A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel

Kormány

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Átalakul az agrár kárenyhítési rendszer, segítség Zalabaromfi beszállítóinak. A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy átalakítja a két éve bevezetett agrár kárenyhítési rendszert, amely az állam és a gazdálkodók együttes felelősségvállalásán alapul - mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.
Átalakul az agrár kárenyhítési rendszer

A rendszer működése a jövő év elején változik meg


Az államtitkár közölte: a rendszer működése a jövő év elején változik meg.

Az eddigi szisztéma nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, túl kevesen vettek benne részt - indokolta az intézkedést az államtitkár.

A változás lényege, hogy az eddigi önkéntesség helyett kötelezővé válik a rendszerben való részvétel.

Gőgös Zoltán szerint az eddigi 4-500 millió forintos termelői befizetés a változtatások hatására várhatóan 2,5 milliárdra nő évente. Így a kárenyhítésre a változásokat követően összességében mintegy ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből az összegből azokat a nem biztosítható károkat lehet majd fedezni, amelyek esetlegesen elemi csapások, aszály, esetleg fagykár miatt következnek be.

A változás


A változás másik fontos eleme, hogy az eddigi 6-8 százalékos részvétel helyett minden mezőgazdasági termelő számára kötelező lesz a kárenyhítési rendszerben való részvétel. Ez alól kivételt jelentenek az őstermelők és azok a nagygazdálkodók, amelyek mérete meghaladja a középvállalkozások méretét.

Változás továbbá az is, hogy a szántóföldi művelési ág esetében az eddigi ezer forintos hektáronkénti befizetési összeget 800 forintra mérsékelték hektáronként. Továbbá az ültetvények után - ez a gyümölcsösöket és a szőlőket érinti - fizetett eddigi háromezer forintos hektáronkénti összeg kétezer forintra mérséklődik hektáronként.

Az államtitkár szerint várhatóan lehetőség lesz majd a továbbiakban az üzleti alapú mezőgazdasági biztosítások támogatására is, ám erről még az unió agrárminisztereinek kell dönteni a közeljövőben. Ez a támogatás elméletileg 50 százalékos mértékű lehet.

Az ország költségvetését az új kárenyhítési rendszerből adódó terhek 2010-től érintik - tette hozzá Gőgös Zoltán.

Emellett a kormány döntött annak az egymilliárd forintos, államilag garantált hitelkeretnek a jóváhagyásáról is, amely a Zalabaromfi beszállítóinak gondjait enyhíti. Ebből finanszírozható a termelőknél lévő állatok levágása, illetve a termelési ciklus végéig az állatok továbbtartása és takarmányozása.

Az MTI kérdésére válaszolva Gőgös Zoltán elmondta: a termelőknél mintegy 300 ezer állat van, amelynek levágása és tartása, azaz a termelési ciklus a jövő év tavaszán jár le várhatóan.

Az államilag garantált hitelt nem a termelők, hanem azok a feldolgozók kapják, amelyek vállalták az állatok levágását, illetve a termelőknél lévő állatok takarmányozását. Az államtitkár az MTI kérdésére megerősítette, hogy a pulykák levágását a Sága, a Gallfood, valamint a Gallicoop végzi majd.

Az államilag garantált hitel kétéves lejáratra szól, annak 80 százalékára ad az állam egyedi készfizető kezességi vállalást. A hitelnyújtásra vállalkozó kereskedelmi bankok kiválasztását az Államadósság Kezelő Központ Zrt. végzi majd.

Újságírói kérdésre válaszolva Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: a kormány által a pénzügyi válság miatt bevezetendő intézkedések közvetlenül nem érintik az önkormányzatokat. Hozzátette azonban, hogy a költségvetési kiadások csökkentése közvetve hatással lehet gazdálkodásukra.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

korpa

a gabonák őrlésekor keletkező melléktermék, főleg héj- és csírarészekből,... Tovább

Boydur (SB 0001)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idõpontja kozepesnél korábbi. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra