A helyi vidékfejlesztési közösségek 2-3 milliárd forint forrásból fejleszthetik térségüket

A Magyar Vidék Napja

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A helyi vidékfejlesztési közösségek 2-3 milliárd forint forrásból fejleszthetik térségüket. Magyarország vidéki arculata olyan lesz, amilyenné a vidékfejlesztésben résztvevők formálják - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Magyar vidék napja című rendezvényen.
A helyi vidékfejlesztési közösségek 2-3 milliárd forint forrásból fejleszthetik térségüket

Helyi vidékfejlesztési közösségek


A miniszterelnök elmondta: a helyi vidékfejlesztési közösségek 2-3 milliárd forint forrásból fejleszthetik térségüket. Emellett a leghátrányosabb helyzetű 30-40 térség még további 3-4 milliárd forintra is számíthat.
 
Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára hozzátette: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében a vidékfejlesztés és a Leader program finanszírozására összesen több mint 250 milliárd forint áll rendelkezésre.
 
Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy a vidékfejlesztési projektek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásaiból, valamint az Új Magyarország Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében rendelkezésre álló pénzösszegekből együttesen valósíthatók meg.
 
A miniszterelnök szerint a vidéki közösségek az elmúlt évszázadban meggyengültek, ezért azok erejét újra helyre kell állítani, ahol szükséges, újra kell építeni.
 
Ehhez, a kormányfő szerint az szükséges, hogy az emberek higgyenek önmagukban, valamint terveik megvalósíthatóságában. Az elképzelések formába öntéséhez viszont nélkülözhetetlen a helyi közösségek összefogása. Mindez pedig nem valósítható meg a helyi közösségek motorjai, azaz több olyan ember részvétele nélkül, akik a helyi közösségeket mozgatni, motiválni tudják a célok elérése érdekében.
 
Gyurcsány Ferenc szerint megegyezésre van szükség mind a falu, mind a város, mind pedig a feltörekvő generáció, mind pedig a szülők nemzedéke között. Ennek érdekében minél kevesebb pártoskodásra és több befogadókészségre van szükség a helyi közösségekben - mondta.
 

Vidékfejlesztési programok


A vidékfejlesztési programok hivatalos elindítását jelző rendezvényen Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára úgy látja, a vidékfejlesztési programok megvalósítása a helyi stratégiai tervek elkészítésével nem befejeződött, hanem éppen elkezdődött.
 
A rendezvényén 96 helyi vidékfejlesztési közösségnek átadták a Leader akciócsoporttá nyilvánítást igazoló dokumentumot.
 
Az ünnepség végén a hét régiót szimbolizáló hét helyi közösségnek a miniszterelnök, az FVM államtitkára és szakállamtitkára adta át a Leader települést szimbolizáló táblát.
 
Forgács Barnabás jelezte: a helyi vidékfejlesztési közösségek, amelyek megkapták a Leader akciócsoport elismerést, olyan közösségeket kell hogy alkossanak, amelyek a helyi célokat helyben meg tudják valósítani. A programban összesen több mint háromezer magyar település vesz részt, 12 ezer helyi szereplőt vontak be a helyi közösségek munkájába.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

üszkösödés (gangrena, gangraena)

az a jelenség, amikor az —>elhalás területén másodlagosan jellegzetes elváltozások... Tovább

79/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra