Hogyan lehet segíteni a madárfiókákon? Mutatom, mikkel nem fogsz nekik ártani

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amennyiben kertesházban élsz, szinte bármikor megeshet, hogy kertedben, udvarodon egy apró madárfiókával találkozol. Ugyanakkor ebben az esetben óvatosnak kell lenned, hiszen akár segítő szándékkal is sokat árthatsz ennek a pici élőlénynek. Mostani cikkemben elmondom, hogyan tudsz rajta segíteni úgy, hogy ne essen semmi baja!

Madárfiókák

A jó időben szinte mindenki szereti a madárdalt hallgatni, mind a tavasznak, mind a nyárnak ez az egyik legjellemzőbb vonása. A madarak iránti szeretetből fakadóan a legtöbben igyekeznek rajtuk segíteni, melynek szintén több módja lehetséges. Télen eledelek kihelyezésével, menedék biztosításával – viszont kertünkbe ültetett növényekkel, elsősorba bokrokkal, cserjékkel is megkönnyíthetjük életüket a hidegebb időszak elmúltával. Az évnek ebben a szakaszában ugyanakkor azzal segíthetünk szárnyas barátainkon a legtöbbet, hogy a magányos fiókákra figyelünk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben.


Mindenekelőtt viszont ebben a helyzetben azt kell felmérnünk, hogy a madárfiókának tényleg segítségre van e szüksége, illetve, ha igen, akkor mi lenne az a néhány dolog, amit megtehetünk érte, mellyel tényleg jót teszünk majd számára.


Miért is eshetnek ki udvarunkba, kertünkbe?


Általában nem véletlen, ha egy fióka kiesik fészkéből. Ennek több oka lehet, melynek nagyobb része az időjáráshoz köthető. Hogyha nagyobb szél fúj, esetleg vihar csapott le a napokban, a tehetetlen madár könnyen leeshet óvóhelyéről. A másik gyakori indok, hogy a madár, amennyiben túlságosan öreg, korhadt fát választ fészkének, ha az túlságosan nehéz lesz, érthető okokból le tud törni, ezzel kiborítva fészkükből a fiókákat.


Erre a sorsra juthat a fióka akkor is, amikor az anyamadár valamilyen betegséget, legyengülést tapasztal nála – ekkor egyszerűen kilöki. A gyengeség kialakulhat amiatt, ha a madárpár még fiatal, nem elég tapasztalt, esetleg az egyikőjük elpusztult, nem megfelelően képes etetni őket az egyedül maradt szülő, de az is lehetséges, hogy csupán a táplálék minősége nem megfelelő.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízkészlet

Az ált. köbméterben kifejezett vízmennyiség, amely a vizsgált időpontban meghatározott... Tovább

betonpadló

betonból készült padlóburkolat. Állattartó telepeken párazáró és hőszigetelő burkolat v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert