A fedeles lovarda és a futószárazó csarnok (II.), lambrin, rámpa, talaj, burkolat, öntözés, ápolás, mellékhelységek

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE (XII.)

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Lambrinbejáratok, tükör. A lambrin (44. ábra) megkönnyíti a díjlovagló munkát és a lovasnak akkor is lehetőséget ad arra, hogy a külső combját használja,ha a ló a falhoz nyomja.
A fedeles lovarda és a futószárazó csarnok (II.), lambrin, rámpa, talaj, burkolat, öntözés, ápolás, mellékhelységek

4. A fedeles lovarda és a futószárazó csarnok II.

4.2.5. Lambrinbejáratok, tükörA lambrin (44. ábra) megkönnyíti a díjlovagló munkát és a lovasnak akkor is lehetőséget ad arra, hogy a külső combját használja, ha a ló a falhoz nyomja.E célra 1520°-ban kihajló, 4 cm vastag faburkolatot használnak, amelyet alsó, a rothadásnak leginkább kitett részén betonaljzatban helyeznek el. A lambrin lehet keményfából készült, 30 cm magas, vízszintes, egyszerűen cserélhető palló is, ezt azonban rendszeresen ellenőrizni kell, mert az elrothadt vagy megsérült pallót átszakító vagy abba beszoruló pata súlyos balesetek forrása lehet.

A lambrin magassága mindenekelőtt a fedeles lovarda szerkezetétől (befelé nyúló oszlopok vagy összekötők stb.) függ, de legalább 1,61,8 m magas legyen. Ügyeljünk arra is, hogy minimum 3 m magasságig ne legyenek kiugró épületszerkezeti elemek, nehogy a patanyomon való lovaglás vagy ugratás közben ló vagy lovasa beüsse a fejét.

A lambrint a helyi adottságoknak kell esetleg magasítani vagy hátrahúzni. Fontos a jó háttérszellőzés biztosítása is.

A lambrin kapuja legalább 1,2 m széles és 2,75 m magas legyen, és úgy kell elhelyezni, hogy a lovardában tartózkodó lovasokat a lehető legkevésbé zavarja (45. ábra). Lehetőleg egyetlen kaput használjunk!
Ha a bejáraton teherautónak vagy vontatónak is át kell haladnia, akkor tervezzük kétszárnyúra, amelynek teljes szélessége minimum 3,5 × 3,5 m.

A kapunak ugyanolyan profilúnak kell lennie, mint magának a lambrinnak, követelmény továbbá, hogy jól zárható legyen és kifelé nyíljon. A vasalások nem állhatnak ki a fafelület síkjából. Magasabb kapun kilátónyílást kell vágni. A szabadon álló kapu és lambrin esetén meg kell akadályozni, hogy a lovak átugorják. E célra pl. a lambrin fölött 1,6 m magasságban elhelyezett haránt rudak használatosak.

Hogy a lovas ellenőrizhesse magát, szereljünk fel tükröket a hosszú fal közepén és lehetőleg a rövid fal egy vagy több sarkába, esetleg közepére is. A hosszú falon elhelyezett tükör legalább 2,5 m, a patanyomnál felszerelt 1 m széles, és mindkettő kb. 2 m magas legyen. A lovasok szempontjából minél nagyobb a tükör, annál jobb. A tükrök magasságát és dőlésszögét a 46. ábra szemlélteti. Nagyon fontos, hogy igen jó minőségű tükröket alkalmazzunk, mert a kis egyenetlenségek távolról nagyfokú torzulást okoznak.

Lehetővé kell tenni a tükrök függönnyel vagy redőnnyel való eltakarását pl. szabadon ugráskor, mert sajnos nem ritkák azok a balesetek, amelyeket a tükörbe ugró szabadon futó lovak okoznak.

 

4.2.6. Rámpa a mozgássérültek lóra üléséhez

Azokban a fedeles lovardákban, ahol fogyatékosok is sportolnak vagy hippoterápiát folytatnak, lóra ültetésükhöz bevált segítség a rámpa (47. ábra).

A rámpáknak stabilaknak kell lenniük, és 6080 cm magasságban 23 személy kényelmes mozgásához elegendő helyet kell teremteniük. Így a súlyos mozgássérültek is lóra ülhetnek.
Talaj, burkolat

A burkolatnak csúszás- és pormentesnek kell lennie. Különösen az alábbi felépítés vált be:Hordozóréteg 1530 cm vastag agyagból, amit hengerelni és minimum két hónapig pihentetni

kell. (A hengerléskor esetleg salakkal is összedolgozhatjuk.) Az agyagban viszonylag sok vörös agyag legyen, és kiegészítő anyagokkal, pl. mész-szel szilárdítsuk. Rendkívüli esetekben, pl. betonon vagy aszfalton, más anyagok (pl. speciális gumilapok) is szóba jöhetnek.Taposórétegként homok, homokgya-luforgács vagy homok-műanyag keverék használatos.

A fedeles lovardákkal szemben a szabadban a jól kötő homokot kell alkalmazni, hiszen ez esetben nem követelmény a vízáteresztő képesség. A faforgács ez
esetb
en viszonylag durva, lapos, kb. 12 mm vastag, 27 cm hosszú és 0,53,0 cm széles lehet.
A faforgács, gyalugépek és durva fűrészek hulladéka portalanítva gyakran használt istállóalom. Bár igen dekoratív, burkolat gyanánt kevésbé alkalmas, mert a lovak
visz
onylag hamar széttapossák. Mint minden anyag, amelynek kérge van, ha nedvesség éri, hamar elkorhad.

A homok és a forgács keverési aránya a homok minőségétől és a használat módjától függ: ugrólovasok és hajtók keményebb talajt, tehát több jól kötő homokot igényelnek, a díjlovasok és voltizsálók viszont a lágyabb talajt részesítik előnyben. A forgács aránya a fedett lovardában általában 30 és 50% közötti.

Valamennyi újrahasznosított vagy hulladék anyag (pl. bőrliszt, műanyag hulladék) beszerzése előtt feltétlenül gondolni kell a későbbi megsemmisítéskor keletkező esetleges környezetkárosításra!

Öntözés, ápolás

A burkolat lényegesen tartósabb, ha egyenletesen nedvesen (nem vizesen!) tartjuk. A burkolat anyagától függetlenül az öntözéssel elejét vesszük a lovakegészségét veszélyeztető erős porképződés- nek is.

Az istállóklíma jelentőségének korábban egy egész fejezetet szenteltünk, nem esett szó azonban a ló fedeles lovardában való mozgatásakor keletkező porról.A légzéskor a levegővel együtt a légutakba porrészecskék is jutnak, amelyekhez gombaspórák, allergének, más kórokozók tapadhatnak ezért annyira fontos a por koncentrációja és a kicserélt levegő mennyisége.

A percenkénti légvételek száma testi terhelés hatására emelkedik: nyugalomban az 500 kg tömegű ló kb. 60 l levegőt használ el percenként, lépésben kb. 120 l-t, ügetésben 300 l-t, vágtához pedig akár 2000 vagy még több l tiszta levegőre van szüksége. Újabb kutatások szerint a ló 90 perces munkában (az intenzitástól függően) kb. az egész nap folyamán elhasznált levegőmennyiség 1/3-át lélegzi be. Látható tehát, hogy milyen fontos a fedeles lovarda tiszta levegője!

A burkolat rendszeres öntözésén kívül finom fecskendezéssel a nézőtéren, az akadályokon lévő porfészkeket, a finom, lég-mozgástól felkavarodó port is el kell távolítani.Öntözhetünk kézzel vagy automata be-rendezéssel.

A kézi öntözés feltétele, hogy nagy keresztmetszetű vízcsőhöz tudjuk csatlakoztatni, hátránya, hogy nem teljesen egyenletes (kerüljük a cseppképződést!).

Az automatikus öntözésben több megoldás is ismert.

A tetőre szerelt, szeleppel ellátott, hosszan lefutó csövekből permetező vízköd egyenletes nedvesítést tesz lehetővé a fedeles lovardában, azonban rendszeres karbantartást igényel. Tervezésekor gondoljunk arra, hogy a berendezést a fagyveszély miatt el is kell tudni zárni! Ügyeljünk az utócsepegés megakadályozására, mert kisebb felületeket eláztathat.


Alkalmazhatunk a hosszú falon a szegélybe ágyazott vagy az eresz magasságában elhelyezett félköresőztetőt, amelynél 20 m szélességű lovardára legalább 10 m-es sugarat számoljunk. A cseppképződés elkerülésére lényeges a megfelelő víznyomás. Ha ezt a megoldást választjuk, az öntözőrózsák könnyen hozzáférhetők, így egyszerű a karbantartás és a javítás, az öntözött területek azonban részben átfedik egymást, ami növeli a vízfelhasználást és egyenlőtlen nedvesítést okoz. Ez rongálhatja az agyag hordozóréteget.Bármely öntözési formát választjuk, a napi óvatos nedvesítést mindig előnyben kell részesítenünk az erős áztatással szemben.

Az öntözésen kívül a megfelelő minőség és élettartam szempontjából is elengedhetetlen a fedeles lovarda berendezésének és talajának rendszeres karbantartása, ápolása. Ebben hathatós segítséget nyújt a vontatóra szerelt simítótábla használata.

 

Mellékhelyiségek a fedeleslovardában

Előtér

A fedeles lovarda bejárata előtt kellően tágas, a lovak és lovasok által elfoglalt helyen kívül legalább 2,5 m széles teret kell hagyni a lovasok várakozására, illetve azon lovak számára, amelyeket a helyszínen kell felkantározni és felnyergelni. Ebben a helyiségben tehát legyen megkötési lehetőség, valamint polcok vagy akasztók a felszerelési tárgyak (pl. lótakarók, kabátok stb.) részére.

 

Raktár

Az akadályok tárolására szolgáló helyiség legyen j

ól megközelíthető a lovardából, azonkívül száraz és levegős. Nagysága a lovardában rendezett ugróversenyek osztályától függ.

A különböző osztályú ugróversenyeken szükséges akadályok az LPO által meghatározott számát a 15. táblázat mutatja.

Az akadályokon kívül itt találnak helyet a kitörők, a cavalettik, a voltizsálók falova, a lovasjátékok eszközei is. Ehhez nagyjából 65 m2 szükséges. Az akadályrudak helytakarékosan elhelyezhetők fali tartókon, az állványok, kitörők azonban már több teret foglalnak el.

Több kisebb raktár kevesebb helyet igényel, a tárolt anyag kivétele azonban így körülményesebb.

A ritkán vagy csak a versenyeken használt akadályok számára külön raktárat is építhetünk, aminek nem feltétlenül kell a fedeles lovardához csatlakoznia.

A gyakran használatban lévő tárgyaknak (pl. egyes rudak, cavalettik, talajápoló eszközök, egy akadály stb.) viszont a lovarda bejáratánál kényelmes, szabadon bejárható, kb. 2,0×4,5 m-es helyiségekben mindig kéznél kell lenniük.

Lelátók

A nézőtér kialakítása mindig a hasznosításhoz igazodik.A fedeles lovardákban időnként különleges vizsgákat vagy társadalmi eseményeket (pl. farsangi lovaglást vagy lovas-napokat) szerveznek ez ma már elengedhetetlen a lovas vállakozásban. A
nézőknek pedig helyet kell adni. Még azokon a munkapályákon is, ahol nem tervezünk rendezvényt, legalább néhány helyet biztosítani kell az oktatás, a szülők vagy hozzátartozók számára. A lelátók lehetséges elhelyezését a 48. ábrán láthatjuk.

A tribün tervezésekor gondolni kell a nézők rendszerint gyakori helyváltoztatására, ezért a padsorok között távolság tegye lehetővé a zajtalan és akadálymentes be- és kijárást. A nézők útvonalát a rövid oldalon elhelyezett lelátón a 49. ábrán láthatjuk. A b) ábrarészen bemutatott el-rendezés 20×40 m-es lovardában 200 ülő-, illetve állóhely kialakítását szemlélteti. Az ennél több nézőt befogadó lelátóra a helyi építésrendészeti előírások vonatkoznak.

A tribün 1,01,2 m-rel magasabban legyen, mint a lovarda talajszintje. Az emeletes lelátók alkalmazása nem célszerű, mert (különösen díjlovaglás esetében) a látvány felülről kevésbé érdekes, ezenkívül a nézőtér előtt haladó patanyom sem látható be.

További mellékhelyiségek

A fedeles lovardához a felsoroltakon kívül a következő mellékhelyiségek tartoznak.A lovardából láthatótársalgó,a vállalkozás vezetőjének irodája,tanterem,a bírói fülke követelményeinek is megfelelő hangstúdió a rövid és/vagy a hoszszú oldalfal közepén.A lovardából nem feltétlenül láthatóaz elsősegélyhely,a rendezvényekhez szükséges helyiségek (versenyiroda, a bírók, a sajtó stb. számára fenntartott helyek),női és férfi öltözők zuhannyal és WC-vel,játszóhely a gyerekeknek.
Forrás: Mezőgazda Kiadó:

LOVASAKADÉMIA 9. LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE c. könyv.

A könyv kapható a KÖNYVISTÁL-LÓBAN, megrendelhető: Mezőgazda Kiadó, 1165 Bp., Koronafürt u. 44. Lev. cím: 1631 Bp., Pf. 16.

T.: 407-1020, F.: 407-1020/32

E-mail: mezomark@axelero.hu


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

takarmányozás gépsora

az állattartó telepek takarmányellátását végző berendezések egymás utáni sora. Ezek a... Tovább

Tovább a lexikonra