Miért jó a liofilizálás? - Liofilizált termékek tulajdonságai
A fagyasztva szárításnál semmilyen kémiai adalékra nincs szükség, így kizárólag a víz kerül kivonásra az alapanyagból, de a vízben oldott anyagok a termékben maradnak. A termék szövet és sejtkárosodás nélkül fog kiszáradni. Ez az a tulajdonság, ami miatt a legmagasabb minőséget képviseli a szárított termékek közül. Az eljárás utáni nedvesség tartalom 2 és 4 % közé sorolható be. Az alacsony hőmérsékleten való szárítás miatt megmarad a termék fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma, de nem veszít se ízéből, se színéből és illatából sem a liofilizált termék. Ha rövid időn belül újra vizet kap, visszanyeri régi formáját.
Hol használják a liofilizálást?
Az eljárás kíméletessége és egyedülálló előnyei számos területen teszik lehetővé, hogy alkalmazzuk a liofilizálást. Manapság nagyon népszerűnek számít az élelmiszeriparban, gondoljunk csak azokra a táblacsokikra vagy desszertekre, amelyekkel liofilizált málnával vagy eperrel díszítenek. Az élelmiszeripar mellett meg kell említeni, hogy az értékes könyveket is ezzel az eljárással mentik meg, ha azok eláztak, vagy a nagy értékű régészeti tárgyakat is liofilizálják, például a hordókat és a ládákat. Biotechnológiai cégek is alkalmazzák a liofilizálást, különböző biomolekulák elválasztására. Érdekességképpen pedig, megemlíthetjük az űrhajósok desszertjét is, a liofilizált fagylaltot, amit az űrben is fogyaszthatnak.

A liofilizálás drága eljárásnak minősül, akár csak vásároljuk a kész liofilizált terméket akár mi szeretnénk elkészíteni, ugyanis a az eljáráshoz szükséges berendezések körülbelül háromszorosába kerülnek az egyéb tartósító eljáráshoz tartozó berendezésekétől, valamint jóval több enerhiát hasnálunk el hozzá, ami szintén drágítja az eljárást.