Marad a génkezelt kukorica tilalma Magyarországon, GMO kukorica a magyar növénytermesztés és növényvédelem szolgálatában?

Marad a génkezelt kukorica tilalma Magyarországon

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy területén érvényben maradhasson a génkezelt (GMO) növényféleségek tilalma - jelentette ki Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján, miután egy uniós szabályozótestületi szavazás elvetette azt a kísérletet, amely a tilalomról intézkedő magyar védzáradék megszüntetését célozta. Ártalmas a Génmódosított kukorica, vagy csak politikai kérdésről van szó? Tegye fel kérdését Biotecnológi, növénynemesítés online tanácsadásunkban,ide kattintva!
Marad a génkezelt kukorica tilalma Magyarországon, MON810-es fajta, GMO-forgalmazás, génmódosított kukoricafajta, vetőmag-import, koegzisztenciatörvény, szabályozás, GMO-termelés növénytermesztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az Európai Bizottság a MON810-es fajtára vonatkozó tervezettel szerette volna elérni a GMO-forgalmazásban illetékes hatóságok képviselőiből álló szakbizottságban, hogy Magyarország vonja vissza védzáradékát - amelynek értelmében korlátozza a génmódosított kukoricafajták vetőmag-importját -, ám nem sikerült ehhez megszereznie a szükséges szavazati többséget.


Gőgös Zoltán mindazonáltal felhívta a figyelmet arra: szakmailag készülni kell arra az állapotra, amikor a korlátozás védzáradékkal már nem lesz tartható. Az államtitkár ezért sürgetőnek tartotta a hagyományos és a génkezelt fajták együttes jelenlétét szabályozó, úgynevezett koegzisztenciatörvény mielőbbi elfogadását.


Elmondta: a hamarosan parlamenti vitára kerülő, tervezett törvény nagyon szigorú, mert előírásai szerint nemcsak a földet használónak kell engedélyt szereznie a génkezelt növények termesztésére, hanem a tulajdonos és az összes szomszéd hozzájárulására is szükség van. Emellett létezik majd biztonsági zóna is a génfertőzés megelőzésének érdekében.


- Nagyon szigorú törvényt csináltunk - jelentette ki. - Nem kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy ott álljunk hazai belső szabályozás nélkül, és nyakunkba kerüljön az összes Európában engedélyezett fajta.


Azt is látni kell szerinte, hogy mivel majdnem minden szomszédos országban folyik GMO-termelés, "a határon nem fogjuk tudni megállítani, egyre inkább beljebb és beljebb fogunk szorulni Magyarországon".


- Úgy gondolom, hogy a törvény révén az alkalmazás nagyon szigorúan néhány nagyüzemre korlátozódhat. Ahol kisparcellás termelés van, szinte kizárt dolog, hogy meg tudják valósítani - szögezte le az államtitkár.


Megismételte: árbevétel- és exportoldalon Magyarországon az a jó, ha GMO-mentes, és erről nyilatkozni tud. Kalkulálni kell ugyanakkor azzal, hogy hosszú távon nem fogja tudni indokolni a teljes tilalmat.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Eu-infoTovább a Lexikonhoz

digózás

a szolonyec (szikes talaj) típusú szikesek egyik javítási módja. Ott gazdaságos, ahol a szikes... Tovább

Mv 223

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra