Tartalmazzon rugóskapás vagy simító elemeket, illetve valamilyen hengert

A költségcsökkentés új lehetősége: front magágykészítés

Páska Norbert
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gazdálkodók ma már nagyon odafigyelnek a mezőgazdasági termelés folyamán keletkező költségeikre, illetve szeretnének minden aktuális munkát időben elvégezni. Milyen új lehetőségek vannak? Nyugat-Európában már régi hagyománya van a fronthidraulikus függesztőre szerelt munkagépek alkalmazásának. Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a technológiának az alkalmazása.
A költségcsökkentés új lehetősége: front magágykészítés

A fronthidraulikus függesztő alkalmazása


A fronthidraulikus függesztő alkalmazása egy nagy lehetőség a gazdálkodók számára, hiszen ennek az alkalmazásával több műveletet össze tudnak vonni, amivel időt és üzemanyagot lehet megspórolni. Sőt, javul az erőgép kihasználtsága is, mivel a traktor elején a passzív „orrsúlyokkal” szemben egy hasznot hozó, dolgozó munkagép kap helyet. A felhasználás igen széleskörű, el lehet helyezni a frontfüggesztőn magágykészítőket, ekéket, tárcsákat, kaszálógépeket, műtrágyaszórókat, vetőgéphez magtartályt, és még sorolhatnám. Hazánkban is egyre jobban terjed ez a technológia, hiszen egyre több gépgyártó kínálja a „tolt” üzemű munkagépeket. A technológia terjedésének van egy másik résztvevője is, az pedig az erőgép. Mindenképp szükséges, hogy az említett technológiákhoz az erőgépet is felkészítsük. Szükség van a traktor elejére egy olyan hidraulikus függesztőszerkezetre, mint amilyet a traktor hátulján is találunk. Szerencsére ma már sok erőgép gyártó- és forgalmazó cég kínálja termékeit ezzel a megoldással, sőt léteznek egyes erőgépekre utólag is felszerelhető frontfüggesztők.

A teljesség igénye nélkül most foglalkozzunk a frontmunkagépek közül csak a magágykészítéssel!

Szempontok


Nézzük meg, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy front magágykészítő kiválasztásánál. Ahhoz, hogy ez a megoldás ténylegesen költségtakarékos és időhatékony legyen, meg kell néznünk, hogy az erőgép hátsó függesztőjén milyen munkagépet helyezhetünk el, ami a mellső függesztőn elhelyezett magágykészítőt követi, kiegészíti. Mivel a magágykészítés a vetés előtti legutolsó művelet, ezért a magágykészítő után a vetőgép lehet a következő munkagép az erőgép hátsó függesztőjén. Az első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy milyen munkaszélességű vetőgéppel szeretnénk összekötni a magágykészítést. A magágykészítő munkaszélessége mindenképp igazodjon a vetőgép munkaszélességéhez. A második szempont, hogy milyen technológiával, milyen típusú csoroszlyákkal rendelkezik a vetőgép. Ez azért fontos, hogy a magágykészítő a vetőgép számára egyenletesen tömör, a magbeágyazódáshoz optimális magágyat készítsen. A ma kapható vetőgépek már leginkább a mélyebben tömörített, felül lazább szerkezetű talajokba vetnek a legjobb hatékonysággal. Fontos ezt figyelembe vennünk, mert a legjobb talaj-mag kapcsolat csak a megfelelően tömör magágyban tud létrejönni, így biztosítva a feltételeket a csírázáshoz és az egyöntetű keléshez. Éppen ezért, hogy egy egyenletes, mélyebben tömör talajszerkezet kialakuljon, a magágykészítőnek tartalmaznia kell valamilyen hengert. A ma kapható hengerek közül a crosskill, a cambridge különböző változatai, és a prizmahenger típusok azok, amelyek leginkább alkalmasak erre a feladatra. Nézzük meg, hogy milyen talajelőkészítést igényelnek ezek a front magágykészítők! Elmondható, hogy ehhez a magágykészítéshez a talajnak kellően lazának kell lennie. Ezt középmély lazítással vagy a talaj forgatásával lehet elérni. Arra most ne térjünk itt ki, hogy melyik az ideális megoldás, hiszen nagyon sok érvet lehet felhozni mindkét technológia mellett. A frontfüggesztésű magágykészítőnk szempontjából az a lényeg, hogy ennek a szántott vagy lazított talajnak az elmunkálását, simítását elvégezzük. Ezért a magágykészítő tartalmazzon még a hengeren túlmenően valamilyen simító megoldást vagy rugóskapás eszközt, esetleg együtt mindkettőt.

Összefoglalás


Összefoglalva az eddigieket: ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, a magágykészítőnk a következőképpen nézzen ki:

  • Tartalmazzon rugóskapás vagy simító elemeket, illetve valamilyen hengert.
  • Igazodjon a vetőgép munkaszélességéhez, azt ne lépje túl. Ha különböző munkaszélességű vetőgépekkel rendelkezünk, akkor a legjobb egy olyan front magágykészítőt választani, amelynek munkaszélessége változtatható az éppen aktuális vetőgéphez.
  • Nem utolsó szempont, hogy a közúti szállításnál ne akadályozza a jó kilátást, hiszen a traktorvezető és a traktor előtt helyezkedik el.
  • Fontos lehet még az is, hogy ez a gép egyéb más műveletekre is alkalmas legyen, például önálló hengerezésre. Ezzel javul a gép egész éves kihasználtsága, illetve hamarabb megtérül az ára.

Ha figyelembe vesszük a front magágykészítő kiválasztásánál a fentebb leírtakat, akkor ez a technológia lehetővé teszi a felhasználó számára a hatékonyabb időkihasználást, üzemanyag megtakarítást, illetve a korábbi megtérülést.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

rablógazdálkodás

az a termelési mód, amely a temészetes erőforrások — főleg a termékenység... Tovább

hibrid búza

a heterózishatás kiaknázására búzával is kísérleteznek a nemesítek. A búza azonban a pl.... Tovább

Tovább a lexikonra