notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel

Hirdetés

Kormány

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Átalakul az agrár kárenyhítési rendszer, segítség Zalabaromfi beszállítóinak. A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy átalakítja a két éve bevezetett agrár kárenyhítési rendszert, amely az állam és a gazdálkodók együttes felelősségvállalásán alapul - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Átalakul az agrár kárenyhítési rendszer

A rendszer működése a jövő év elején változik meg


Az államtitkár közölte: a rendszer működése a jövő év elején változik meg.

Az eddigi szisztéma nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, túl kevesen vettek benne részt - indokolta az intézkedést az államtitkár.

A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel.

Gőgös Zoltán szerint az eddigi 4-500 millió forintos termelői befizetés a változtatások hatására várhatóan 2,5 milliárdra nő évente. Így a kárenyhítésre a változásokat követően összességében mintegy ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből az összegből azokat a nem biztosítható károkat lehet majd fedezni, amelyek esetlegesen elemi csapások, aszály, esetleg fagykár miatt következnek be.

A változás


A változás másik fontos eleme, hogy az eddigi 6-8 százalékos részvétel helyett minden mezőgazdasági termelő számára kötelező lesz a kárenyhítési rendszerben való részvétel. Ez alól kivételt jelentenek az őstermelők és azok a nagygazdálkodók, amelyek mérete meghaladja a középvállalkozások méretét.

Változás továbbá az is, hogy a szántóföldi művelési ág esetében az eddigi ezer forintos hektáronkénti befizetési összeget 800 forintra mérsékelték hektáronként. Továbbá az ültetvények után - ez a gyümölcsösöket és a szőlőket érinti - fizetett eddigi háromezer forintos hektáronkénti összeg kétezer forintra mérséklődik hektáronként.

Az államtitkár szerint várhatóan lehetőség lesz majd a továbbiakban az üzleti alapú mezőgazdasági biztosítások támogatására is, ám erről még az unió agrárminisztereinek kell dönteni a közeljövőben. Ez a támogatás elméletileg 50 százalékos mértékű lehet.

Az ország költségvetését az új kárenyhítési rendszerből adódó terhek 2010-től érintik - tette hozzá Gőgös Zoltán.

Emellett a kormány döntött annak az egymilliárd forintos, államilag garantált hitelkeretnek a jóváhagyásáról is, amely a Zalabaromfi beszállítóinak gondjait enyhíti. Ebből finanszírozható a termelőknél lévő állatok levágása, illetve a termelési ciklus végéig az állatok továbbtartása és takarmányozása.

Az MTI kérdésére válaszolva Gőgös Zoltán elmondta: a termelőknél mintegy 300 ezer állat van, amelynek levágása és tartása, azaz a termelési ciklus a jövő év tavaszán jár le várhatóan.

Az államilag garantált hitelt nem a termelők, hanem azok a feldolgozók kapják, amelyek vállalták az állatok levágását, illetve a termelőknél lévő állatok takarmányozását. Az államtitkár az MTI kérdésére megerősítette, hogy a pulykák levágását a Sága, a Gallfood, valamint a Gallicoop végzi majd.

Az államilag garantált hitel kétéves lejáratra szól, annak 80 százalékára ad az állam egyedi készfizető kezességi vállalást. A hitelnyújtásra vállalkozó kereskedelmi bankok kiválasztását az Államadósság Kezelő Központ Zrt. végzi majd.

Újságírói kérdésre válaszolva Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: a kormány által a pénzügyi válság miatt bevezetendő intézkedések közvetlenül nem érintik az önkormányzatokat. Hozzátette azonban, hogy a költségvetési kiadások csökkentése közvetve hatással lehet gazdálkodásukra.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 494
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 056 652
Közösség

6/2006. (I. 20.) FVM rendelet

a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes... Tovább

borzderes marha

fajtacsoport; a borzderes (brachy-ceros típusú) fajták napjainkban kiegyenlítődnek, a kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.9