notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lusták voltak idén a méhek

Hirdetés

Lusták voltak idén a méhek

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nemcsak a növényekre, hanem az állatokra is hatott az idei, meglehetősen szélsőséges és változatos időjárás. A fák, szántóföldi növények virágzásának ideje kissé eltért a korábbi évekétől, ezért az áttelelő mézelő rovarok kevesebb virágport tudtak gyűjteni.
Lusták voltak idén a méhek

Nem beszélve arról, hogy a csapadékhiány miatt ritkábban kelt szántóföldi ültetvényeken is kevesebb virágot találtak a méhek.

A repcében például nagy károkat okozott a hirtelen jött, s sokáig tartó forróság. - Az idei esztendő változatos időjárású tavasza nem kedvezett a méhészeknek, hiszen az átlagosnál jóval hidegebb március miatt a méhcsaládok nagyon lemaradtak a fejlődésben, sok család el is pusztult a télen, vagy épp a kora tavaszi fagyokban. Ezt a gondot tovább fokozta az áprilisi aszályos és nagyon meleg időjárás, hiszen a növények hirtelen fejlesztették virágjukat, és ez is a méhek lemaradását idézte elő.


Biró Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Heves Megyei Szervezetének elnöke a fentieken túl arról is beszélt, hogy az akác virágzása idején viszont az időjárás kedvező volt, s ekkorra a méhcsaládok is megerősödtek, így a vándorméhészek elég jó eredménnyel zártak.


Kevesebb hamis mézet találtak idén. Jelentős javulás ment végbe tavalyhoz képest a hazai mézpiacon, de a kereskedelmi forgalomban továbbra is föllelhetők a durva hamisítványok - derült ki az OMME ez évi vizsgálataiból. Míg az elmúlt esztendőben a mézek mintegy hetven százalékáról derült ki, hogy "pancsolt", addig az idén már csupán a termékek tizedére volt igaz ez a megállapítás.

Hirdetés


Az OMME idén ötvennégy termelőtől vett mézmintát, illetve tíz élelmiszer-forgalmazó üzletből további negyvenkilenc üveg vagy tubus mézet vizsgáltatott meg - írta a heol.hu. A termelői mézek esetében egy esetben találtak problémát, míg a bolti termékek közül négyről derült ki, hogy hamisítvány. Ezek többségét egyetlen vállalkozás állította elő. Tudnivaló: a cukorsziruppal kevert mézzel kisebb a lebukás veszélye, s mégis sokszoros hasznot hoz, ezért alkalmazzák egyesek még mindig ezt a megtévesztő módszert.


A kedvező képet sajnos elrontja valamennyire, hogy a hideg tavasz miatt sok méhész jóval kevesebb méhcsaláddal termelt, mint amennyit tavaly betelelt. Így országosan csak egy jó közepes mennyiségű akácmézterméssel lehet számolni. Az aszályos május és július következtében nyári vegyesmézet csak nagyon kevesen pergettek, a napraforgó pedig szintén csak gyenge közepes eredményt hozott.

Hirdetés


A Heves megyében előállított méz egyébként jó minőségű, s minden tekintetben megállja a helyét versenytársaival szemben. Az idén májusban és júniusban bevizsgált három bolti, s hat termelői, zárszalagos méz közül egyikkel szemben sem merült föl minőségi kifogása az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), illetve a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszer-biztonságért felelős szakembereinek. A laboratóriumban ellenőrzött akác- és vegyes virágmézek közül egyik sem tartalmazott idegen eredetű cukrot.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

bélsárhányás

ellentétes bélmozgás hatására a ->gyomorba jutott béltartalom —>hányással való... Tovább

igásló takarmányozása

az igáslovak fizikai erejét hasznosítják, ezért takarmányozásukban az elvesztett energia... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.9