kender (Cannabis sativa L.), kenderfélék, kötél, ponyva, tömlő, heveder, bútorhuzat, vászonáru, rost, virágos,makktermés, magvas, füstöl a kender

kender (Cannabis sativa L.)


a kenderfélék családjába tartozó értékes egyéves, kétlaki, lágy szárú rostnövény. Rostjából kötél, ponyva, tömlő, heveder, bútorhuzat, vászonáru stb. készül. Hazai termőterülete 6-7 ezer ha; az átlagtermés 7-8 t/ha kóró, ill. 0,5-0,7 t/ha mag. Oldalra ágazó orsógyökere 2—2,5 m-re is lehatol. Vastag, üreges szára erősen bordázott; 2,5-4 m magasra is felnő. Tenyeresen összetett levélkéin az apró mirigyszőrök illata jellegzetes. (Váladékukból vonják ki keleten a hasist; a mi fajtáink ezt alig tartalmazzák.) A nő- (v. magvas) kender durvább jellegű, mint a hím-kender A hím- (v. virágos) kender vékonyabb szárú, ritkább lombozatú. Gyorsan túlnövi a nő-kendert; előbb is virágzik. Bőven termel virágport, amely a szél segítségével a nő-kender levélhónaljában levő virágokat termékenyíti meg. Az egymagvú makktermés szinte zöldesszürke; jó minőségű olaját többféleképpen hasznosítják. Előf. egylaki v. hímnős kendertő is, ez utóbbin mindkét ivarszerv kifejlődött. A kender meglehetősen igényes a termőhelyre: termékeny, mély rétegű talajt kíván. Március végén, április elején gabonasortávra vetik 70-85 kg/ha maggal, 3-5 cm mélyre. Ha megerősödött, a gyomokat rendszerint elnyomja. Augusztusban akkor lehet aratni, amikor tömegesen szórja a virágport ("füstöl a kender"). A géppel vágott kévéket kúpokban szárítják, majd bálázzák. A lombozott kórót minta alapján minősítve a rostipar veszi át. Magtermesztéskor 70x16-20 cm-es kötésben, szemenkint vetik, hogy a 60-80 ezres tőszám kialakuljon. Az állományt a molytól és a gyomosodástól óvni kell. Szeptember elején vegyszerrel lombtalanítják, majd géppel betakarítják a magot. A kórót v. lezúzzák, v. lehordják a tábláról. A márványos rajzolatú mag ezermagtömege 16-24 g. Átlag 34% olajat, 18% nyersfehérjét, 21% keményítőt, 14% nyers rostot, 5,5 hamut és 7,5% vizet tartalmaz. Takarmányként és a gyógyászatban is használatos.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az országban az átlaghőmérséklet emelkedése mellett gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események,...

csípős paprika fajták

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a...

Te hallottál már a világ 10 legritkább állatáról?

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Nem meglepő, hogy globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Rengeteg különféle, összetett fenyegetés sújtja a növény- és állatvilágot, és számos faj minden...

Védekezz a földibolhák ellen fahamuval

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró, fekete, ugráló bogarak és szanaszét lyuggatott levelek? A kertészkedés nem mindig zökkenőmentes, különösen, ha földibolhákkal kell megküzdenünk. Ezek az apró, de...

Mutatom miért érdemes a másodvetésben gondolkozni

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A kert gondozása nem ér véget az első termények betakarításával! Amikor az első körös zöldségek lekerülnek a földről, a kertkapukat nem érdemes bezárni. Az üres...

A közönséges gyíkfű nem gyomnövény

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Nyáron, amikor a kertünk tele van színpompás virágokkal és zöldellő növényekkel, könnyen ránk törhet a vágy, hogy minden szabad földterületet a legszebben virágzó...

A 15. fehérgólya-felmérés a fehérgólyák jövőjéért

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

Idén zajlik a 8. nemzetközi és egyben a 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyhez a lakosság segítségét is kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Exkluzív borhotel Balatonfüred szívében, a bor és gasztronómia szerelmeseinek

Exkluzív Balatonfüredi nyaralás: borhotel vagy hagyományos szálloda?

  Ha valódi kulináris élvezeteket keresel páratlan wellness szolgáltatásokkal egybekötve, akkor ez a cikk neked szól!    Balatonfüredi borhotel vagy...

A legjobb módszerek a cukkini felhasználására

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Berobbant a kertekben a cukkini érése, és halomszámra szüretelik a kertészek ezt az isteni zöldséget. Ha te sem tudod, hogy a hirtelen megtermett rengeteg cukkiniből miket tudsz...

Így készíts tökéletes zöld dió befőttet

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Vannak diófáid, de még mindig nem fogyott el a tavalyi termés a fagyasztódból? Itt a tökéletes megoldás! Szedj le még most pár szem zöld diót a diófádról, és készíts...

Ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni, ezek a programok ne maradjanak ki

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

A Balaton nemcsak Magyarország legnagyobb tava, hanem egy valódi paradicsom a pihenni és kikapcsolódni vágyóknak. A tó körüli települések számos wellness lehetőséget...

Ezt kell tudnod a piros paprika érésének a folyamatáról

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika, ami a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, izgalmas és lenyűgöző érési folyamaton megy keresztül. A nyár közepén a zöld paprikahüvelyek fokozatosan...