5 tipp a tobozok kerti felhasználására- erre használhatod a tobozokat a kertben

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokszor nem gondolunk bele, hogy mennyi mindenre lehetne használni az olyan dolgokat, amiket egyébként szemétnek hiszünk. A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára. A tobozokat ugyanis nagyon sokrétűen hasznosítani lehet a kertben. Mutatunk is 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására! Akár otthon, akár erdőkben, parkokban is gyűjthetsz tobozokat!

5 módszer a tobozok kerti felhasználására

1. Add hozzá őket a komposzthoz!

Ahogy a fenyőtobozok lebomlanak, tápanyagokat bocsátanak ki, amelyek hasznosak lehetnek a növények számára. Gyakorlatilag bármikor hozzáadhatod a komposztládád tartalmához. Így amikor lebomlanak, az összes tápanyagot felszabadítják a keverékbe, és elősegítik az erőteljes táplálék létrehozását! Természetesen a fenyőtobozok meglehetősen sűrűek, így eltart egy ideig, amíg maguktól lebomlanak. A felgyorsítás érdekében törd fel őket, mielőtt a komposztba helyeznéd. 

2. Használd őket talajtakaróként!

A kisebb fenyőtobozokat tömegesen el lehet helyezni a fák és növények köré, hogy mulcsként működjenek. Nagyszerű munkát végeznek a növény gyökereinek védelmében, miközben segítenek megtartani a nedvességet. Ugyanolyan jól működnek, mint a bolti talajtakaró, de ezek teljesen ingyen vannak! De ügyelj arra, hogy a fenyőtobozok nagyon gyúlékonyak, mert fenyőgyantát tartalmaznak. Ezért ne használd őket talajtakaróként azon a területen, ahol például a grill vagy a tűzhely található. 

3. Használd dekoratív szegélyként!

A fenyőtobozoknak szórakoztató felhasználási módja is lehet a kertben, ha dekorációként építed be az elemek közé! A fenyőtobozok szép esztétikája van. Próbáld ki a fenyőtobozokat a virágcserepekbe és az ültető ládákba dekoratív díszítésként. Jól mutatnak, ha természetes szegélyként, vagy csak természetes talajtakaróként használod is őket. Miközben dekorációs célokra használjuk a tobozokat, továbbra is segítenek megőrizni a talaj nedvességét és védelmét.

4. Adj otthont a katicabogarak számára!

A katicabogarak mindig kis kúszótereket keresnek. Tarts néhány fenyőtobozt a magas és árnyékos növények alatt, hogy menedéket találjanak bennük. A katicabogarak olyan kártevőket is megesznek, mint a levéltetvek, ezért jó ötlet, hogy jól érezzék magukat a kertben. Kétségtelenül értékelni fogják a vendégszeretetet!

5. Készíts madáretetőt!

Mert minden állatra gondolni kell nem igaz? Egyszerűen kend meg mogyoróvajjal a fenyőtobozt, és forgasd meg madármagban. Hagyd a magot a helyén megszáradni, majd adj hozzá egy zsinórt a felakasztáshoz. A madarak imádni fogják ezt a tápláló csemegét, neked pedig tetszeni fog, milyen olcsón lehet elkészíteni.

Így használd fel a tobozokat a kertben: készíts madáretetőt tobozból

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-26

Tele van szúnyoglárvával a kerti vízgyűjtőd? Önts bele étkezési olajat, mutatjuk miért

Bár az esővíz gyűjtése egy nagyon pozitív dolog, van egy árnyoldala is: az összegyűjtött víz kiváló tenyészhelye a szúnyogoknak. Önts olajat a vízgyűjtődbe!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

főkönyv

olyan nyilvántartás, amelyben a gazd. műveleteket időrendben, a könyvviteli számlák... Tovább

kereszt (kepe, kalangya)

a rendre vágott és felkötött gabona kévéiből rakott alakzat. A legalsó, az ún. mesterkéve... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem