kender (Cannabis sativa L.)
a kenderfélék családjába tartozó értékes egyéves, kétlaki, lágy szárú rostnövény. Rostjából kötél, ponyva, tömlő, heveder, bútorhuzat, vászonáru stb. készül. Hazai termőterülete 6-7 ezer ha; az átlagtermés 7-8 t/ha kóró, ill. 0,5-0,7 t/ha mag. Oldalra ágazó orsógyökere 2—2,5 m-re is lehatol. Vastag, üreges szára erősen bordázott; 2,5-4 m magasra is felnő. Tenyeresen összetett levélkéin az apró mirigyszőrök illata jellegzetes. (Váladékukból vonják ki keleten a hasist; a mi fajtáink ezt alig tartalmazzák.) A nő- (v. magvas) kender durvább jellegű, mint a hím-kender A hím- (v. virágos) kender vékonyabb szárú, ritkább lombozatú. Gyorsan túlnövi a nő-kendert; előbb is virágzik. Bőven termel virágport, amely a szél segítségével a nő-kender levélhónaljában levő virágokat termékenyíti meg. Az egymagvú makktermés szinte zöldesszürke; jó minőségű olaját többféleképpen hasznosítják. Előf. egylaki v. hímnős kendertő is, ez utóbbin mindkét ivarszerv kifejlődött. A kender meglehetősen igényes a termőhelyre: termékeny, mély rétegű talajt kíván. Március végén, április elején gabonasortávra vetik 70-85 kg/ha maggal, 3-5 cm mélyre. Ha megerősödött, a gyomokat rendszerint elnyomja. Augusztusban akkor lehet aratni, amikor tömegesen szórja a virágport ("füstöl a kender"). A géppel vágott kévéket kúpokban szárítják, majd bálázzák. A lombozott kórót minta alapján minősítve a rostipar veszi át. Magtermesztéskor 70x16-20 cm-es kötésben, szemenkint vetik, hogy a 60-80 ezres tőszám kialakuljon. Az állományt a molytól és a gyomosodástól óvni kell. Szeptember elején vegyszerrel lombtalanítják, majd géppel betakarítják a magot. A kórót v. lezúzzák, v. lehordják a tábláról. A márványos rajzolatú mag ezermagtömege 16-24 g. Átlag 34% olajat, 18% nyersfehérjét, 21% keményítőt, 14% nyers rostot, 5,5 hamut és 7,5% vizet tartalmaz. Takarmányként és a gyógyászatban is használatos.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...