Kovászkészítés menete - Mi szükséges a kovász készítéséhez?

Készíts kovászt, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kovász sokkal egészségesebb, mint az élesztő, és még finomabb is lesz tőle a kenyér és a különféle pékárúk. Megmuatjuk, hogyan és miért készíts kovászt, amivel majd elkészítheted otthon a kenyered!

Mutatom, hogyan készíthetsz házilag kovászt

Mi is az a kovász? 

Az emberiség több ezer év óta ismeri és használja is a kovászt, leginkább kenyérsütéshez. Az asszonyok (még nagyszüleink is) nagy becsben tartották a kovászt, a házasulandó lányok sokszor ezt kapták. Régebben nem volt hűtő, ezért szárazon tartották, frissen hűvös helyen, vagy leszárított formában lenvászon zsákban – amikor pedig használni akarták, feloldották vízben. A kovász lazítja a kenyér tésztáját, kellemesen savanykás ízűvé, valamint buborékossá teszi azt.

Nem utolsósorban a kenyeret is tartósítja, hála a benne természetesen keletkező ecetsavnak. A kovásszal készült kenyér még több nap után is ugyanolyan rugalmas, ízletes, isteni finom marad. A kovásznak savanykás illata van, mivel a buborékosodással járó folyamat alatt a mikroorganizmusok összessége kölcsönhatásba lép egymással, miközben ecetsav és tejsav képződik. A kovász élő dolog, ami a közvetlen környezetéből veszi fel a különféle gombákat és baktériumokat. 

Az egészséges kovász

Egyébként is jobban tenné mindenki, ha kovászos kenyeret fogyasztana, ugyanis sokkal egészségesebb az élesztős társainál. A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, mivel a hosszú érési idő alatt lebontja a szénhidrátokat, ráadásul könnyebb megemészteni is. Nem okoz puffadást, aki emésztési zavarokkal küzd, sokkal inkább fogyassza a kovászos kenyeret, mint az élesztős változatot! Nem utolsósorban elmondom azt is, hogy nem szükséges semmilyen adalékanyagot adni a kovászos kenyérhez, tehát nem terheljük szervezetünket fölösleges anyagokkal. 

Kovász készítése – A hozzávalók

A legfontosabb hozzávaló a türelem, ugyanis nagyjából hét nap kell ahhoz, hogy elkészüljön a kovászunk. Ezen kívül szükségünk lesz lisztre, vízre és egy nagyjából egy literes befőttes üvegre, lehetőség szerint csavaros legyen a teteje. A liszttel kapcsolatban elmondom, hogy a teljes kiőrlésű a legjobb választás, mert azon több jó gomba és baktérium található. Régebben és ma is rozslisztből szokás készíteni, mivel ennek megfelelően savanykás az íze. Használható fehér liszt is, sőt, keverhetjük a rozst és a fehéret is. Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el a kovászunkat, a következő oldalon ezt mondom el nektek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek