Madárinfluenza gyanú, sertéspestis, Magyarország, Csongrád megye, állategészségügyi szolgálat, Dr. Süth Miklós, vaddisznó, állategészségügy, liba, telep, idegrendszeri betegség, kórbonctani vizsgálat,

Madárinfluenza gyanú, sertéspestis

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyarországon Csongrád megyében, Szentes környékén madárinfluenza gyanús esetekre bukkant az állategészségügyi szolgálat - jelentette be Süth Miklós országos főállatorvos kedden, Budapesten sajtótájékoztatón.
Madárinfluenza gyanú, sertéspestis, Magyarország, Csongrád megye, állategészségügyi szolgálat, Dr. Süth Miklós, vaddisznó, állategészségügy, liba, telep, idegrendszeri betegség, kórbonctani vizsgálat,
A szakember közölte azt is, hogy Nógrád megyében a szlovák határhoz közel 3 sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak.
 
A főállatorvos mindkét állatjárványügyi esettel kapcsolatban elmondta, hogy az állategészségügyért felelős hatóság megtette a szükséges intézkedéseket és az esetekről tájékoztatta az Európai Unió illetékeseit is.
 
A részletekről szólva Süth Miklós közölte: a madárinfluenza gyanúja Csongrád megyében azt követően lett megalapozott, hogy az állategészségügyi hatóság szakemberei egy Szenteshez közeli 3.300 libát tartó telepen elhullást észleltek, illetve 30-40 állatnál idegrendszeri betegség tüneteit fedezték fel.
 
A szakemberek szerint feltételezhető, hogy madárinfluenza betegítette meg az elhullott állatokat, de ezt laboratóriumi vizsgálatok még nem igazolták.
 
Az elhullott állatokból néhányat kórbonctani vizsgálatra a fővárosba szállítottak az Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság zuglói laboratóriumába. Az állatorvosok itt végzik el a szükséges ellenőrző vizsgálatokat akkreditált körülmények között.
 
A gyanú miatt az állategészségügyi szolgálat megtette a szükséges intézkedéseket és kijelölte a védő, illetve a megfigyelési zónát. Az állattartó telep 1 kilométeres körzetében nincs település. A teleptől számított 3 kilométeres sugarú körben 57 tanya van. A tanyákon 1.743 baromfit vizsgáltak meg, de nem találtak gyanús eseteket. A 10 kilométeres körzethatáron belül mintegy 850 baromfitartó udvart kell átvizsgálniuk a szakembereknek. Itt várhatóan mintegy 8.500 baromfi lehet. Emellett a 10 kilométeres körzeten belül 18 nagy állattartó telepet regisztráltak, valamivel több mint 43 ezer állattal.
 
A madárinfluenza gyanús lúdállomány preventív - megelőző - leölése megkezdődött a főállatorvos szerint. Ez a tevékenység várhatóan kedd délutánra befejeződik. A helyi lakosok szerint a közelmúltban a Korógy-patakon jelentős számú átvonuló vadkacsa fordult meg.
 
A sertéspestisről Süth Miklós elmondta: az eseteket Nógrád megyében regisztrálták a szlovák határoz közel. A sertéspestissel fertőzött vaddisznók közül kettőt kilőttek és így állapították meg a fertőzöttséget, míg Ipolytarnóc közelében az állat rendellenesen viselkedett, ezért lőtték le. A főállatorvos hangsúlyozta: a környéken gyér a házisertés állomány. A 10 kilométeres kijelölt körzetben a szakemberek szerint mindössze 50-100 házisertés élhet.
 
Az elővigyázatosság érdekében azonban Nógrád megyében forgalomkorlátozást rendeltek el a házisertésekre.
 
Az MTI kérdésére válaszolva azt Süth Miklós pontosan nem tudta megmondani, hogy a magyar sertés és sertéshús exportot harmadik országba miként érintik a sertéspestises esetek. A főállatorvos szerint ennek elbírálása az exportot fogadó ország kompetenciájába tartozik.

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

agy-gerincvelői folyadék

az agykamrákban, az ->agyvelőburkok és a ->gerincvelő középső csatornájában levő... Tovább

túlsarjadzás (vadhús)

A sarjadzó szövetnek a sebgyógyulását (a behámosodást) zavaró túlműködése.Többnyire a... Tovább

Tovább a lexikonra