Fa, mint legfőbb megújuló energiaforrás

Európa szerte még mindig a fa a legfőbb megújuló energiaforrás!

Kiszner Klaudia
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

 Szerte az Eu-s tagállamok körében még mindig a fa illetve a fa hulladék adja ki az összes megújuló forrásnak csaknem a felét. Ez a szám Kelet Európában és a balti államoknál még magasabbra tehető.

Fakitermelés

A fa is biomassza féle megújuló energia

Ezen hulladék egyébként nem képez különálló kategóriát a megújuló energiaforrások körében, a fa és fa hulladék biomasszák közé tartozik. A biomasszák közé általánosan hozzátartoznak, mint energianövény, a nyárfa, energiafűz, és az iparból vagy mezőgazdaságból származó fa hulladékok. Az Eurostat felmérése szerint az itthoni teljes energiaszükségletek kielégítéséhez mindössze 5 % -a a kifejezetten fából fedezett energia. Viszont csak a megújuló energiák kategóriáját nézve, Európa szerte az ilyesfajta energiák felhasználásának mintegy felét tette ki a fa és a fából származó hulladék. A lista élen haladok pedig a következők: az első Észtország a maga 96% -ával, majd Litvánia 88%, Finnország 85%, Lengyelország 81%, Lettország 78%, és Magyarország 77% -kal.

 Fa kitermelésben lévő lehetőségek

A 2011-es évben az uniós tagállamok területén 429 millió köbmétert termeltek ki fából, amelynek 21 százaléka jelentette az energia célra felhasznált fát.  Európában szerencsésen alakulnak a számok, hiszen majd másfélszerese a fa visszapótlása, mint amennyit kitermelnek energia céljából, tehát európa követi a fenntarthatósági elveket. Ez a tény arra ad választ, hogy a nagyobb mértékű fa által létrehozott energia sem okozna problémát Európának.

 

Energia célal felhasznált fa aránya

A fa felhasználás többi részét az ipari felhazsnálás teszi ki, általában az utóbbi a döntő. Írország, Luxemburg, Portugália és Szlovákia területén 93 százalék a fának ipari termelésbe megy. Összesen három tagországban érték el, hogy az energia céllal felhasznált fa nagyobb arányban legyen, mint az ipar által felhasznált. Ezek az országok pedig: Olaszország 74%, Görögország 72%, végül Magyarország, ahol kiegyensúlyozott az arány 48-52 százalékban az energai felhasználás nyert.

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

juhellető istálló

a korszerű juhtelepek legfontosabb, nagy légterű épülete; anyajuhonként, báránnyal, 1,5 m2... Tovább

340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl... Tovább

Tovább a lexikonra