Készítsünk kovászos kenyeret – Itt a kovászos kenyér készítésének menete

hirdetes

Nem kaptál a boltban? – Készíts saját kezűleg kovászos kenyeret!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Előző cikkemben megosztottam veletek a kovász készítésének menetét, most viszont azt fogom elmondani nektek, hogyan használhatjuk fel ezt a kovászt, vagyis hogyan készíthetünk a kovász segítségével kenyeret, tartsatok velem most is!

Elhoztam nektek a kovászos kenyér készítésének menetét
Ha lemaradtál volna előző cikkemről és a kovász készítéséről, kattints ide és olvasd el mindenképp!

Kovászos kenyér készítése – Az előkészületek

A kovászunk elkészült, jöhet a kenyér készítése. Minden esetben aktív kovászra van szükségünk ahhoz, hogy kovászos tésztát készítsünk. Mint elmondtam előbbi cikkemben, az etetés után 6-8 órával a legaktívabb a kovász, de ez függ a hőmérséklettől. Ellenőrizhetjük a kovász aktivitását azzal, hogy a befőttes üvegönkre egy gumit teszünk olyan magasságba, amekkora a kovász nagysága etetéskor – ha a kovász mérete eléri a dupláját, akkor biztosak lehetünk benne, hogy aktív, sütésre alkalmas állapotú a kovász. 

hirdetes

Kovászos kenyér készítése – Mire lesz szükségünk a kovászos kenyérhez

Először is a kovászunkra, 250 gramm kell belőle, ehhez jön még hozzá 4 deciliter víz, 550 gramm liszt, 15-20 gramm só, és egy picike olaj. 

Kovászos kenyér készítése – Tippek a kovász használatához

A kovászt nem muszáj folyamatosan használnunk, 2-3 hétig nyugodtan betehetjük a hűtőbe – etessük meg egy kicsit több liszttel, zárjuk le az üveget és mehet a hidegbe. Ha újra használni szeretnénk, akkor etessük meg 100-100 gramm liszttel és vízzel. Arra figyeljünk oda, hogy amennyiben 1 nap múlva sem lesz buborékos, akkor újat kell indítanunk helyette, mert sajnos ez már nem használható.

hirdetes

A kovászhoz használt befőttes üveget érdemes pár havonta kimosnunk – vegyünk ki nagyjából 50 gramm kovászt, tegyük át tiszta üvegbe és etessük tovább a szokásos módon. Most pedig nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom kenyeret a kovászunk segítségével, a következő oldalon minden lépést megmutatok nektek részletesen, lapozzatok egyet és tudjátok meg ti is, hogyan készül a tökéletes kovászos kenyér házilag. Mi nagyon szeretjük, remélem, hogy ti is megbirkóztok a készítéssel és imádni fogjátok az elkészült kenyereket!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek