Hogyan lehet segíteni a madárfiókákon? Mutatom, mikkel nem fogsz nekik ártani

hirdetes

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amennyiben kertesházban élsz, szinte bármikor megeshet, hogy kertedben, udvarodon egy apró madárfiókával találkozol. Ugyanakkor ebben az esetben óvatosnak kell lenned, hiszen akár segítő szándékkal is sokat árthatsz ennek a pici élőlénynek. Mostani cikkemben elmondom, hogyan tudsz rajta segíteni úgy, hogy ne essen semmi baja!

Madárfiókák

A jó időben szinte mindenki szereti a madárdalt hallgatni, mind a tavasznak, mind a nyárnak ez az egyik legjellemzőbb vonása. A madarak iránti szeretetből fakadóan a legtöbben igyekeznek rajtuk segíteni, melynek szintén több módja lehetséges. Télen eledelek kihelyezésével, menedék biztosításával – viszont kertünkbe ültetett növényekkel, elsősorba bokrokkal, cserjékkel is megkönnyíthetjük életüket a hidegebb időszak elmúltával. Az évnek ebben a szakaszában ugyanakkor azzal segíthetünk szárnyas barátainkon a legtöbbet, hogy a magányos fiókákra figyelünk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben.


Mindenekelőtt viszont ebben a helyzetben azt kell felmérnünk, hogy a madárfiókának tényleg segítségre van e szüksége, illetve, ha igen, akkor mi lenne az a néhány dolog, amit megtehetünk érte, mellyel tényleg jót teszünk majd számára.

hirdetes


Miért is eshetnek ki udvarunkba, kertünkbe?


Általában nem véletlen, ha egy fióka kiesik fészkéből. Ennek több oka lehet, melynek nagyobb része az időjáráshoz köthető. Hogyha nagyobb szél fúj, esetleg vihar csapott le a napokban, a tehetetlen madár könnyen leeshet óvóhelyéről. A másik gyakori indok, hogy a madár, amennyiben túlságosan öreg, korhadt fát választ fészkének, ha az túlságosan nehéz lesz, érthető okokból le tud törni, ezzel kiborítva fészkükből a fiókákat.

hirdetes


Erre a sorsra juthat a fióka akkor is, amikor az anyamadár valamilyen betegséget, legyengülést tapasztal nála – ekkor egyszerűen kilöki. A gyengeség kialakulhat amiatt, ha a madárpár még fiatal, nem elég tapasztalt, esetleg az egyikőjük elpusztult, nem megfelelően képes etetni őket az egyedül maradt szülő, de az is lehetséges, hogy csupán a táplálék minősége nem megfelelő.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Tudtad, hogy ennyi mindenre jó egy mosogatógép kapszula?

Ezek a kis mosogató kapszulák nem csak edényekhez valók; rengeteg minden tisztításához felhasználhatjuk őket, és az eredmény még csillogóbb lesz, mint valaha!

2023-03-16

6 tudományos érv, amiért a kertészkedés jót tesz a lelkünknek és testünknek

Tanulmányok kimutatták, hogy a kertészkedés varázslatosan hat a lélekre és a testre egyaránt, amit nem csodálunk, hisz mi tudjuk, mennyire felemelő hobbi ez!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

5/2006. (I. 20.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet

az élelmiszerek jelölésérõl szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet... Tovább

függesztett munkagépek

az erőgép hidraulikus emelőszerkezetéhez úgy csatlakozó munkagépek, hogy azok teljes tömege... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert