Fa, mint legfőbb megújuló energiaforrás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Európa szerte még mindig a fa a legfőbb megújuló energiaforrás!

Kiszner Klaudia

 Szerte az Eu-s tagállamok körében még mindig a fa illetve a fa hulladék adja ki az összes megújuló forrásnak csaknem a felét. Ez a szám Kelet Európában és a balti államoknál még magasabbra tehető.

Fakitermelés

A fa is biomassza féle megújuló energia

Ezen hulladék egyébként nem képez különálló kategóriát a megújuló energiaforrások körében, a fa és fa hulladék biomasszák közé tartozik. A biomasszák közé általánosan hozzátartoznak, mint energianövény, a nyárfa, energiafűz, és az iparból vagy mezőgazdaságból származó fa hulladékok. Az Eurostat felmérése szerint az itthoni teljes energiaszükségletek kielégítéséhez mindössze 5 % -a a kifejezetten fából fedezett energia. Viszont csak a megújuló energiák kategóriáját nézve, Európa szerte az ilyesfajta energiák felhasználásának mintegy felét tette ki a fa és a fából származó hulladék. A lista élen haladok pedig a következők: az első Észtország a maga 96% -ával, majd Litvánia 88%, Finnország 85%, Lengyelország 81%, Lettország 78%, és Magyarország 77% -kal.

hirdetes

 Fa kitermelésben lévő lehetőségek

A 2011-es évben az uniós tagállamok területén 429 millió köbmétert termeltek ki fából, amelynek 21 százaléka jelentette az energia célra felhasznált fát.  Európában szerencsésen alakulnak a számok, hiszen majd másfélszerese a fa visszapótlása, mint amennyit kitermelnek energia céljából, tehát európa követi a fenntarthatósági elveket. Ez a tény arra ad választ, hogy a nagyobb mértékű fa által létrehozott energia sem okozna problémát Európának.

hirdetes

 

Energia célal felhasznált fa aránya

A fa felhasználás többi részét az ipari felhazsnálás teszi ki, általában az utóbbi a döntő. Írország, Luxemburg, Portugália és Szlovákia területén 93 százalék a fának ipari termelésbe megy. Összesen három tagországban érték el, hogy az energia céllal felhasznált fa nagyobb arányban legyen, mint az ipar által felhasznált. Ezek az országok pedig: Olaszország 74%, Görögország 72%, végül Magyarország, ahol kiegyensúlyozott az arány 48-52 százalékban az energai felhasználás nyert.

Forrás: agrarszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


hígtrágyakezelés berendezései

az iparszerű állattartó telepek (iparszerű állattartás) jelentős részét hígtrágyás,... Tovább

abszorpció

gázok elnyelése, oldódása folyadékokban v. szilárd anyagokban. Az abszorbeálódott gáz... Tovább

Tovább a lexikonra