A lecsó befőzése nyáron nem jár sok munkával, télen pedig annál jobban fogunk örülni a finom, nyári ízeknek: így főzd be te is a lecsót télire, nagyon egyszerűen!

Tegyük el télire a lecsót: lecsó befőzés egyszerűen

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ahogy beköszönt a hideg időjárás és az évszakok váltakozása, az otthoni főzésben is változások történnek. A nyári idényzöldségek lassan eltűnnek a piacokról, és a friss zöldségek készlete is csökken. Azonban ne csüggedjünk, hiszen még nyár van és itt a tökéletes alkalom arra, hogy elkészítsük és télire befűszerezzük a lecsót - az egyik legfinomabb és legtartósabb ételt. Aztán egy hideg téli napon lekapjuk a kamra polcáról a lecsót és már élvezhetjük is újra a kellemes nyári ízeket. 

Lecsó befőzése télire

A lecsó befőzése időt, pénzt és energiát spórul nekünk

Az lecsó télire való eltevése nemcsak praktikus, hanem lehetővé teszi számunkra, hogy élvezhessük ezt a finom ételt az év bármely szakaszában. A lecsó befőzése egy egyszerű folyamat, amelyet bárki könnyedén elvégezhet otthon. Először is, szükségünk lesz megfelelő mennyiségű lecsóra, amit télire szeretnénk eltenni. Az alap lecsó receptben található mennyiségek iránymutatók, de természetesen ezeket az igényeinkhez igazíthatjuk.

A lecsó befőzése: a lecsó egyet jelent a magyar gasztronómiával

A lecsó eredetét az 1900-as évek elejére tehetjük, ekkor kezdte hazánkban a pályafutását és töretlenül része a mai napig hagyományos magyar konyhának. A lecsót leginkább nyaranta főzzük mi magyarok, de akkor rendszeresen, hiszen ekkor érik és frissen szedhető a paradicsom, paprika és hagyma. Sokak szerint, az igazi magyar lecsó tartalmaz kolbászt és tojást és enyhén csípős is, de van, aki rizzsel készíti. Ami a legjobb benne: könnyen elrakható télire, hiszen a lecsó befőzése gyerekjáték, a hideg hónapokban pedig mindenkinek jól esik egy kis nyarat idéző lecsó.

Lecsó befőzése télire: hozzávalók és elkészítés

Hozzávalók 

•    1 kg vöröshagyma
•    2 kg paradicsom 
•    4 kg tv paprika 
•    2 fej fokhagyma
•    ízlés szerint só, bors, pirospaprika 
•    ízlés szerint olaj vagy zsír
•    Először melegítsünk fel az olajat vagy a zsírt egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk aranybarnára, hogy kiemeljük az ízeket. Ezután adjuk hozzá a csíkokra vágott paprikát, és pároljuk őket addig, amíg megpuhulnak.
•    Miután a paprika megpuhult, adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és a pirospaprikát. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd keverjük össze alaposan. 

Lecsó befőzése: befőttes üvegek előkészítése

Miután elkészítettük a lecsót, az előkészületek a befőzéshez kezdődhetnek. Fontos, hogy tiszta és fertőtlenített befőttes üvegeket használjunk. A legegyszerűbb módja a fertőtlenítésnek az üvegek és a fedelek forró vízben történő kifőzése vagy mosogatógépben történő mosása.
Amikor az üvegek készen állnak, töltsük meg őket forró lecsóval, figyelve arra, hogy hagyjunk egy kis helyet a tetején a levegő kiszorításához. Ügyeljünk arra, hogy ne érjen a lecsó a fedő pereméhez, mert ez akadályozhatja a megfelelő lezárást.

Lecsó befőzése: nedves és száraz dunszt

Miután megtöltöttük az üvegeket, zárjuk le őket szorosan a steril fedőkkel vagy gumigyűrűkkel. Ezután jöhet a dunsztolás, amely a tartósítás alapvető lépése. Két módszer létezik: a nedves dunszt és a száraz dunszt.

A nedves dunszt esetében helyezzük az üvegeket egy nagy lábosba vagy fazékba, majd töltsük fel vízzel úgy, hogy az üvegek legalább a feléig ellepje a víz. Lassan melegítsük fel a vizet, majd hagyjuk felforrni. Amikor a lecsó belül is forr, vegyük ki az üvegeket és azonnal zárjuk le őket. Ezután helyezzük vissza az üvegeket a forró vízbe, takarjuk le a fazekat, és hagyjuk őket hűlni, amíg a víz teljesen le nem hűl.

A száraz dunszt esetében az üvegeket forró lecsóval kell megtölteni, majd azonnal lezárni őket. Ezután csomagoljuk be az üvegeket egy vastag törülközővel vagy takarjuk le őket vastag papírral. Helyezzük az üvegeket egy olyan helyre, ahol hosszú időn keresztül lassan hűlhetnek, például egy szekrénybe vagy egy dobozba. Hagyjuk őket lassan lehűlni, ami lehetővé teszi a megfelelő tartósítást.

Ne felejtsük el ellenőrizni a lezárásokat. Az üvegek fedelét meg kell próbálni felnyitni. Ha nehézkes vagy lehetetlen kinyitni, akkor a lecsó megfelelően és biztonságosan tárolható. Továbbá, az üvegek tisztaságának és a lecsó megfelelő tárolásának fenntartása érdekében javasolt a hűvös és sötét helyen való tárolás, például a kamrában vagy a pincében.

A lecsó befőzése miatt télen is élvezheted a nyár ízeit

Tehát, ha szeretnéd élvezni a nyári zöldségek ízét a tél során is, akkor most a legjobb idő arra, hogy elkészítsd és befűszerezd a lecsót. Ezzel a recepttel garantáltan felvidítod a hideg hónapokat és egy csodálatos ízélményben lesz részed, hiszen a lecsó befőzése télire egy remek módja annak, hogy a nyári ízeket élvezhessük a hideg hónapokban is. A befőzés egyszerű és gazdaságos módja annak, hogy saját készítésű, friss lecsót élvezhessünk egész évben.

Forrás: penzcentrum.hu
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányos vetésforgó

főleg ->pillangósokból, ->fűfélékből és egyéb takarmánynövényekből összeállított... Tovább

fenoxisav-származék hatóanyagú gyomirtó szerek

az 1940-es évek nagy felfedezése volt a növekedést szabályozó, hormonhatású... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek