Magvetési tudnivalók – Mikor milyen magokat vessünk és hogyan

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A kertészkedés sokak számára tavasszal indul be, hiszen a hőmérséklet és a talaj ekkorra válik először élhetővé a magvak és a palánták számára. Tény, hogy a legtöbb növényt ekkor szokás elültetni, azonban némi plusz munkával az év gyakorlatilag bármely hónapjában elkezdheted nevelni, ha megfelelő körülményeket biztosítasz neki a fejlődéshez. Cikkünkben most felsoroljuk, hogy januártól egészen decemberig mikor milyen növényeket érdemes elütetni és hogyan, érdemes velünk tartani!  

A nagy magvetési kisokos, amiből minden kiderül

Magvetés januárban

Január az elraktározott téli zöldségkészletek feléléséről szól. Ilyenkor nincs túl sok teendő a kertben (habár persze mindig van mit csinálni), de a nap végén elkezdhetsz elültetni bizonyos növényeket, különösen, ha melegebb éghajlaton élsz, vagy van egy üvegházad vagy fóliaalagutad. Ezen kívül természetesen házon belül is ültethetsz, ha van elég hely otthonodban.

Magvetés tálcákban vagy cserepekben

A kerekmagú borsókat (nem a „ráncos” magúakat) már január végén is elültetheted. Ezt érdemes házon belül elvégezni, különösen ha rágcsálók is vannak a kertben, mert hamar eltüntethetik a magokat. A téli saláták és keleti zöldségek is ilyenkor kerülhetnek a talajba, lehetőleg valamilyen búra alá, ha találsz nekik egy védett helyet, ahol nőhetnek. A hagymáknak is ekkor jön el az ideje – csíráztasd ki őket valahol, ahol kaphatnak némi hőt (például egy napos ablakpárkányon), majd helyezd őket hidegágyba vagy egy fűtetlen üvegházba, hogy elkezdhessenek nőni.

hirdetes

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Január végétől elkezdheted elvetni a hidegtűrő saláták és keleti zöldségek (mizuna, mibuna, szareptai mustár, bordáskel, japán mustárspenót, téli saláták, stb.) magvait, ha melegebb éghajlaton vagy.

Magvetés februárban

A február még bőven a tél része, de ekkor már érezhetően hosszabbodnak a nappalok.

hirdetes

Magvetés tálcákban vagy cserepekben

Lényegében ugyan azt tudjuk javasolni ide is a borsókról, a salátákról és a hagymákról, amiket januárra is (görgess feljebb).

Magvetés tálcákban vagy cserepekben (meleg helyen – pl. csíráztatóban)

Ha a tálcákat vagy cserepeket meleg helyen tudod tartani, akkor paradicsomot, paprikát és padlizsánt is ültethetsz már februárban.

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Akárcsak januárban, a talajba kerülhetnek a téli saláták és a keleti zöldségek, az alagutak/üvegházak melegebb részein pedig már sárgarépákat is ültethetsz. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-20

Banánfa teleltetése – Szakértői tanácsok mindenkinek

A banánfa teleltetése, minden a banánfa teleltetéséről, mostani cikkemben megtalálhatjátok a leghasznosabb tanácsokat a banánfa teleltetéséhez.

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

2019-05-05

Így sterilizálhatod a talajt, hogy megszabadulj a benne lakozó betegségektől és rovaroktól

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a talaj sikeres sterilizálásáról, ezek után biztos lehetsz abban, hogy nem lesznek kártevők a talajban, tehát sokkal egészségesebb és szebb növényeid lesznek!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

2020-09-04

Hasznos tanácsok a fokhagyma tárolásához

A fokhagyma tárolásához hoztam nektek is most egy pár remek tanácsot. Nézzük, hogyan lehet sok ideig tárolni a fokhagymát!

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

További cikkek ebben a témában
hirdetes


alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

kombájnhektár

gazdaságtechnikai mérőszám, amely 1 ha átlagtermésű őszi kalászos betakarításához... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Talajművelés Zöldség