Hogyan lehet segíteni a madárfiókákon? Mutatom, mikkel nem fogsz nekik ártani

hirdetes

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

TK, SFV

Amennyiben kertesházban élsz, szinte bármikor megeshet, hogy kertedben, udvarodon egy apró madárfiókával találkozol. Ugyanakkor ebben az esetben óvatosnak kell lenned, hiszen akár segítő szándékkal is sokat árthatsz ennek a pici élőlénynek. Mostani cikkemben elmondom, hogyan tudsz rajta segíteni úgy, hogy ne essen semmi baja!

Madárfiókák

A jó időben szinte mindenki szereti a madárdalt hallgatni, mind a tavasznak, mind a nyárnak ez az egyik legjellemzőbb vonása. A madarak iránti szeretetből fakadóan a legtöbben igyekeznek rajtuk segíteni, melynek szintén több módja lehetséges. Télen eledelek kihelyezésével, menedék biztosításával – viszont kertünkbe ültetett növényekkel, elsősorba bokrokkal, cserjékkel is megkönnyíthetjük életüket a hidegebb időszak elmúltával. Az évnek ebben a szakaszában ugyanakkor azzal segíthetünk szárnyas barátainkon a legtöbbet, hogy a magányos fiókákra figyelünk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben.


Mindenekelőtt viszont ebben a helyzetben azt kell felmérnünk, hogy a madárfiókának tényleg segítségre van e szüksége, illetve, ha igen, akkor mi lenne az a néhány dolog, amit megtehetünk érte, mellyel tényleg jót teszünk majd számára.

hirdetes


Miért is eshetnek ki udvarunkba, kertünkbe?


Általában nem véletlen, ha egy fióka kiesik fészkéből. Ennek több oka lehet, melynek nagyobb része az időjáráshoz köthető. Hogyha nagyobb szél fúj, esetleg vihar csapott le a napokban, a tehetetlen madár könnyen leeshet óvóhelyéről. A másik gyakori indok, hogy a madár, amennyiben túlságosan öreg, korhadt fát választ fészkének, ha az túlságosan nehéz lesz, érthető okokból le tud törni, ezzel kiborítva fészkükből a fiókákat.

hirdetes


Erre a sorsra juthat a fióka akkor is, amikor az anyamadár valamilyen betegséget, legyengülést tapasztal nála – ekkor egyszerűen kilöki. A gyengeség kialakulhat amiatt, ha a madárpár még fiatal, nem elég tapasztalt, esetleg az egyikőjük elpusztult, nem megfelelően képes etetni őket az egyedül maradt szülő, de az is lehetséges, hogy csupán a táplálék minősége nem megfelelő.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

További cikkek ebben a témában


76/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az egyes kereskedelmi vállalkozások által 2007. évben igénybe vehetõ csekély összegû... Tovább

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert