Konténerkertészet: Hogyan csináld jól? Tippek kezdőknek

Konténerkertészet kezdőknek: Tippek a zöldségtermesztéshez

SzSz, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A saját étel termesztése lelkesedést és örömet hozhat egyaránt. Nagy öröm az, ha egy paradicsomba úgy harapunk bele, hogy még meleg a naptól. Szinte bármilyen zöldséget termeszthetünk cserépben, amellyel sok pénzt takaríthatunk meg, ahelyett, hogy megvásárolnánk őket a boltban. A konténerkertészkedés egyszerűbb, mint gondolnád, amelyhez most remek tippeket hoztunk!

Konténerkertészet kezdőknek: Tippek a zöldségtermesztéshez

Mi az a konténerkertészet? 

A konténerkertészet tulajdonképpen azt jelenti, hogy cserépben, tartályokban neveljük az otthon ültetett zöldségeket. Tehát nem szabadföldi ültetést alkalmazunk, hanem egy zártabb környezetet biztosítunk számukra. Az effajta zöldségtermesztésnek is megvannak az előnyei, hiszen nem lesz gondunk a gyomlálással, emellett mindig megfelelő mennyiségű napfényt biztosíthatunk növényeinknek mozgatásukkal. Hátránya azonban az lehet, hogy sokkal jobban ügyelni kell a növények megfelelő vízelvezetésére. 

De lássuk, mire kell figyelnünk, ha finom és sok zöldséget szeretnénk termeszteni cserépben: 

A megfelelő fény és hőmérséklet biztosítása

A legtöbb zöldségnek teljes napfényre van szüksége, ami azt jelenti, hogy minden nap legalább hat óra közvetlen napfényt kell biztosítanunk számukra. Sokan sajnos nem figyelnek erre, emiatt pedig nem terem elegendő zöldség a kertben. A nap folyamán érdemes először ültetés után 30 percenként ellenőrizni, hogy valóban megfelelő, napsütéses helyre raktuk-e az ültetett növényeket. 
A nyári időszakban azonban túlzott forróság esetén, a délutáni órákban nem árt egy kis árnyékot biztosítani egyes növényeknek. Fontos emellett, hogy ne használjunk fém vagy sötét színű cserepet a növények elültetése során, mivel ezek nagyon felforrósodhatnak és megfőzik a növények gyökereit. 

Öntözés a konténerkertben

Sok zöldségnövénynek, például a paradicsomnak sok vízre van szüksége. Ugyanakkor nem szabad megfullasztani sem a növényeket. A cél az, hogy a talajt egyenletesen nedvesen tartsuk, de ne öntözzük túl.
Ahhoz, hogy megállapítsuk a növénynek vízre van-e szükséges csak egyszerűen dugjuk bele az ujjunkat a földbe. Ha a talaj száraz, adjunk hozzá még vizet. Ha nem vagy biztos benne, várj még és később a nap folyamán ellenőrizd újra. Nyár elején naponta legalább egyszer vagy kétszer is meg kell locsolni a cserépben elültetett növényeke. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

évelő gabona

számos ország, többek között az USA nemesítői fáradoznak azon, hogy évelő búza-, rozs-és... Tovább

csillagpázsit (Cynodon dactylon [L.] Pers.)

a pázsitfüvek család tagja. Évelő. Föld alatt 40—50 cm-re is leereszkedő tarackokkal... Tovább

Tovább a lexikonra