Korcsolyázni a tavakon? Büntetés jár érte!

hirdetes

150 000 forintos bírság jár a korcsolyázásért!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Igaz, hogy tél van, de mivel hó nincs, így elég nehezen leljünk örömünket a hidegben – nem lehet szánkózni, síelni is nehézkes, viszont hideg van, szóval korcsolyázni még lehet…Vagy mégsem? Nézzük a tényeket! 

Büntetés jár a korcsolyázásért

Befagynak a tavak, irány korcsolyázni! 

Napok óta tart a hideg, se éjjel, se nappal nem érte el a hőmérő higanyszála a 0 Celsius fokot, ennek eredményeképpen szépen lassan befagynak a magyarországi tavak, a kisebbek és a nagyobbak egyaránt. A hétvégén egyre több emberrel lehetett találkozni a befagyott tavakon, hiába van szemmel látható helyeken elhelyezve a figyelmeztetés és a tiltás…A hazai tavakon ugyanis szigorúan tilos a vizek jegén tartózkodni, de nézzük a szabályokat részletesebben! 

Lehet korcsolyázni a befagyott tavakon?

A szabad vizek jegére csak abban az esetben lehet rálépnünk, ha az a jég kellő szilárdságú, biztosan nem mozog, illetve nem is olvad. Ez igazából a jégen való tartózkodás, valamint az azon való közlekedés legalapvetőbb szabálya! A gyakorlat azt mutatja, hogy a magyarországi tavak jege akkor tekinthető kellően szilárdnak, illetve biztonságosnak, ha a vastagsága eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert, szerkezete pedig acélos, jó minőségű. 

hirdetes

A befagyott tavakon tartózkodni tilos! 

Nemcsak a vastagságra és a szilárdságra kell odafigyelni, hanem a következőkre is: a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között szigorúan tilos, folyóvizeken, kikötők és veszteglőhelyek területén speciális munkavégzésre alkalmatlan járművel nem lehet közlekedni! A helyszíni bírság 5 000 és 50 000 forintig terjed, de a rendőrök, a közterületfelügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézője szabálysértési eljárást indíthat, amiben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. 

hirdetes

Egyáltalán nem lehet korcsolyázni a tavakon?

Jelenleg szinte sehol nem lehet korcsolyázni a magyarországi tavakon és folyókon, a Duna teljesen jégmentes, a Tisza mellékfolyóin lehet tapasztalni helyenként jégzajlást, a tavakon pedig parti jég van, ezért sehol sincs kiadva engedély korcsolyázásra, a Balaton, a Velencei-tó jege is alkalmatlan a sportolásra. Ennek ellenére sajnos sokan merészkednek a jégre, nem törődve a büntetéssel, és a veszéllyel…

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hízékonyságvizsgálat

a hústermelő képesség örökítő értékének megállapítása, az utódok termelése alapján,... Tovább

egyedfejlődés

az egy- és a többsejtű élőlények felépítés és működési változásainak az összessége,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek