notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fa, mint legfőbb megújuló energiaforrás

Hirdetés

Európa szerte még mindig a fa a legfőbb megújuló energiaforrás!

Kiszner Klaudia

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Szerte az Eu-s tagállamok körében még mindig a fa illetve a fa hulladék adja ki az összes megújuló forrásnak csaknem a felét. Ez a szám Kelet Európában és a balti államoknál még magasabbra tehető.

Fakitermelés

A fa is biomassza féle megújuló energia

Ezen hulladék egyébként nem képez különálló kategóriát a megújuló energiaforrások körében, a fa és fa hulladék biomasszák közé tartozik. A biomasszák közé általánosan hozzátartoznak, mint energianövény, a nyárfa, energiafűz, és az iparból vagy mezőgazdaságból származó fa hulladékok. Az Eurostat felmérése szerint az itthoni teljes energiaszükségletek kielégítéséhez mindössze 5 % -a a kifejezetten fából fedezett energia. Viszont csak a megújuló energiák kategóriáját nézve, Európa szerte az ilyesfajta energiák felhasználásának mintegy felét tette ki a fa és a fából származó hulladék. A lista élen haladok pedig a következők: az első Észtország a maga 96% -ával, majd Litvánia 88%, Finnország 85%, Lengyelország 81%, Lettország 78%, és Magyarország 77% -kal.

Hirdetés

 Fa kitermelésben lévő lehetőségek

A 2011-es évben az uniós tagállamok területén 429 millió köbmétert termeltek ki fából, amelynek 21 százaléka jelentette az energia célra felhasznált fát.  Európában szerencsésen alakulnak a számok, hiszen majd másfélszerese a fa visszapótlása, mint amennyit kitermelnek energia céljából, tehát európa követi a fenntarthatósági elveket. Ez a tény arra ad választ, hogy a nagyobb mértékű fa által létrehozott energia sem okozna problémát Európának.

Hirdetés

 

Energia célal felhasznált fa aránya

A fa felhasználás többi részét az ipari felhazsnálás teszi ki, általában az utóbbi a döntő. Írország, Luxemburg, Portugália és Szlovákia területén 93 százalék a fának ipari termelésbe megy. Összesen három tagországban érték el, hogy az energia céllal felhasznált fa nagyobb arányban legyen, mint az ipar által felhasznált. Ezek az országok pedig: Olaszország 74%, Görögország 72%, végül Magyarország, ahol kiegyensúlyozott az arány 48-52 százalékban az energai felhasználás nyert.

Forrás: agrarszektor.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
177 307
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 420 428
Közösség

batáta (édesburgonya, Ipomoea batatas [L.] Poir)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjához tartozó, kúszó szárú, évelő trópusi... Tovább

Heves Megyei Földhivatalok

Földhivatal Heves Megyei Földhivatal, Eger Körzeti Földhivatal, Füzesabonyi Körzeti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8