Tudj meg mindent a leander szaporításáról! Hogyan érdemes szaporítanom leanderem?

hirdetes

Mi ez a leanderen és miért olyan hasznos?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Leander szaporítása

Leander szaporítása

A leander szaporítása – A leander magtokja

Cikkemet azzal kezdtem, hogy mi lehet az a furcsa izé a leanderen, most elmondom: ez nem más, mint a leander magtokja. A leander hüvelyes tokokban érleli a magjait. Egy idő után, általában télre beérnek a magok, megszáradnak, a tokok pedig maguktól felhasadnak. Ekkor pillanthatjuk meg a bolyhos, apró, barna magokat, melyeket feburár-március környékén érdemes elvetnünk. 

A leander szaporítása magok segítségével

Azt tudnunk kell, hogy különleges élményekben lehet részünk, mert ezekből a magokból nem feltétlen olyan növényünk lesz, mint az anyanövény, sőt, az egy magtokban lévő magokból is különböző és különleges virágú leandereink lehetnek.

hirdetes

A leander szaporítása – Vízben való gyökereztetés

A vízben kigyökereztetéskor kis tálkákba tegyük a különböző színű leanderekről származó magokat, melyek eleinte a víz felszínén úszkálnak, majd csak a gyökeresedésnél süllyednek le, akkor sem minden esetben. A gyökér megjelenése változó, egy, de akár négy hét is lehet, fajtától függően. Van olyan is, amelyik sosem hajt ki, így nem várjuk feleslegesen a földből való kihajtást.

A leander szaporítása – A magoncok kiültetése

A magoncok akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor már két levélkéjük van. Elültetésük kézügyességet igényel, óvatosan ültessük mert a kis gyökér letörhet, megsérülhet. Persze ültethetjük a magokat egyből a földbe, állandóan nedvesen tartva előbb-utóbb kibújnak a földből a kis növények.. Tehetünk egy cserépbe vagy ládába a magokat, és amikor már néhány centisek, akkor szétültetjük őket.

hirdetes

Érdekesség, hogy már pár centis korukban látható a különbség köztük, az egyértelműen zöld szár, általában fehéres, esetleg sárga virágot eredményez, a bordós színű szár színes virágot hoz majd. Elmondható, hogy minél sötétebb a szár, annál sötétebb lesz a virág is. Egy videót is mutatok segítségül! A következő oldalon mindent elmondok nektek a leander dugványozásáról, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Mv Táltos (Mv 07—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:Félig felálló növekedésû. Zászlólevelei nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem