Mit nevezünk liofilizálásnak? Milyen előnyökkel jár?

hirdetes

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Manapság számtalan olyan elnevezéssel és eljárással találkozhatunk a gasztronómiában, vagy akár azélet bármely területén, amelyekhez szükségünk lehet egy kis magyarázatra. A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben, nem hiába hiszen számtalan előnnyel rendelkezik. De mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

liofilizálás

A liofilizálás


A liofilizálás, más néven liofilezés nem más, mint fagyasztva szárítás, ami leginkább tartósításra szolgáló víztelenítés.


A liofilizálás eredete


Az emberiség történetében az egyik legrégebbi tartósítási művelet a szárítás. Az eljárás a mai legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a gyümölcsből vagy zöldségből a lehető legkisebb kárt okozva távozzon a víz. Legelőször az inkák foglalkoztak szárítással, akik a Machu Picchunál magasabb hegyeken szerították a burgonyát és más terményeiket. A magasság lehetővé tette számukra, hogy alacsony nyomás alatt és nulla fok körüli hőmérsékleten tudjanak szárítani.


A liofilizálás története


Amit igazán liofilizálásnak tekinthetünk, azt 1890-ben végezte el Altmann, méghozzá szerv darabokon. 1932-ben Gersh pedig egy hatékony diffúziós vákuum szivattyút is készített ezeknek a szövettani készítmények fagyasztva szárításához, amely megalapozta a gyógyszeripari jelentőségét. 1949-ben a vérplazma és a penicillin tartósítására alkalmazták, majd azóta számos más gyógyszeripari, mikrobiológiai, biotechnológiai és élelmiszeripari területen is alkalmazzák.

liofilizálás


A liofilizálási technológia és lépései


A liofilizálás tehát ne más, mint fagyasztva szárítás, ami egy kombinált tartósítási módszer, amely során az élelmiszert úgy szárítják ki, hogy a jéggé fagyasztott vizet az élelmiszerből vákuumban, enyhe melegítéssel párologtatják el, vagyis szublimálják. Így egy igazán kíméletes vízeltávolítási technológiát hoztak létre, ami nagyon jó minőségű terméket eredményez és ha visszanedvesítik, visszanyeri eredeti alakját és ízét is.


A liofilezett anyagokat három lépésben állíthatjuk elő:

1.    Fagyasztás: A fagyasztás során a nedvességtartalom nagy része kifagy. Végezhetik elektromos hűtőlapon, folyékony nitrogénben, vagy szén-dioxid permetet alkalmazva.
2.    Szublimálás, azaz főszáradás: Vákuum alatt történik, amely során létrejön az anyag-és hőátadás. A vízmolekulákat a jégkristályból addig szaggatják, amíg jég van a mintákban. A vízmolekulák pedig gáz fázisba szublimálnak.
3.    További melegítés, deszorpció: A maradék víz eltávolítását jelenti, magasabb hőmérsékleten. Ez lehet természetes vagy mesterséges eljárás. A természetes eljárásban a Nap energiáit használják fel, a mesterséges eljárásban azonban különböző hőenergia és művi légmozgás segítségével szárítanak. A mesterséges szárítás lehet hideg levegős, meleg levegős vagy forró levegős.
 

Miért is jó a liofilizálás és milyen tulajdonságokkal rendelkezik a liofilizált termék? a következő oldalon kiderül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-03-18

Mit gondol egy méhész az Ukrajnából érkező mézről?

Mi a véleménye egy méhésznek az ukrán mézről? Most kiderül! Támogasd a magyar méhészeket és a hazai méz értékes hagyományát! Vegyél hazai mézet termelőktől!

2024-03-18

A paulowniákról (császárfáról) szakszerűen 2.rész

Ismerd meg a császárfa titkait Franczia Balázs szakértő vezetésével!A cikksorozat második részében, további izgalmas információk tárulnak eléd a Paulowniákról.

2024-03-18

A díszkertek királynői: ezt kell tudnod a levenduláról és rózsáról

Inspiráló ötletek és egy kertész tanácsai segítenek, hogy a rózsák, levendulák ragyogása beragyogja a kertedet. Így gondozd rózsádat és levenduládat szakszerűen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajnem

a szemcseösszetételből kialakított fiz. talajféleség. A t. a szemcsenagyság százalékos... Tovább

Magritte (S 2272)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia