Lassan palántázhatunk

Lassan palántázhatunk

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mivel a paradicsom melegigényes növény és érzékeny a hidegre, csak a fagyos szentek után érdemes kiültetni a palántákat. Ha ezeket nem magunk neveljük, akkor csak megbízható helyről érdemes vásárolni. Fontos, hogy a száruk legyen erős, sötétzöld színű, mert a megnyúlt, vékony, halványzöld, sárgás palánták nehezen találnak magukra.
Lassan palántázhatunk

Még az is elképzelhető, hogy meg vannak fertőződve a jellegzetes paradicsombetegségekkel, például a paradicsomvésszel. Ha a leveleken, a száron apró világoszöld foltok vannak, akkor ne vegyük meg a palántát.

Nem mindegy, hogy milyen fajtát vásárolunk, hiszen vannak koraiak, melyek nem feltétlenül teremnek olyan sokat, mint a későbbiek. Növekedési típus szerint pedig megkülönböztetünk bokorparadicsomokat és folytonos növekedésű fajtákat. A bokorfajták szára 40-60 centiméter magasra nő, ezután elágazik, bokrosodik. A főhajtás csúcsa virágfürtben végződik, lezárva ezzel a növekedést. Ilyen fajta például a Mano, a Zömök és a Kecskeméti jubileum. A folyton növő fajták (például a Lugas F1) támrendszert, karózást igényelnek, mert a főhajtásuk növekedése korlátlan, és elérhetik a 2-3 méteres magasságot is. Ezek esetében a kívánt magasságnál le kell törni a főhajtás növekedési csúcsát, azaz tetejeznünk kell. Ez meggyorsítja az érést és meghatározza a tenyészidő hosszúságát. Ezt követően az oldalhajtások rendszeres eltávolítására, a hónaljazásra kell odafigyelni.
A paradicsom szereti a tápanyagban dús, ősszel istállótrágyával ellátott talajt és a napos fekvést. Ha csak lehet, ne arra a területre ültessük, ahol tavaly is volt, mert a gombabetegségek könnyebben megtámadhatják. Ezek közül legveszélyesebb a paradicsomvész, amely főleg magas páratartalmú időszakban, eső után jelentkezik. Először halvány foltok keletkeznek a leveleken, amelyek később hervadnak, elszáradnak. A kórokozó a paradicsom szárát és gyümölcsét is megtámadja. A termésen is halvány foltok figyelhetők meg először, amelyek fokozatosan növekszenek. A foltos részeken a termés ráncosodik, majd megbarnul és fogyasztásra alkalmatlanná válik.


A betegséget megelőzhetjük, ha szellős és nem mély fekvésű területre ültetjük a palántákat. A paradicsom vízigényes, szárazság idején ne az esőztető öntözést alkalmazzuk, hanem a tövéhez juttassuk a vizet. Aki biztosra akar menni, annak permeteznie kell megelőző jelleggel, ahogy a szőlőperonoszpóra és a burgonyavész ellen is tesszük, ráadásul ugyanazokkal a szerekkel.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

habitus (alak)

az ember v. az állat külső megjelenési formája, testalakulása, felépítettségének jellege... Tovább

50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet

az állatgyógyászati készítményekrõl: Az állategészségügyrõl szóló 2005. évi CLXXVI.... Tovább

Tovább a lexikonra