Madarak millió veszti életét Egyiptomban

Több millió vándormadár élete ér véget Egyiptomban...

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Elképesztőek az emberek, nem értem, hogyan képesek erre…A vonuló madarak százmillió nem a hosszú út miatti kimerültség, nem az időjárási viszontagságok miatt veszti életét, hanem az emberek miatt…Nézzük a megdöbbentő részleteket! 

Egyiptom a vándormadarak veszte

Rengeteg veszéllyel találkoznak a vonuló madarak útjuk során, meg kell küzdeniük a különféle időjárási viszonyokkal, ráadásul a hosszú út is megviseli őket. Viszont nem a természeti tényezők azok, amik a legnagyobb veszélyt jelentik, hanem a rájuk vadászó emberek…Kevesen tudják, de attól még sajnos tény: minden egyes évben több száz kilométer hosszúságú hálórendszer kerül felállításra Egyiptomban, azzal a céllal, hogy több millió vándormadár életét kioltsa. 

Jonathan Franzen, amerikai szerző elmondása szerint Egyiptom a lehető legrosszabb hely a vándormadarak számára, ugyanis összesen több mint hétszáz kilométernyi, összefüggő hálórendszer állja útjukat a madaraknak az ország Földközi-tengeri partvidékén. Csak és kizárólag ott nem lehet találkozni a hálóval, ahol városok vagy katonai objektumok állnak. Egyes becslések szerint minden egyes évben 140 millió madár hal meg vándorlása során. 

Miért feszítik ki ezt a hálót?

Ezt is kevesen tudják, de tény: Egyiptomban megélhetési célból már a fáraók korában is vadásztak vándormadarakra, mára viszont teljesen elfajult a helyzet, mivel a modernkori vadászat és csapdázás komoly veszélyt jelent a vonuló fajokra. Az elsőszámú célpont a fürj, de a háló természetesen nem válogat, szinte minden madárfaj beleakad, és meghal. Az elhullott madarak közül vannak olyanok, amik étterembe kerülnek, de olyanok is vannak, amiket külföldre szállítanak hűtőkocsikban, a sárgarigók például Szaúd-Arábiába kerülnek.

És miért fogyasztják a sárgarigókat? Azért, mert úgy tartják, hogy a madár húsa jó hatással van a testi vágyra. Az Öböl-menti államokban hatalmas kereslet van a természetes fokozónak tartott madárra. Egyiptomban viszont más madárfajok vadászata is elterjedt, már a ragadozó madarak is veszélyben vannak, mivel a kereskedők nagyon sokat fizetnek egy-egy szép kerecsensólyomért vagy vándorsólyomért, amit aztán eladnak a gazdag, arab solymászoknak. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kele (búzakeszeg, vérkeszeg, pirosszemű k., Scardinius erythrophtalmus)

a pontyfélék (Cyprinidae)családjába tartozó, álló- és folyóvizeink egyik... Tovább

közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok