hegesztés

hegesztés


két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az anyagok természetének megfelelően fémes (kohéziós) kapcsolat jön létre. A nem fémes anyagok közül főleg a hőre lágyuló műanyagok hő és nyomás alkalmazásával hegeszthetők. Ha a kohéziós kapcsolat a hő hatására megolvadt fémek között alakul ki, ömlesztő hegesztés, ha nyomással jön létre, sajtoló hegesztés a neve. Az ömlesztő hegesztés alapfeltétele a villamos (hegesztő) ív, az elektróda és a hegesztendő felületek közötti ellenállás nyomán fejlődő hő (ellenállás-hegesztés) v. az éghető gázok elégetésével nyert hő (gázláng-hegesztés). A sajtoló hegesztés nem igényli a fémek megömlését okozó hő közlését (zömítő tompa hegesztés, dörzs-hegesztés), sőt "hidegen" is végrehajtható (hideg-hegesztés). Az előbbiek alapján számos hegesztési eljárás alakult ki. Felhasználásuk szerint a h. v. két, ill. több munkadarab egyesítésére szolgáló kötő-hegesztés, v. hozaganyag ráhegesztésével létrehozható felrakó-hegesztés Ez utóbbi célja v. a méretnövelés, v. különleges felületi tulajdonságok elérése. A leggyakoribb ív-hegesztés során a képződő varratot különböző módon védik az oxidálástól. Argon védőgáz alatt számos anyag biztonságosan hegeszthető. Két eljárása a volfrámelektródás (AWI) és a fogyóelektródás ív-hegesztés (AFI). Szén-dioxid védőgáz alatt az ötvözetlen v. gyengén ötvözött acélok tökéletesen hegeszthetők. A fedett ívű hegesztés folyamán a villamos ív a fedőporból megolvadt salaktakaró alatt ég. A salak-hegesztés függőleges varratok kialakítására alkalmas. A különféle hegesztések mind a gyártás-, mind a javítástechnológia nélkülözhetetlen eljárásai.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
barna padlizsán

5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)

A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...

gyümölcsös savanyúság recept

Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal

Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...

batáta felszedése és tárolása

Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad

A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...

vattacukorfű jellemzői

Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted

A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...

madársóska kiirtása

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...

cukkini lisztből

Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!

Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...

konyhai hulladék Bokashi komposztálása

Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek

Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...

krumpli felszedése

Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt

A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...

neem olaj kártevők ellen

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...

gyümölcsfa metszése

Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során

Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...

banánfa téliestíése

Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez

A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...

almamoly ellen bio védekezés

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...