Szóval milyen szerepet játszik a magnézium a növények fejlődésében, és hogyan pótolhatod számukra ezt a fontos elemet, ha kezdenek kifogyni belőle? A következőkből kiderül!

Magnézium a kertben

Miért fontos a magnézium a növények számára?

Mint azt bizonyára hallottad már, a növények egy fotoszintézis nevű folyamat segítségével hasznosítják a nap fényét. Ez a folyamat nem működhetne magnézium nélkül, ugyanis ez az elem szükséges ahhoz, hogy a növényekben található klorofill begyűjthesse a nap energiáját a fotoszintézishez. Lényegében tehát magnézium nélkül a növények levelei nem lennének képesek bezöldülni.

A magnézium a klorofill alkotóeleme, ami a növényeknek bizonyos értelemben olyan, mint az embereknek a hemoglobin (ettől piros a vérünk). A magnézium nem csak ezért létfontosságú a növények számára – valójában csupán a felvett mennyiség 20%-át használják a klorofill előállításához, a maradékot pedig különböző anyagcsere-folyamatokhoz hasznosítják.

hirdetes

A növények az enzimeikben, a klorofillmolekulák részeként tárolják a magnéziumot, ami nem csak a fotoszintézist teszi lehetővé számukra, hanem a szénhidrátok anyagcseréjében és a sejthártyák stabilizálásában is szerepet játszik.

hirdetes

A magnéziumhiány jelei

A magnézium tehát nélkülözhetetlen a növények számára, így ha hiány lép fel belőle, az súlyos problémákhoz vezethet. A magnéziumhiány főleg az olyan kerteket érinti, amelyek talaja laza, homokos, és nem tartalmaz jelentős mennyiségű szerves anyagot. A magnéziumhiány egyik gyakori oka a rendszeres, heves esőzés, ami könnyedén kimossa a tápanyagokat a laza, homokos vagy savas talajból.

Továbbá, ha kerted talaja túl sok káliumot tartalmaz, akkor növényeid ebből szívnak majd fel többet a magnézium helyett. A talaj magnéziumszintje általában a talaj pH-szintjével arányos. A 6,0 pH-nál savasabb talajokban például gyakori probléma a magnéziumhiány. Miről tudod tehát megállapítani, hogy növényeid magnéziumhiányosak? A probléma gyakori tünetei lehetnek a régi levelek sárgulása, illetve a leveleken megjelenő piros, lila, barna foltok.

Ha huzamosabb ideig nem kapnak magnéziumot, növényeid el is pusztulhatnak. A magnéziumhiány általában nem befolyásolja a hozamot, azonban növényeid termései nem lesznek olyan táplálók, mint amilyeneket egészségesen teremhetne. A magnézium a fehérjék számára is fontos, amikre az aminosavaknak van szükségük, tehát hiányában a termések tápértéke alacsonyabb lesz. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


állattan (zoológia)

a biol.-nak az állatokkal kapcsolatos ismereteket összefoglaló, rendszerező tudományága.... Tovább

kiegészítő talajművelő gépek

a talajművelés alapvető művelete a szántás, eszköze az eke; a szántott talaj további... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert