Magvetési tudnivalók – Mikor milyen magokat vessünk és hogyan

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A kertészkedés sokak számára tavasszal indul be, hiszen a hőmérséklet és a talaj ekkorra válik először élhetővé a magvak és a palánták számára. Tény, hogy a legtöbb növényt ekkor szokás elültetni, azonban némi plusz munkával az év gyakorlatilag bármely hónapjában elkezdheted nevelni, ha megfelelő körülményeket biztosítasz neki a fejlődéshez. Cikkünkben most felsoroljuk, hogy januártól egészen decemberig mikor milyen növényeket érdemes elütetni és hogyan, érdemes velünk tartani!  


A nagy magvetési kisokos, amiből minden kiderül

Magvetés januárban

Január az elraktározott téli zöldségkészletek feléléséről szól. Ilyenkor nincs túl sok teendő a kertben (habár persze mindig van mit csinálni), de a nap végén elkezdhetsz elültetni bizonyos növényeket, különösen, ha melegebb éghajlaton élsz, vagy van egy üvegházad vagy fóliaalagutad. Ezen kívül természetesen házon belül is ültethetsz, ha van elég hely otthonodban.

Magvetés tálcákban vagy cserepekben

A kerekmagú borsókat (nem a „ráncos” magúakat) már január végén is elültetheted. Ezt érdemes házon belül elvégezni, különösen ha rágcsálók is vannak a kertben, mert hamar eltüntethetik a magokat. A téli saláták és keleti zöldségek is ilyenkor kerülhetnek a talajba, lehetőleg valamilyen búra alá, ha találsz nekik egy védett helyet, ahol nőhetnek. A hagymáknak is ekkor jön el az ideje – csíráztasd ki őket valahol, ahol kaphatnak némi hőt (például egy napos ablakpárkányon), majd helyezd őket hidegágyba vagy egy fűtetlen üvegházba, hogy elkezdhessenek nőni.

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Január végétől elkezdheted elvetni a hidegtűrő saláták és keleti zöldségek (mizuna, mibuna, szareptai mustár, bordáskel, japán mustárspenót, téli saláták, stb.) magvait, ha melegebb éghajlaton vagy.

Magvetés februárban

A február még bőven a tél része, de ekkor már érezhetően hosszabbodnak a nappalok.

Magvetés tálcákban vagy cserepekben

Lényegében ugyan azt tudjuk javasolni ide is a borsókról, a salátákról és a hagymákról, amiket januárra is (görgess feljebb).

Magvetés tálcákban vagy cserepekben (meleg helyen – pl. csíráztatóban)

Ha a tálcákat vagy cserepeket meleg helyen tudod tartani, akkor paradicsomot, paprikát és padlizsánt is ültethetsz már februárban.

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Akárcsak januárban, a talajba kerülhetnek a téli saláták és a keleti zöldségek, az alagutak/üvegházak melegebb részein pedig már sárgarépákat is ültethetsz. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-15

Hogyan nevelj koriandert?

A koriander egy nagyon kedvelt fűszernövény, ráadásul gyógynövényként is nagyszerű. Megmutatom, mit szeret és mit nem, hogy te is nevelhess otthon ilyen növényt!

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-06

Megbízható vetőmagok listája – Őket válaszd, ha valóban jót akarsz!

Amikor még kint hideg van, akkor érdemes megterveznünk a kertünket, és beszereznünk a szükséges vetőmagokat. Mostani cikkemben azt mutatom meg nektek, hol találhatjuk meg a legmegbízhatóbb, legjobb vetőmagokat, tartsatok velem mindenképp!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-16

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

A ginzeng termesztéséről mondok most el nektek mindent, olvassátok el cikkünket és tudjatok meg mindent a ginzeng sikeres termesztéséről!

További cikkek ebben a témában


zászpa (Veratrum)

a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó nemzetség, számos dísz-, gyógy- és... Tovább

fonnyasztott takarmány

olyan zöldtakarmány, amelynek víztartalma jelentősen, kb. 30—70%-ra csökkent (tehát még... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Talajművelés Zöldség