Hogyan lehet segíteni a madárfiókákon? Mutatom, mikkel nem fogsz nekik ártani

hirdetes

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Amennyiben kertesházban élsz, szinte bármikor megeshet, hogy kertedben, udvarodon egy apró madárfiókával találkozol. Ugyanakkor ebben az esetben óvatosnak kell lenned, hiszen akár segítő szándékkal is sokat árthatsz ennek a pici élőlénynek. Mostani cikkemben elmondom, hogyan tudsz rajta segíteni úgy, hogy ne essen semmi baja!

Madárfiókák

A jó időben szinte mindenki szereti a madárdalt hallgatni, mind a tavasznak, mind a nyárnak ez az egyik legjellemzőbb vonása. A madarak iránti szeretetből fakadóan a legtöbben igyekeznek rajtuk segíteni, melynek szintén több módja lehetséges. Télen eledelek kihelyezésével, menedék biztosításával – viszont kertünkbe ültetett növényekkel, elsősorba bokrokkal, cserjékkel is megkönnyíthetjük életüket a hidegebb időszak elmúltával. Az évnek ebben a szakaszában ugyanakkor azzal segíthetünk szárnyas barátainkon a legtöbbet, hogy a magányos fiókákra figyelünk, hiszen ők vannak a legnagyobb veszélyben.


Mindenekelőtt viszont ebben a helyzetben azt kell felmérnünk, hogy a madárfiókának tényleg segítségre van e szüksége, illetve, ha igen, akkor mi lenne az a néhány dolog, amit megtehetünk érte, mellyel tényleg jót teszünk majd számára.

hirdetes


Miért is eshetnek ki udvarunkba, kertünkbe?


Általában nem véletlen, ha egy fióka kiesik fészkéből. Ennek több oka lehet, melynek nagyobb része az időjáráshoz köthető. Hogyha nagyobb szél fúj, esetleg vihar csapott le a napokban, a tehetetlen madár könnyen leeshet óvóhelyéről. A másik gyakori indok, hogy a madár, amennyiben túlságosan öreg, korhadt fát választ fészkének, ha az túlságosan nehéz lesz, érthető okokból le tud törni, ezzel kiborítva fészkükből a fiókákat.

hirdetes


Erre a sorsra juthat a fióka akkor is, amikor az anyamadár valamilyen betegséget, legyengülést tapasztal nála – ekkor egyszerűen kilöki. A gyengeség kialakulhat amiatt, ha a madárpár még fiatal, nem elég tapasztalt, esetleg az egyikőjük elpusztult, nem megfelelően képes etetni őket az egyedül maradt szülő, de az is lehetséges, hogy csupán a táplálék minősége nem megfelelő.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Ezeken a helyeken biztosan megmarad a hó: ide menj, ha élvezni akarod a hó csodáit

Fedezd fel Magyarország téli varázslatát Dobogókőn, Mátrafüreden és Kékestetőn, ahol a hó borította tájak felejthetetlen élményeket kínálnak az év utolsó napján.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

üzemi öltöző

a ->szociális épületek része, rendszerint önálló épület (esetenként portásfülkével,... Tovább

kemizálás

a kémiai úton előállított anyagok, valamint a kémiai folyamatok céltudatos alkalmazása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert