Mit nevezünk liofilizálásnak? Milyen előnyökkel jár?

hirdetes

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

ZH

Manapság számtalan olyan elnevezéssel és eljárással találkozhatunk a gasztronómiában, vagy akár azélet bármely területén, amelyekhez szükségünk lehet egy kis magyarázatra. A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben, nem hiába hiszen számtalan előnnyel rendelkezik. De mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

liofilizálás

A liofilizálás


A liofilizálás, más néven liofilezés nem más, mint fagyasztva szárítás, ami leginkább tartósításra szolgáló víztelenítés.


A liofilizálás eredete


Az emberiség történetében az egyik legrégebbi tartósítási művelet a szárítás. Az eljárás a mai legkorszerűbb és legkíméletesebb fizikai tartósító eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a gyümölcsből vagy zöldségből a lehető legkisebb kárt okozva távozzon a víz. Legelőször az inkák foglalkoztak szárítással, akik a Machu Picchunál magasabb hegyeken szerították a burgonyát és más terményeiket. A magasság lehetővé tette számukra, hogy alacsony nyomás alatt és nulla fok körüli hőmérsékleten tudjanak szárítani.


A liofilizálás története


Amit igazán liofilizálásnak tekinthetünk, azt 1890-ben végezte el Altmann, méghozzá szerv darabokon. 1932-ben Gersh pedig egy hatékony diffúziós vákuum szivattyút is készített ezeknek a szövettani készítmények fagyasztva szárításához, amely megalapozta a gyógyszeripari jelentőségét. 1949-ben a vérplazma és a penicillin tartósítására alkalmazták, majd azóta számos más gyógyszeripari, mikrobiológiai, biotechnológiai és élelmiszeripari területen is alkalmazzák.

liofilizálás


A liofilizálási technológia és lépései


A liofilizálás tehát ne más, mint fagyasztva szárítás, ami egy kombinált tartósítási módszer, amely során az élelmiszert úgy szárítják ki, hogy a jéggé fagyasztott vizet az élelmiszerből vákuumban, enyhe melegítéssel párologtatják el, vagyis szublimálják. Így egy igazán kíméletes vízeltávolítási technológiát hoztak létre, ami nagyon jó minőségű terméket eredményez és ha visszanedvesítik, visszanyeri eredeti alakját és ízét is.


A liofilezett anyagokat három lépésben állíthatjuk elő:

1.    Fagyasztás: A fagyasztás során a nedvességtartalom nagy része kifagy. Végezhetik elektromos hűtőlapon, folyékony nitrogénben, vagy szén-dioxid permetet alkalmazva.
2.    Szublimálás, azaz főszáradás: Vákuum alatt történik, amely során létrejön az anyag-és hőátadás. A vízmolekulákat a jégkristályból addig szaggatják, amíg jég van a mintákban. A vízmolekulák pedig gáz fázisba szublimálnak.
3.    További melegítés, deszorpció: A maradék víz eltávolítását jelenti, magasabb hőmérsékleten. Ez lehet természetes vagy mesterséges eljárás. A természetes eljárásban a Nap energiáit használják fel, a mesterséges eljárásban azonban különböző hőenergia és művi légmozgás segítségével szárítanak. A mesterséges szárítás lehet hideg levegős, meleg levegős vagy forró levegős.
 

Miért is jó a liofilizálás és milyen tulajdonságokkal rendelkezik a liofilizált termék? a következő oldalon kiderül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


54/2006. (VII. 26.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

nyirokérrendszer

az —>érrendszer egyik része, a —>vénarendszer függeléke, a keringő vér és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia