notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Korcsolyázni a tavakon? Büntetés jár érte!

Hirdetés

150 000 forintos bírság jár a korcsolyázásért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Igaz, hogy tél van, de mivel hó nincs, így elég nehezen leljünk örömünket a hidegben – nem lehet szánkózni, síelni is nehézkes, viszont hideg van, szóval korcsolyázni még lehet…Vagy mégsem? Nézzük a tényeket! 

Büntetés jár a korcsolyázásért

Befagynak a tavak, irány korcsolyázni! 

Napok óta tart a hideg, se éjjel, se nappal nem érte el a hőmérő higanyszála a 0 Celsius fokot, ennek eredményeképpen szépen lassan befagynak a magyarországi tavak, a kisebbek és a nagyobbak egyaránt. A hétvégén egyre több emberrel lehetett találkozni a befagyott tavakon, hiába van szemmel látható helyeken elhelyezve a figyelmeztetés és a tiltás…A hazai tavakon ugyanis szigorúan tilos a vizek jegén tartózkodni, de nézzük a szabályokat részletesebben! 

 

Lehet korcsolyázni a befagyott tavakon?

A szabad vizek jegére csak abban az esetben lehet rálépnünk, ha az a jég kellő szilárdságú, biztosan nem mozog, illetve nem is olvad. Ez igazából a jégen való tartózkodás, valamint az azon való közlekedés legalapvetőbb szabálya! A gyakorlat azt mutatja, hogy a magyarországi tavak jege akkor tekinthető kellően szilárdnak, illetve biztonságosnak, ha a vastagsága eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert, szerkezete pedig acélos, jó minőségű. 

Hirdetés

 

A befagyott tavakon tartózkodni tilos! 

Nemcsak a vastagságra és a szilárdságra kell odafigyelni, hanem a következőkre is: a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között szigorúan tilos, folyóvizeken, kikötők és veszteglőhelyek területén speciális munkavégzésre alkalmatlan járművel nem lehet közlekedni! A helyszíni bírság 5 000 és 50 000 forintig terjed, de a rendőrök, a közterületfelügyelők, a halászati őrök és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézője szabálysértési eljárást indíthat, amiben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. 

Hirdetés

 

Egyáltalán nem lehet korcsolyázni a tavakon?

Jelenleg szinte sehol nem lehet korcsolyázni a magyarországi tavakon és folyókon, a Duna teljesen jégmentes, a Tisza mellékfolyóin lehet tapasztalni helyenként jégzajlást, a tavakon pedig parti jég van, ezért sehol sincs kiadva engedély korcsolyázásra, a Balaton, a Velencei-tó jege is alkalmatlan a sportolásra. Ennek ellenére sajnos sokan merészkednek a jégre, nem törődve a büntetéssel, és a veszéllyel…

 

Forrás: Fotó: Schutterstock

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

csávázógépek

termények gombás v. egyéb fertőzéstől való védelmére szolgáló stabil v. mobil gépek... Tovább

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.0

Érdekességek