Kovászkészítés menete - Mi szükséges a kovász készítéséhez?

hirdetes

Nem kapsz élesztőt sehol? - Készíts kovászt, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A világméretű koronavírus-járvány idején eljutottunk odáig, hogy nem jó, ha kint vagyunk az utcákon, és az sem, ha megrohamozzuk a boltokat. Mindenki bevásárolt, sokan otthon vannak, a kenyér viszont hiánycikk, csakúgy, mint az élesztő. Itt az ideje, hogy közelebb kerüljünk nagyanyáink isteni kenyereihez, amiknek az elkészítése munkaigényesebb, de a jutalom nem marad el, nézzük, mi szükséges a házi kovászoláshoz!

Mutatom, hogyan készíthetsz házilag kovászt

Mi is az a kovász? 

Az emberiség több ezer év óta ismeri és használja is a kovászt, leginkább kenyérsütéshez. Az asszonyok (még nagyszüleink is) nagy becsben tartották a kovászt, a házasulandó lányok sokszor ezt kapták. Régebben nem volt hűtő, ezért szárazon tartották, frissen hűvös helyen, vagy leszárított formában lenvászon zsákban – amikor pedig használni akarták, feloldották vízben. A kovász lazítja a kenyér tésztáját, kellemesen savanykás ízűvé, valamint buborékossá teszi azt.

Nem utolsósorban a kenyeret is tartósítja, hála a benne természetesen keletkező ecetsavnak. A kovásszal készült kenyér még több nap után is ugyanolyan rugalmas, ízletes, isteni finom marad. A kovásznak savanykás illata van, mivel a buborékosodással járó folyamat alatt a mikroorganizmusok összessége kölcsönhatásba lép egymással, miközben ecetsav és tejsav képződik. A kovász élő dolog, ami a közvetlen környezetéből veszi fel a különféle gombákat és baktériumokat. 

hirdetes

Az egészséges kovász

Egyébként is jobban tenné mindenki, ha kovászos kenyeret fogyasztana, ugyanis sokkal egészségesebb az élesztős társainál. A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, mivel a hosszú érési idő alatt lebontja a szénhidrátokat, ráadásul könnyebb megemészteni is. Nem okoz puffadást, aki emésztési zavarokkal küzd, sokkal inkább fogyassza a kovászos kenyeret, mint az élesztős változatot! Nem utolsósorban elmondom azt is, hogy nem szükséges semmilyen adalékanyagot adni a kovászos kenyérhez, tehát nem terheljük szervezetünket fölösleges anyagokkal. 

hirdetes

Kovász készítése – A hozzávalók

A legfontosabb hozzávaló a türelem, ugyanis nagyjából hét nap kell ahhoz, hogy elkészüljön a kovászunk. Ezen kívül szükségünk lesz lisztre, vízre és egy nagyjából egy literes befőttes üvegre, lehetőség szerint csavaros legyen a teteje. A liszttel kapcsolatban elmondom, hogy a teljes kiőrlésű a legjobb választás, mert azon több jó gomba és baktérium található. Régebben és ma is rozslisztből szokás készíteni, mivel ennek megfelelően savanykás az íze. Használható fehér liszt is, sőt, keverhetjük a rozst és a fehéret is. Most pedig nézzük, hogyan készíthetjük el a kovászunkat, a következő oldalon ezt mondom el nektek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


deres búzafű (Agropyron intermedium [Host.] P.

a —>pázsitfüvek család tagja. Rostos, durva szálú, magasra növő szálfű... Tovább

égés

sugárzó hő v. magas hőmérsékletű folyadékok és szilárd anyagok által a test felszínén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek