Hogyan lehet segíteni a madárfiókákon? Mutatom, mikkel nem fogsz nekik ártani

hirdetes

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

TK

Amennyiben kertesházban élsz, szinte bármikor megeshet, hogy kertedben, udvarodon egy apró madárfiókával találkozol. Ugyanakkor ebben az esetben óvatosnak kell lenned, hiszen akár segítő szándékkal is sokat árthatsz ennek a pici élőlénynek. Mostani cikkemben elmondom, hogyan tudsz rajta segíteni úgy, hogy ne essen semmi baja!

Madárfiókák

A jó időben szinte mindenki szereti a madárdalt hallgatni, mind a tavasznak, mind a nyárnak ez az egyik legjellemzőbb vonása. A madarak iránti szeretetből fakadóan a legtöbben igyekeznek rajtuk segíteni, melynek szintén több módja lehetséges. Télen eledelek kihelyezésével, menedék biztosításával – viszont kertünkbe ültetett növényekkel, elsősorba bokrokkal, cserjékkel is megkönnyíthetjük életüket a hidegebb időszak elmúltával. Az évnek ebben a szakaszában ugyanakkor azzal segíthetünk szárnyas barátainkon a legtöbbet, hogy a magányos fiókákra figyelünk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben.


Mindenekelőtt viszont ebben a helyzetben azt kell felmérnünk, hogy a madárfiókának tényleg segítségre van e szüksége, illetve, ha igen, akkor mi lenne az a néhány dolog, amit megtehetünk érte, mellyel tényleg jót teszünk majd számára.

hirdetes


Miért is eshetnek ki udvarunkba, kertünkbe?


Általában nem véletlen, ha egy fióka kiesik fészkéből. Ennek több oka lehet, melynek nagyobb része az időjáráshoz köthető. Hogyha nagyobb szél fúj, esetleg vihar csapott le a napokban, a tehetetlen madár könnyen leeshet óvóhelyéről. A másik gyakori indok, hogy a madár, amennyiben túlságosan öreg, korhadt fát választ fészkének, ha az túlságosan nehéz lesz, érthető okokból le tud törni, ezzel kiborítva fészkükből a fiókákat.

hirdetes


Erre a sorsra juthat a fióka akkor is, amikor az anyamadár valamilyen betegséget, legyengülést tapasztal nála – ekkor egyszerűen kilöki. A gyengeség kialakulhat amiatt, ha a madárpár még fiatal, nem elég tapasztalt, esetleg az egyikőjük elpusztult, nem megfelelően képes etetni őket az egyedül maradt szülő, de az is lehetséges, hogy csupán a táplálék minősége nem megfelelő.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

További cikkek ebben a témában


fonnyasztott takarmány

olyan zöldtakarmány, amelynek víztartalma jelentősen, kb. 30—70%-ra csökkent (tehát még... Tovább

hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert