Etetőberendezések, A kifutó és kerítése, Régi épületek Acer Fatelep Kft.

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE (VII).

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Etetőállások alkalmazásával az abrak- és tömegtakarmány gondosabb egyedi adagolása válik lehetővé. A 25. ábrán annak a kiállítási istállónak az alaprajza és etetőállásai szerepelnek, amelyet A. Kurz, U. Schnitzer és K. Zeeb mutatott be az Eurocheval 1988-ban. Természetesen léteznek fémpálcás megoldások is.
Etetőberendezések, A kifutó és kerítése, Régi épületek, fenyő fűrészáru az Acer Fatelep Kft től

Fenyő és egyéb fűrészárú vásárlás itt: Acer Fatelep és Tüzép Kft.

Etetőberendezések

A tömegtakarmányt túlnyomórészt tetszés szerinti mennyiségben (ad libitum) etetik. Az ehhez bevált etetőberendezéseket a 22 ,23. ábrán láthatjuk.
Etetőállások alkalmazásával az abrak- és tömegtakarmány gondosabb egyedi adagolása válik lehetővé. A 25. ábrán annak a kiállítási istállónak az alaprajza és etetőállásai szerepelnek, amelyet A. Kurz, U. Schnitzer és K. Zeeb mutatott be az Eurocheval 1988-ban. Természetesen léteznek fémpálcás megoldások is.
Az etetőállások válaszfalainak meg kell gátolniuk az átharapást, ugyanakkor nem akadályozhatják, hogy az állatok lássák egymást. A tömör falak főként a ranglétra alacsonyabb fokain álló lovakban keltenek fokozott nyugtalanságot, vezetnek kapkodó evéshe
z és az állások gyakori elhagyásához (abrakoláshoz természetesen meg lehet kötni az állatokat).

Az etetőállás méretei:

hossza (Wh × 1,8), azaz kb. 3,00 m,

magassága (Wh × 1,1), azaz kb. 1,80 m,

az alsó válaszfal távolsága a talajtól 0,50 m,

az oldalsó válaszfalak közti távolság 0,10 0,12 m.

Az ipar és a kutatás egy ideje fog-lakozik a ló automatikusan szabályozott etetésével, ami egyedi adagolást is lehetővé tesz. A mezőgazdasági építkezéskutatás braunschweigi intézetében kifejlesztett rendszert a 26. ábra mutatja. Minden etetőhelyet elektromágneses úton elzárt szellőzővel szereltek fel, ami csak a megfelelő kód megadásával nyitható. Csak az a ló juthat élelemhez az adott etetőhelyen, amelynek kötőfékjén vagy nyakszíján az etetőhelyhez tartozó kód van. Az abrakot a berendezés az egész nap folyamán elosztva adagolja.

Legújabban két üzemben, Weihen-stephanban, a lótakarmányozásban elektronikusan irányított takarmányadagoló központtal kísérleteznek. Az azonosítást ugyancsak a kötőféken vagy nyakszíjon hordott „transzponder” teszi lehetővé. Valamennyi folyamatot (az egyedi adagolást, az elfogyasztott mennyiséget és az evés ritmusát) központi számítógéppel vezérlik. Az eddigi tapasztalatok szerint egy adagolóközpont kb. 20 ló számára elegendő, pontos kialakítása azonban még kísérleti stádiumban van.

Kézzel való etetéskor a ló állandóan ellenőrizhető, a betegség (kólika), a sérülés azonnal kiderül. E felügyeletet takarmányautomata használatakor sem hanyagolhatjuk el, ezért az automata használatakor is legalább naponta legalább kétszer ellenőrizni kell a lovakat.
A kifutó és kerítése

A nyitott istállóban a kifutó az etetőhely mellett a lovak legfontosabb tartózkodási helye, egyben a bélsárürítés legfőbb területe is.

Minimális nagysága lovanként 20 30 m2.

Hogy a lovak kedvezőtlen időjárási viszonyok között is használhassák, a különösen nagy igénybevételnek kitett területek burkolatát meg kell erősíteni. E célra különösen a homokkal fedett összekötő betonkockák és a rombusz alakzatba rendezett gyeprács kövek váltak be.

A szilárd felületek mellett feltétlenül maradjanak laza, rendszerint homokos feltöltésű részek is, hogy a lovak hempereghessenek.

A biztonságos vízelvezetést erős esőzéskor is elősegíti a kifutó enyhe lejtése. Magasan fekvő helyeken, ahol gyakori a hóesés, ajánlatos a kifutót részben fedéllel ellátni.

 

A kifutó bekerítésére rendszerint erős rudakból álló, legalább 1,5 m magas kerítést használnak.

Régi épületek

Mezőgazdasági üzemek régi épületei gyakran rendkívül alkalmasak arra, hogy viszonylag csekély költséggel járó átépítéssel csoportos kifutós tartásra alkalmassá tegyük őket. A nem hőszigetelt, de huzatmentes pajták és színek különösen akkor hasznosíthatók igen jól, ha az etető- és fekvőterület két, elkülönített helyiségben helyezhető el.

A 27. és 28. ábra egy használaton kívüli, kétsoros tehénistálló két lehetséges átépítési változatát mutatja be.

Forrás: Mezőgazda Kiadó:

LOVASAKADÉMIA 9.

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE c. könyv.

A könyv kapható a KÖNYV-ISTÁLLÓBAN, megrendelhető: Mezőgazda Kiadó, 1165 Bp., Koronafürt u. 44. Lev. cím: 1631 Bp., Pf. 16.

T.: 407-1020, F.: 407-1020/32

E-mail: mezomark@axelero.hu


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Folar 525 SC

Talaj és levélherbicid szőlőben, almában.Hatóanyag: 345 g/l terbutilazin + 180 g/l... Tovább

gyanta

különböző növényekben, de főleg a fenyőkben képződő, vízben nem oldódó, sűrűn... Tovább

Tovább a lexikonra