Kerti kártevők megismerése

A legveszélyesebb kerti kártevő rovarok

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szárazság, fertőzések, a beporzást végző állatok hiánya – ha mindez nem okozna elegendő fejfájást a kertészeknek világszerte, ott vannak még a kártevő rovarok is, amelyek egész kerteket képesek romokba dönteni, méghozzá ijesztően rövid idő alatt.

Ismerjétek meg a legveszélyesebb kerti kártevőket

Habár néhány növény meglehetősen ellenálló az ilyen ízeltlábú szörnyetegekkel szemben, a legtöbb zöldség és gyümölcs teljesen védtelen, és egy-egy kisebb invázió könnyedén megsemmisítheti több év kemény munkáját. A következőkben a legveszélyesebb kerti rovarokat soroljuk fel, és mindent, amit érdemes tudni róluk!

Sáska

Az emberiség már legalább egy évezrede küzd ezekkel a szárnyas rovarokkal. Valójában minden sáska szöcske, azonban nem minden szöcske sáska. A kettő között az a legalapvetőbb különbség, hogy a sáskák hajlamosak rajzani, míg a szöcskék nem. Egyetlen sáska még nem ad okot aggodalomra, de amikor egy nagyobb csoport gyűlik össze belőlük, akkor még egy-egy kert sem feltétlenül képes csillapítani az étvágyukat, ezért egész területeket pusztíthatnak el.

A rajzás akkor indul be, amikor egy helyen a sáskák túlszaporodnak, és az így kialakuló „tömegben” színük és viselkedésük is megváltozik. A kifejlett sáskák a széllel kezdenek el szállni, és naponta egész testsúlyuknak (2 gramm) megfelelő levélzetet képesek elfogyasztani. Ez persze egy-két sáska esetén teljesen észrevehetetlen veszteség, de Észak-Amerikában volt már példa horrorfilmekbe illő, eget elsötétítő rajzásra is (ezek a városok megjelenésével szerencsére megszűntek a kontinensen, azonban Ázsiában és Ausztráliában továbbra is komoly problémát jelentenek).

Mormon tücsök

Habár a sáskákat valamilyen szinten sikerült kiszorítani Észak-Amerikából, a kontinens gazdáinak életét egy másik vész fenyegeti. A problémát nem csak csillapíthatatlan étvágyuk, hanem az autók által összenyomott tetemeikkel is okozhatják, amelyek csúszós réteget képeznek az utak felületén. A mormon tücskök valójában közelebb állnak a fürgeszöcskékhez, mint a valódi tücskökhöz. A sáskákhoz hasonlóan rajokban járják a vidékeket és mindent elfogyasztanak, ami az útjukba kerül.

A fajta ijesztő jellegzetessége, hogy a rajzásokat gyakran a kannibalizmus indítja be: egy-egy mormon tücsök megpróbálja elfogyasztani egy társát, és idővel egy egész rajnyi kergetőzés alakul ki, ami a raj vonulását hajtja. A következő oldalon bemutatom a többi kártevőt is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

irodaépület

a mezőgazdasági üzemek központjai fokozatosan beköltöznek a centrális fekvésű közeli... Tovább

farinotom

a gabona —>acélosságának meghatározására szolgáló készülék. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert